POLECAMY

Delikatne i aromatyczne - sprawdź nasze przepisy na wino z jabłek

Wino z jabłek to jeden ze smaczniejszych trunków, który możesz przygotować jesienią w zaciszu swojego domu – sprawdź nasze przepisy!
Delikatne i aromatyczne - sprawdź nasze przepisy na wino z jabłek fot. Fotolia

Wino z jabłek przygotowywane na bazie Szarej Renety, Jonagold lub innej odmiany cieszy się uznaniem od dawna. Wykorzystując do tego drożdże piwowarskie lub winne możemy uzyskać zaskakujące efekty w połączeniu z cynamonem, anyżem lub goździkami. Sprawdź nasze przepisy na aromatyczne wino z jabłek!

Wino z jabłek pokrojonych

Oto składniki na wino z jabłek pokrojonych:

  • kilogram jabłek
  • 2 litry soku jabłkowego
  • szklanka cukru
  • drożdże
  • cynamon
  • goździki

Jak zrobić wino z pokrojonych jabłek?

  1. Dokładnie wyparz naczynia. Sok jabłkowy połącz razem z cukrem i wymieszaj.
  2. Następnie dodaj laski cynamonu i anyżu. Jabłka dokładnie umyj i obierz.
  3. Pokrój na mniejsze plasterki i ułóż w naczyniu do przygotowania wina.
  4. Następnie wsyp drożdże i delikatnie wstrząśnij całością.
  5. Odłóż całość do fermentacji. Zostaw w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
  6. Po uzyskaniu odpowiedniej barwy i smaku przecedź dokładnie i przelej do butelek. Wekuj.

Tak przygotowane wino świetnie smakuje w towarzystwie jabłkowych deserów.

Wino z jabłek i rodzynek

Oto składniki na wino z jabłek i rodzynek:

  • drożdże piwowarskie
  • 6 kilo cukru
  • kilogram rodzynek
  • 2 kilo jabłek
  • sok z 5 cytryn
  • 3 szklanki mocnego naparu herbacianego

Jak zrobić wino z jabłek i rodzynek?

  1. Na początku dokładnie wysterylizuj i wyparz naczynie do przygotowana wina.
  2. Dokładnie umyj jabłka, wydrąż środek i usuń gniazda nasienne.
  3. Wypełnij naczynie owocami i gorącą wodą.
  4. Wyciśnij sok z cytryn i dodaj do całości.
  5. Wlej napar herbaciany.
  6. Na koniec wsyp drożdże.
  7. Dokładnie wymieszaj przynajmniej raz dziennie.
  8. Po 3-4 tygodniach odcedź wino i przelej do butelek.

Tak przyrządzone wino świetnie smakuje zarówno jako dodatek do deski serów, jak i deserów.

Wino z jabłek bez drożdży

Oto składniki na wino z jabłek bez drożdży:

  • 4 litry wody
  • 2 kg cukru
  • 2,5 kilo jabłek

Jak zrobić wino z jabłek bez drożdży?

  1. Na początku obierz jabłka, wydrąż gniazda nasienne i utłucz za pomocą wałka.
  2. Zagotuj wodę z cukrem i wlej do naczynia.
  3. Następnie ułóż miąższ z jabłek. Zasyp cukrem. Odstaw na 2-3 tygodnie i pozwól, aby rozpoczął się proces fermentacji.
  4. Następnie po tym czasie przecedź całość i przelej do butelek.

Tak przyrządzone wino z jabłek możemy serwować schłodzone lub na ciepło z przyprawami korzennymi.

Zobacz inne przepisy na napoje

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/9 miesięcy temu
Ja tam najbardziej lubię grzańca galicyjskiego mimo wszystko - fajnie rozgrzewa zwłaszcza w te zimne dni. Teraz mają fajny konkurs gdzie za butelkę wygrać można 3 albo fajny wyjazd :)