Wino z jabłek przygotowywane na bazie Szarej Renety, Jonagold lub innej odmiany, cieszy się uznaniem na polskich stołach od dawna. Do jego zrobienia są potrzebne (poza owocami) drożdże winiarskie, cukier i przyprawy - cynamon, goździki, anyż lub kardamon.
Spis treści:
Przepis na wino z jabłek
Składniki:
- 5 kg jabłek,
- 1 kg cukru,
- 1 l wody,
- drożdże winiarskie.
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyj, obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne.
- Przepuść przez sokownik lub sokowirówkę.
- Przygotuj syrop cukrowy - wodę zagotuj z cukrem i ostudź.
- Sok wlej do gąsiora, dodaj syrop.
- Drożdże przygotuj według przepisu na opakowaniu i dodaj po 20 minutach do soku.
- Korek gąsiora zatkaj watą, a po 3-4 dniach włóż rurkę fermentacyjną.
- Po około 5 tygodniach zlej wino z jabłek znad osadu, rozlej do butelek i wstaw w chłodne miejsce.
Przepis na wino z soku jabłkowego
Składniki:
- 10 litrów soku jabłkowego 100%,
- drożdże winiarskie,
- 1 laska cynamonu,
- kilka goździków.
Sposób przygotowania:
- Sok jabłkowy przelej do galonu, dodaj laskę cynamonu i goździki (możesz go dosłodzić cukrem lub miodem, jeśli lubisz słodsze alkohole).
- Dodaj drożdże winiarskie w proporcji podanej na opakowaniu.
- Całość zakręć, w galonie umieść rurkę, a do małego zbiorniczka na górze wlej odrobinę wody.
- Odstaw w ciepłe, zacienione miejsce na 2-3 tygodnie, do czasu ukończenia fermentacji.
- Po tym czasie przelej wino z soku jabłkowego do butelek i pozostaw do leżakowania na minimum 3 miesiące.
fot. Adobe Stock
Przepis na wino z jabłek i rodzynek
Składniki:
- 5 kg jabłek,
- 1 kg rodzynek,
- 2 l przegotowanej wody,
- drożdże winiarskie,
- 500 g cukru,
- sok z 3 cytryn,
- pożywka dla drożdży.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj matkę drożdżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Jabłka umyj i wyciśnij z nich sok (w sokowniku lub sokowirówce).
- Do gąsiora wlej sok, dodaj rodzynki i matkę drożdżową.
- Wymieszaj cukier z przegotowaną wodą i ostudź.
- Słodki syrop dodaj do soku z jabłek.
- Zatkaj butlę korkiem z rurką fermentacyjną.
- Po 2 miesiącach przelej wino z jabłek i rodzynek do mniejszych butelek i odstaw w ciemne miejsce na 3 miesiące leżakowania.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na domowe alkohole:
Pyszne i szybkie pomysły na przetwory z gruszek. W ten sposób zachowasz smak lata na dłużej
Przetwory z gruszek pozwolą ci zamknąć smaki jesieni w słoikach. Od tradycyjnego dżemu i musu, przez gruszki w occie, aż po egzotyczny chutney i aromatyczną nalewkę – te przetwory z pewnością urozmaicą twoją spiżarnię i dodadzą wyjątkowego charakteru każdemu daniu. Zobacz te aromatyczne przepisy.
Jak zrobić wino z wiśni? Dwa sprawdzone przepisy i porady na doskonałe domowe wino wiśniowe
Wino z wiśni z naszymi przepisami krok po kroku jest bardzo proste w przygotowaniu. Wiśniowe wino domowej roboty zawsze warto mieć w spiżarni. Do jego przygotowania potrzebujesz około 10 kg owoców, 3 kilogramy cukru i 3 litry wody. Przyda się też gąsior, rurka fermentacyjna i butelki na wino wiśniowe.
Czeremchówka, czyli nalewka z czeremchy: pyszny trunek o wielu właściwościach zdrowotnych
Nalewka z czeremchy, czyli czeremchówka, ma piękny, głęboki kolor i zdecydowany, a jednocześnie orzeźwiający aromat. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie dwóch kilogramów owoców, kilogram cukru i litr spirytusu. Właściwości czeremchy sprawiają, że gotowa nalewka jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa.
Dżem, konfitura, soki i nie tylko - oto pomysły na soczyste i orzeźwiające przetwory z wiśni
Przetwory z wiśni, samodzielnie przygotowane latem, w najmroźniejsze miesiące potrafią przypomnieć smak wakacji. Do ich przygotowania wybieraj jędrne, czerwone owoce albo te lekko przejrzałe. Z wiśni przygotujesz pyszne soki, dżemy, a także napoje alkoholowe. Doskonale smakują jako dodatek do słodkich i mięsnych potraw.
Przepis na nalewkę z czarnej morwy. Poznaj właściwości i zastosowanie soczystych owoców morwy
Morwa czarna jest polecana przy infekcjach, kaszlu, anemii, a także problemach z trawieniem i wzdęciach. Morwę można coraz częściej kupić w Polsce. Można z niej przygotować smaczną nalewkę z morwy, która ma korzystny wpływ na zdrowie. Poznaj właściwości prozdrowotne czarnej morwy. Jej wartości odżywcze też robią wrażenie.
Nalewka z winogron - przepis na nalewkę z winogron ciemnych i jasnych
Nalewka z winogron jest gotowa do spożycia już po 3-4 miesiącach od przygotowania. Warto ją doprawić cynamonem i kardamonem, które zapewnią niepowtarzalny aromat.
Nalewka z gruszek - przepis na gruszkówkę na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek, czyli gruszkówka jest prosta w przygotowaniu. Na 2 kilogramy owoców przypada litr wybranego alkoholu i pół kilograma cukru.
Nalewka z derenia - najlepsze przepisy na dereniówkę na wódce i spirytusie
Nalewka z derenia łagodzi dolegliwości żołądkowe i trawienne. Do jej przygotowania wybieraj dojrzałe, mocno czerwone owoce.
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek powinna w sumie leżakować co najmniej 5 miesięcy, aby osiągnąć pełnię smaku i aromatu. Możesz ją przyrządzić na wódce lub na spirytusie, dodając np. miód oraz cynamon.
Wino z czarnej porzeczki - 3 przepisy na domowe wino
Domowe wino z czarnej porzeczki możesz przygotować w klasyczny sposób - z cukrem, wodą i drożdżami winiarskimi albo wykorzystać przepis bez drożdży, za to z dodatkiem rodzynek.
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.