Marynowane gruszki w occie to niezastąpiony dodatek do wędlin, mięs, a także po prostu pyszna przekąska. Można nią także wzbogacać sałatki oraz dodawać do deserów. Sprawdź te dwa ciekawe przepisy na gruszki w occie w wersji na słodko i ostro - z dodatkiem anyżu oraz świeżego rozmarynu.
Spis treści:
Gruszki w occie na słodko
Gruszki w occie na słodko to idealna propozycja dla miłośników delikatnych, owocowych przetworów. Dzięki marynowaniu owoce zyskują charakterystyczny cynamonowo-anyżowy smak, który doskonale komponuje się z serami, domowymi lodami czy jako samodzielny deser. To klasyczny przepis, który z pewnością zachwyci swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Doskonale pasuje także do dziczyzny.
Składniki:
- 3 kg aromatycznych gruszek,
- 1/2 litra czerwonego octu winnego,
- 625 ml wody,
- 1/2 kg cukru,
- 2 cytryny ekologiczne,
- 2 laski cynamonu,
- 10 goździków,
- 6 gwiazdek anyżku gwiazdkowego.
Sposób przygotowania:
- Gruszki obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i nasady ogonków.
- Ocet zagotuj z wodą i cukrem.
- Cytryny wyszoruj w gorącej wodzie, obierz.
- Skórkę cytryn pokrój na kawałki, a z owoców wyciśnij sok.
- Laski cynamonu połam na kawałki.
- Gruszki ze wszystkimi przyprawami rozłóż do słoików.
- Wodę z octem wymieszaj z sokiem z cytryny, zalej gruszki.
- Słoiki zakręć i pasteryzuj ok. 30 minut w temp. 90°C.
fot. Gruszki w occie na słodko/Adobe Stock, anitasstudio
Gruszki z anyżkiem, rozmarynem i chili
Dla tych, którzy preferują bardziej wyraziste przetwory z gruszek, marynowanie ich w occie z rozmarynem i chili będzie strzałem w dziesiątkę. Pikantny charakter chili w połączeniu z aromatycznym rozmarynem i octem tworzy unikalną kompozycję smakową. Taki przetwór świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, sałatek czy serów, wnosząc do potrawy nieco ostrości i ziołowego aromatu.
Gruszki w tej wersji są nie tylko smaczne, ale również pięknie prezentują się w słoikach, co czyni je świetnym pomysłem na prezent.
Składniki:
- 30 małych gruszek, np. konferencji lub williams,
- litr białego octu winnego,
- 1/2 l wody,
- 40 dag cukru,
- 6 gwiazdek anyżku,
- 1–2 laski cynamonu,
- łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
- skórka z 2 limonek (bez białej błonki),
- 1/2 łyżeczki goździków,
- łyżeczka chili w płatkach,
- 2 łyżki jagód jałowca,
- 3 gałązki świeżego rozmarynu,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Gruszki obierz, włóż do wody z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Wodę zagotuj z octem, cukrem, anyżkiem, jałowcem, zielem angielskim, goździkami, skórką z limonki i cynamonem. Gotuj ok. 5 minut na małym ogniu. Dodaj płatki chili.
- Gruszki ułóż w wysterylizowanych słoikach.
- Zalej gorącym wywarem do wysokości ok. 1-5 cm poniżej brzegu słoików.
- W słoikach rozłóż kawałki gałązek rozmarynu, zakręć.
- Wstaw słoiki do brytfanki wyłożonej papierowym ręcznikiem kuchennym. Wlej ok. 2 cm wody.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
- Brytfankę postaw na najniższej półce.
- Gdy płyn w słoikach zacznie się lekko gotować, wyłącz piekarnik i zostaw słoiki w środku jeszcze 15 minut.
- Słoiki wyjmij, odwróć dnem do góry. Ostudź.
- Po ok. tygodniu gruszki można już jeść. Zamknięte przydatne są do spożycia ok. roku.
- Otwarte słoiki trzymaj w lodówce, zużyj w ciągu 2 tygodni od otwarcia.
fot. Gruszki w occie na ostro/Adobe Stock, muh23
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 24.10.2018
Czytaj też:
Czy gruszki są zdrowe?
Przetwory z gruszek siostry Anastazji
Co zrobić z gruszek?