Składniki:
- gęś owsiana (ok. 3 kg),
- 200 g czerstwej bułki
- 3 cebule,
- 50 g masła,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 jajka,
- 100 ml śmietany,
- 6 winnych jabłek,
- 4 ząbki czosnku,
- majeranek,
- estragon,
- sól,
- pieprz.
Jarzynka:
- główka czerwonej kapusty,
- 5 małych jabłek,
- 200 g żurawiny,
- cebula,
- 3 łyżki oleju,
- 2 goździki,
- kawałek kory cynamonu,
- sok z cytryny,
- ziele angielskie,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Aby przygotować smaczną gęś z jabłkami wybierz gęś owsianą, najlepsza będzie ta z listopadowego uboju. Na 1 gęś z jabłkami przygotuj około 6 jabłek średniej wielkości. Dodatkowo jabłka będą potrzebne do przygotowania jarzynki z czerwoną kapustą, żurawiną i przyprawami korzennymi.
Zobacz jak zrobić gęś z jabłkami krok po kroku:
- Sprawioną gęś umyj, natrzyj majerankiem i czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Chłodź całą noc.
- Cebule posiekaj, zeszklij na maśle, wyjmij.
- Zrumień pokrojoną w kostkę bułkę.
- Przesyp do miski, dodaj natkę, zalej jajkami ze śmietaną. Jabłka obierz, pokrój.
- Dodaj do grzanek z cebulą. Dopraw ziołami, solą i pieprzem.
- Tuszkę napełnij farszem, zaszyj. Skórkę gęsi nakłuj w kilku miejscach.
- Ułóż w brytfannie, podlej wrzątkiem. Piecz gęś z jabłkami przez 60 minut w 180 stopniach. Odwróć i piecz kolejne 2 godziny, podlewając sosem.
- W garnku zeszklij na oleju posiekaną cebulę, dodaj poszatkowaną kapustę.
- Podlej wodą, dopraw zielem i pieprzem. Przykryj, duś 30 minut. Dodaj żurawinę, pokrojone jabłka, goździki, sok z cytryny i cynamon. Duś 15 minut.
- Gęś z jabłkami zostaw na 15 minut w wyłączonym piecu. Podawaj z jarzynką.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 13.12.2012 na podstawie publikacji z „Pani Domu”.
Zobacz inne przepisy na gęsinę:
Gęś faszerowana po polsku
Półgęsek - wędlina wędzona na zimno
Przepisy na gęś pieczoną i inne dania