Jak zrobić gruszki w occie na słodko i ostro. Przygotujesz je w kilka chwil i zaskoczysz wszystkich smakiem

gruszki w occie fot. Adobe Stock, Laurentiu Iordache
Gruszki w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku i aromatu tych pysznych owoców przez cały rok. Dzięki marynowaniu gruszki stają się nie tylko trwałe, ale także nabierają głębi smaku, która może urozmaicić wiele dań. W zależności od dodatków i przypraw, gruszki w occie mogą być przygotowane na słodko lub pikantnie.
Robert Grotkowski / 07.08.2024 14:44
gruszki w occie fot. Adobe Stock, Laurentiu Iordache

Marynowane gruszki w occie to niezastąpiony dodatek do wędlin, mięs, a także po prostu pyszna przekąska. Można nią także wzbogacać sałatki oraz dodawać do deserów. Sprawdź te dwa ciekawe przepisy na gruszki w occie w wersji na słodko i ostro - z dodatkiem anyżu oraz świeżego rozmarynu.

Spis treści:

  1. Gruszki w occie na słodko
  2. Gruszki w occie na ostro z chili i rozmarynem

Gruszki w occie na słodko

Gruszki w occie na słodko to idealna propozycja dla miłośników delikatnych, owocowych przetworów. Dzięki marynowaniu owoce zyskują charakterystyczny cynamonowo-anyżowy smak, który doskonale komponuje się z serami, domowymi lodami czy jako samodzielny deser. To klasyczny przepis, który z pewnością zachwyci swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Doskonale pasuje także do dziczyzny.

Składniki:

  • 3 kg aromatycznych gruszek,
  • 1/2 litra czerwonego octu winnego,
  • 625 ml wody,
  • 1/2 kg cukru,
  • 2 cytryny ekologiczne,
  • 2 laski cynamonu,
  • 10 goździków,
  • 6 gwiazdek anyżku gwiazdkowego.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i nasady ogonków.
  2. Ocet zagotuj z wodą i cukrem.
  3. Cytryny wyszoruj w gorącej wodzie, obierz.
  4. Skórkę cytryn pokrój na kawałki, a z owoców wyciśnij sok.
  5. Laski cynamonu połam na kawałki.
  6. Gruszki ze wszystkimi przyprawami rozłóż do słoików.
  7. Wodę z octem wymieszaj z sokiem z cytryny, zalej gruszki.
  8. Słoiki zakręć i pasteryzuj ok. 30 minut w temp. 90°C.

gruszki w occie na słodko

fot. Gruszki w occie na słodko/Adobe Stock, anitasstudio

Gruszki z anyżkiem, rozmarynem i chili

Dla tych, którzy preferują bardziej wyraziste przetwory z gruszek, marynowanie ich w occie z rozmarynem i chili będzie strzałem w dziesiątkę. Pikantny charakter chili w połączeniu z aromatycznym rozmarynem i octem tworzy unikalną kompozycję smakową. Taki przetwór świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, sałatek czy serów, wnosząc do potrawy nieco ostrości i ziołowego aromatu.

Gruszki w tej wersji są nie tylko smaczne, ale również pięknie prezentują się w słoikach, co czyni je świetnym pomysłem na prezent.

Składniki:

  • 30 małych gruszek, np. konferencji lub williams,
  • litr białego octu winnego,
  • 1/2 l wody,
  • 40 dag cukru,
  • 6 gwiazdek anyżku,
  • 1–2 laski cynamonu,
  • łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
  • skórka z 2 limonek (bez białej błonki),
  • 1/2 łyżeczki goździków,
  • łyżeczka chili w płatkach,
  • 2 łyżki jagód jałowca,
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki obierz, włóż do wody z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  2. Wodę zagotuj z octem, cukrem, anyżkiem, jałowcem, zielem angielskim, goździkami, skórką z limonki i cynamonem. Gotuj ok. 5 minut na małym ogniu. Dodaj płatki chili.
  3. Gruszki ułóż w wysterylizowanych słoikach.
  4. Zalej gorącym wywarem do wysokości ok. 1-5 cm poniżej brzegu słoików.
  5. W słoikach rozłóż kawałki gałązek rozmarynu, zakręć.
  6. Wstaw słoiki do brytfanki wyłożonej papierowym ręcznikiem kuchennym. Wlej ok. 2 cm wody.
  7. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
  8. Brytfankę postaw na najniższej półce.
  9. Gdy płyn w słoikach zacznie się lekko gotować, wyłącz piekarnik i zostaw słoiki w środku jeszcze 15 minut.
  10. Słoiki wyjmij, odwróć dnem do góry. Ostudź.
  11. Po ok. tygodniu gruszki można już jeść. Zamknięte przydatne są do spożycia ok. roku.
  12. Otwarte słoiki trzymaj w lodówce, zużyj w ciągu 2 tygodni od otwarcia.

gruszki w occie z chili i rozmarynem

fot. Gruszki w occie na ostro/Adobe Stock, muh23

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 24.10.2018

Czytaj też:
Czy gruszki są zdrowe?
Przetwory z gruszek siostry Anastazji
Co zrobić z gruszek?

Tagi: gruszka

Redakcja poleca

REKLAMA