POLECAMY

Jeżeli do tej pory jej unikałeś, wypróbuj! 3 przepisy, które są gwarancją udanej kaczki z jabłkami!

Kaczka z jabłkami to doskonały pomysł na jesienny obiad w chłodniejsze dni. Sprawdzi się zwłaszcza na rodzinnych uroczystościach!
Sylwia Kazimierczuk / 5 miesięcy temu
Jeżeli do tej pory jej unikałeś, wypróbuj! 3 przepisy, które są gwarancją udanej kaczki z jabłkami! fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Kaczka z jabłkami przygotowywana w rękawie idealnie nadaje się do pieczenia w piekarniku. Jest delikatna, soczysta z chrupiąca skórką. Możemy wykorzystać jabłka odmiany Jonagold, Champion lub Szara Reneta, jeżeli lubimy ich wyrazisty smak. Sprawdź nasze propozycje!

Kaczka pieczona w piekarniku

Oto składniki na kaczkę pieczoną w piekarniku:

  • tuszka kaczki
  • 3-4 średnie cebule
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sok z pomarańczy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić kaczkę pieczoną w piekarniku?

Kaczkę dokładnie oczyszczamy i myjemy. Osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Cebulę siekamy drobno i smażymy na rozgrzanej patelni. Następnie wyciskamy sok z pomarańczy lub wykorzystujemy gotowy sok z kartonu. Marynujemy w nim kaczkę i dodajemy ziele angielskie, szczyptę soli i pieprzu. Przekładamy na godzinę do lodówki. Następnie pieczemy w rękawie przez 1,5 h w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Możemy ją podawać z pieczonymi ziemniakami.

Udka kaczki z jabłkami

Oto składniki na udka kaczki z jabłkami:

  • 3-4 kawałki udek kaczych
  • 5 dużych jabłek odmiany Jonagold
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • ziele angielskie
  • suszone śliwki
  • suszone morele

Jak zrobić udka kaczki z jabłkami?

Kaczkę dokładnie oczyszczamy i myjemy. Osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Cebulę i jabłka siekamy drobno i smażymy na rozgrzanej patelni. Marynujemy kaczkę i dodajemy ziele angielskie, szczyptę soli i pieprzu. Dodajemy suszone śliwki i morele. Przekładamy na godzinę do lodówki. Następnie pieczemy w rękawie przez 1,5 h w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Możemy ją podawać z sosem z żurawiny.

Kaczka z jabłkami i pomarańczami

Oto składniki na kaczkę z jabłkami i pomarańczami:

  • tuszka kaczki
  • 2-3 pomarańcze
  • 3-4 jabłka odmiany Jonagold lub Champion
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • ziele angielskie
  • słodka papryka w proszku

Jak zrobić kaczkę z jabłkami i pomarańczami?

Kaczkę dokładnie oczyszczamy i myjemy. Osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Cebulę i jabłka siekamy drobno i smażymy na rozgrzanej patelni. Następnie wyciskamy sok z pomarańczy lub wykorzystujemy gotowy sok z kartonu. Marynujemy w nim kaczkę i dodajemy ziele angielskie, szczyptę soli, papryki i pieprzu. Przekładamy na godzinę do lodówki. Następnie pieczemy w rękawie przez 1,5 h w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Możemy ją podawać z warzywami.

Zobacz inne przepisy na obiad

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)