Nie masz pomysłu na to, co zrobić z gruszek, a sezon na te owoce trwa w najlepsze? Słodko-kwaśny smak gruszek najlepiej pasuje do deserów - ciast lub tart, ale ciekawie komponuje się również z wytrawnymi daniami z dodatkiem pleśniowego sera i orzechów.
Istnieje tyle odmian gruszek, że właściwie każda z nas jest w stanie znaleźć taką, która będzie jej smakować - wszystkie gatunki różnią się nie tylko wielkością, lecz także smakiem i zapachem.
Spis treści:
- Przepis na ciasto z gruszkami
- Przepis na tartę z gruszkami
- Przepis na gruszki w occie
- Przepis na pieczone gruszki
Co zrobić z gruszek? Przepis na ciasto z gruszkami
Ciasto z gruszkami można przygotować na wiele sposobów. Mogą przypominać jabłkową szarlotkę albo być typowym ciastem drożdżowym z owocami, a także bogatym tortem z kremem i bitą śmietaną.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 3 gruszki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g cukru,
- 150 g masła,
- 2 łyżeczki ekstraktu wanilii,
- 3 jajka,
- 100 ml mleka,
- cukier puder do podania.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
- Gruszki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój wzdłuż na plasterki.
- W misce ubij ciepłe masło z cukrem. Dodaj ekstrakt wanilii, jajka i mleko i mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy.
- Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli i mieszaj jeszcze przez 2 minuty na wolnych obrotach.
- Formę do pieczenia wysmaruj masłem i przełóż ciasto.
- Na wierzchu ułóż plastry gruszek.
- Piecz około 45 minut.
- Ciasto z gruszkami podawaj posypane cukrem pudrem.
fot. Co zrobić z gruszek: przepis na ciasto z gruszkami/Adobe Stock, timolina
Przepis na wytrawną tartę z gruszkami
Tartę można przygotować w wersji słodkiej i wytrawnej. Gruszki lubią towarzystwo słonych smaków, dlatego z powodzeniem możesz przygotować tę potrawę jako przekąskę, śniadanie lub danie obiadowe. Tarta z gruszkami będzie także świetnie smakować na słodko - w tej wersji wykorzystaj mascarpone, miód oraz bakalie.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 2 gruszki,
- 150 g masła,
- 150 g sera gorgonzola,
- 120 g sera ricotta,
- 2 jajka,
- 200 ml śmietany 18%,
- świeży tymianek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania ciasta. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, masło posiekane w kostkę i zagnieć. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
- Nagrzej piekarnik na 190 stopni Celsjusza.
- Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę (o średnicy 28 cm). Podziurkuj spód widelcem i włóż do piekarnika na 15 minut.
- Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę, gorgonzolę i ricottę. Dodaj świeży tymianek i dopraw solą oraz pieprzem.
- Na podpieczony spód tarty wylej serową masę i ułóż gruszki pokrojone w cieniutkie plasterki.
- Piecz około 20 minut.
- Tartę z gruszkami możesz podawać zarówno na ciepło, prosto z piekarnika, jak i na zimno.
fot. Co zrobić z gruszek: przepis na wytrawną tartę z gruszkami/Adobe Stock, Africa Studio
Co zrobić z gruszek? Przepis na gruszki w occie (na słodko)
Pyszne przetwory z gruszek to nie tylko dżemy i soki, ale także gruszki w syropie oraz zalewie octowej. Będą one idealne jako dodatek do owsianek, ciast, a także ciepłych tostów francuskich na słodko.
Składniki:
- 2 kg gruszek,
- 4 szklanki wody,
- sok z 1 cytryny,
- 2 szklanka octu 10%,
- 1 szklanka cukru,
- goździki.
Sposób przygotowania:
- Gruszki umyj, obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- W garnku zagotuj wodę z cukrem i octem, dodaj pokrojone gruszki i gotuj przez około 5 minut.
- Owoce przełóż do wyparzonych słoików, do każdego z nich dodając kilka goździków.
- Zalej zalewą, zakręć i pasteryzuj około 20 minut od momentu zagotowania wody.
- Gruszki w occie to doskonały dodatek do wegeteriańskich pasztetów i pieczonych mięs.
fot. Co zrobić z gruszek: gruszki w occie na słodko/Adobe Stock, Daniel Vincek
Co zrobić z gruszek: przepis na pieczone gruszki
Pieczone gruszki to pyszna przekąska, którą możesz połączyć z wybranymi dodatkami. Mogą być to słodkie sery, takie jak ricotta, a także bakalie, miód czy posiekane orzechy. Idealnie smakują z cynamonem lub ekstraktem waniliowym, a także z lodami śmietankowymi.
Składniki:
- 6 gruszek,
- sok z 1/2 cytryny,
- 100 g sera mascarpone,
- 5 łyżek miodu,
- kilka orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Gruszki umyj, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Owoce ułóż w naczyniu żaroodpornym, wypełnij serkiem mascarpone, posyp cynamonem i polej miodem.
- Piecz przez około 15 minut (sprawdź drewnianym patyczkiem albo widelcem czy są miękkie).
- Pieczone gruszki posyp utłuczonymi orzechami włoskimi i podawaj jako deser.
fot. Co zrobić z gruszek: pieczone gruszki/Adobe Stock, rome2015
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 13.08.2020.
Zobacz więcej przepisów na to, co zrobić z gruszek: