Gęś z jabłkami - pieczona gęś nadziewana jabłkami

Gęś z jabłkami to danie, które wymaga długiego czasu pieczenia (około 3 godzin) i odpowiednich przypraw. Gęś z jabłkami dobrze smakuje obficie natarta majerankiem, czosnkiem i solą.
/ 04.11.2020 09:14
DRUKUJ PRZEPIS
Gęś z jabłkami - pieczona gęś nadziewana jabłkami fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 210 min
Ilość kalorii: 390 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • gęś owsiana (ok. 3 kg),
  • 200 g czerstwej bułki
  • 3 cebule,
  • 50 g masła,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 jajka,
  • 100 ml śmietany,
  • 6 winnych jabłek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • majeranek,
  • estragon,
  • sól,
  • pieprz.

Jarzynka:

  • główka czerwonej kapusty,
  • 5 małych jabłek,
  • 200 g żurawiny,
  • cebula,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 goździki,
  • kawałek kory cynamonu,
  • sok z cytryny,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:

Aby przygotować smaczną gęś z jabłkami wybierz gęś owsianą, najlepsza będzie ta z listopadowego uboju. Na 1 gęś z jabłkami przygotuj około 6 jabłek średniej wielkości. Dodatkowo jabłka będą potrzebne do przygotowania jarzynki z czerwoną kapustą, żurawiną i przyprawami korzennymi.

Zobacz jak zrobić gęś z jabłkami krok po kroku:

  1. Sprawioną gęś umyj, natrzyj majerankiem i czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Chłodź całą noc.
  2. Cebule posiekaj, zeszklij na maśle, wyjmij.
  3. Zrumień pokrojoną w kostkę bułkę.
  4. Przesyp do miski, dodaj natkę, zalej jajkami ze śmietaną. Jabłka obierz, pokrój. 
  5. Dodaj do grzanek z cebulą. Dopraw ziołami, solą i pieprzem.
  6. Tuszkę napełnij farszem, zaszyj. Skórkę gęsi nakłuj w kilku miejscach.
  7. Ułóż w brytfannie, podlej wrzątkiem. Piecz gęś z jabłkami przez 60 minut w 180 stopniach. Odwróć i piecz kolejne 2 godziny, podlewając sosem.
  8. W garnku zeszklij na oleju posiekaną cebulę, dodaj poszatkowaną kapustę.
  9. Podlej wodą, dopraw zielem i pieprzem. Przykryj, duś 30 minut. Dodaj żurawinę, pokrojone jabłka, goździki, sok z cytryny i cynamon. Duś 15 minut.
  10. Gęś z jabłkami zostaw na 15 minut w wyłączonym piecu. Podawaj z jarzynką.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 13.12.2012 na podstawie publikacji z „Pani Domu”.

Zobacz inne przepisy na gęsinę:
Gęś faszerowana po polsku
Półgęsek - wędlina wędzona na zimno
Przepisy na gęś pieczoną i inne dania

DRUKUJ PRZEPIS