Kaczka z jabłkami przygotowywana w rękawie idealnie nadaje się do pieczenia w piekarniku. Jest delikatna, soczysta z chrupiąca skórką. Możemy wykorzystać jabłka odmiany Jonagold, Champion lub Szara Reneta, jeżeli lubimy ich wyrazisty smak. Sprawdź nasze propozycje!
Kaczka pieczona w piekarniku
Oto składniki na kaczkę pieczoną w piekarniku:
- tuszka kaczki
- 3-4 średnie cebule
- liście laurowe
- ziele angielskie
- sok z pomarańczy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić kaczkę pieczoną w piekarniku?
Kaczkę dokładnie oczyszczamy i myjemy. Osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Cebulę siekamy drobno i smażymy na rozgrzanej patelni. Następnie wyciskamy sok z pomarańczy lub wykorzystujemy gotowy sok z kartonu. Marynujemy w nim kaczkę i dodajemy ziele angielskie, szczyptę soli i pieprzu. Przekładamy na godzinę do lodówki. Następnie pieczemy w rękawie przez 1,5 h w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Możemy ją podawać z pieczonymi ziemniakami.
Udka kaczki z jabłkami
Oto składniki na udka kaczki z jabłkami:
- 3-4 kawałki udek kaczych
- 5 dużych jabłek odmiany Jonagold
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- ziele angielskie
- suszone śliwki
- suszone morele
Jak zrobić udka kaczki z jabłkami?
Kaczkę dokładnie oczyszczamy i myjemy. Osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Cebulę i jabłka siekamy drobno i smażymy na rozgrzanej patelni. Marynujemy kaczkę i dodajemy ziele angielskie, szczyptę soli i pieprzu. Dodajemy suszone śliwki i morele. Przekładamy na godzinę do lodówki. Następnie pieczemy w rękawie przez 1,5 h w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Możemy ją podawać z sosem z żurawiny.
Kaczka z jabłkami i pomarańczami
Oto składniki na kaczkę z jabłkami i pomarańczami:
- tuszka kaczki
- 2-3 pomarańcze
- 3-4 jabłka odmiany Jonagold lub Champion
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- ziele angielskie
- słodka papryka w proszku
Jak zrobić kaczkę z jabłkami i pomarańczami?
Kaczkę dokładnie oczyszczamy i myjemy. Osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Cebulę i jabłka siekamy drobno i smażymy na rozgrzanej patelni. Następnie wyciskamy sok z pomarańczy lub wykorzystujemy gotowy sok z kartonu. Marynujemy w nim kaczkę i dodajemy ziele angielskie, szczyptę soli, papryki i pieprzu. Przekładamy na godzinę do lodówki. Następnie pieczemy w rękawie przez 1,5 h w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Możemy ją podawać z warzywami.