Wino z jabłek fot. Adobe Stock

Wino z jabłek - 3 sprawdzone przepisy

Wino z jabłek to jeden ze smaczniejszych trunków, który możesz przygotować jesienią we własnym domu. Można zrobić je z samych owoców albo dodać rodzynki i korzenne przyprawy.
Małgorzata Machnicka / 17.08.2020 15:34
Wino z jabłek fot. Adobe Stock

Wino z jabłek przygotowywane na bazie Szarej Renety, Jonagold lub innej odmiany, cieszy się uznaniem na polskich stołach od dawna. Do jego zrobienia są potrzebne (poza owocami) drożdże winiarskie, cukier i przyprawy - cynamon, goździki, anyż lub kardamon. 

Spis treści:

  1. Przepis na wino z jabłek
  2. Przepis na wino z soku jabłkowego
  3. Przepis na wino z jabłek i rodzynek

Przepis na wino z jabłek

Składniki:

  • 5 kg jabłek,
  • 1 kg cukru,
  • 1 l wody,
  • drożdże winiarskie.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj, obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne.
  2. Przepuść przez sokownik lub sokowirówkę.
  3. Przygotuj syrop cukrowy - wodę zagotuj z cukrem i ostudź.
  4. Sok wlej do gąsiora, dodaj syrop.
  5. Drożdże przygotuj według przepisu na opakowaniu i dodaj po 20 minutach do soku.
  6. Korek gąsiora zatkaj watą, a po 3-4 dniach włóż rurkę fermentacyjną.
  7. Po około 5 tygodniach zlej wino z jabłek znad osadu, rozlej do butelek i wstaw w chłodne miejsce.

Przepis na wino z soku jabłkowego

Składniki:

  • 10 litrów soku jabłkowego 100%,
  • drożdże winiarskie,
  • 1 laska cynamonu,
  • kilka goździków.

Sposób przygotowania:

  1. Sok jabłkowy przelej do galonu, dodaj laskę cynamonu i goździki (możesz go dosłodzić cukrem lub miodem, jeśli lubisz słodsze alkohole).
  2. Dodaj drożdże winiarskie w proporcji podanej na opakowaniu.
  3. Całość zakręć, w galonie umieść rurkę, a do małego zbiorniczka na górze wlej odrobinę wody.
  4. Odstaw w ciepłe, zacienione miejsce na 2-3 tygodnie, do czasu ukończenia fermentacji.
  5. Po tym czasie przelej wino z soku jabłkowego do butelek i pozostaw do leżakowania na minimum 3 miesiące.
jak zrobić wino z jabłek
fot. Adobe Stock

Przepis na wino z jabłek i rodzynek

Składniki:

  • 5 kg jabłek,
  • 1 kg rodzynek,
  • 2 l przegotowanej wody,
  • drożdże winiarskie,
  • 500 g cukru,
  • sok z 3 cytryn,
  • pożywka dla drożdży.

Sposób​ przygotowania:

  1. Przygotuj matkę drożdżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  2. Jabłka umyj i wyciśnij z nich sok (w sokowniku lub sokowirówce).
  3. Do gąsiora wlej sok, dodaj rodzynki i matkę drożdżową.
  4. Wymieszaj cukier z przegotowaną wodą i ostudź.
  5. Słodki syrop dodaj do soku z jabłek. 
  6. Zatkaj butlę korkiem z rurką fermentacyjną.
  7. Po 2 miesiącach przelej wino z jabłek i rodzynek do mniejszych butelek i odstaw w ciemne miejsce na 3 miesiące leżakowania.

wino z jabłek i rodzynek
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na domowe alkohole:

Przetwory z gruszek - przepisy na dżemy, nalewki, musy i gruszki w occie
Przetwory z gruszek - przepisy na dżemy, nalewki, musy i gruszki w occie
Przetwory z gruszek zrobisz z Klapsy, Lukasówki lub Konferencji. Obierz owoce ze skórki, pokrój i duś w garnku na dżemy i musy albo przełóż do słoja, zalej alkoholem i zrób pyszne nalewki na zimę.
Nalewka z derenia - najlepsze przepisy na dereniówkę na wódce i spirytusie
Nalewka z derenia - najlepsze przepisy na dereniówkę na wódce i spirytusie
Nalewka z derenia łagodzi dolegliwości żołądkowe i trawienne. Do jej przygotowania wybieraj dojrzałe, mocno czerwone owoce.
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek powinna w sumie leżakować co najmniej 5 miesięcy, aby osiągnąć pełnię smaku i aromatu. Możesz ją przyrządzić na wódce lub na spirytusie, dodając np. miód oraz cynamon.
Wino z czarnej porzeczki - 3 przepisy na domowe wino
Wino z czarnej porzeczki - 3 przepisy na domowe wino
Domowe wino z czarnej porzeczki możesz przygotować w klasyczny sposób - z cukrem, wodą i drożdżami winiarskimi albo wykorzystać przepis bez drożdży, za to z dodatkiem rodzynek.
Przetwory z wiśni - przepisy na kompot, dżem, konfiturę, nalewkę i sok z wiśni
Przetwory z wiśni - przepisy na kompot, dżem, konfiturę, nalewkę i sok z wiśni
Przetwory z wiśni samodzielnie przygotowane latem, w najmroźniejsze miesiące potrafią przypomnieć smak wakacji. Do ich przygotowania wybieraj jędrne, czerwone owoce.
Jak zrobić wino z wiśni? Dwa sprawdzone przepisy i porady
Jak zrobić wino z wiśni? Dwa sprawdzone przepisy i porady
Wino z wiśni zawsze warto mieć w domowej spiżarni. Do jego przygotowania potrzebujesz około 10 kg owoców, 3 kilogramy cukru i 3 litry wody.
Nalewka z czeremchy - prosty przepis na pyszną czeremchówkę
Nalewka z czeremchy - prosty przepis na pyszną czeremchówkę
Nalewka z czeremchy ma piękny, głęboki kolor i zdecydowany aromat. Do jej przygotowania potrzebujesz dwóch kilogramów owoców, kilogram cukru i litr spirytusu.
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.
Morwa czarna - przepis na nalewkę, wartości odżywcze, właściwości
Morwa czarna - przepis na nalewkę, wartości odżywcze, właściwości
Morwa czarna jest polecana przy infekcjach, anemii, a także problemach z trawieniem. Można z niej przygotować smaczną nalewkę, która ma korzystny wpływ na zdrowie.
Nalewka z gruszek - przepis na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek - przepis na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek, czyli gruszkówka jest prosta w przygotowaniu. Na 2 kilogramy owoców przypada litr wybranego alkoholu i pół kilograma cukru.
Nalewka z winogron - 2 przepisy na nalewkę z ciemnych i jasnych owoców
Nalewka z winogron - 2 przepisy na nalewkę z ciemnych i jasnych owoców
Nalewka z winogron jest gotowa do spożycia już po 4 miesiącach od przygotowania. Wystarczą dwa kilogramy owoców, cukier i wybrany alkohol.