2 pyszne przepisy na gruszki w occie! Teraz są najlepsze do przetworów!

Mamy dla ciebie dwa sprawdzone przepisy na gruszki w occie.
Robert Grotkowski / miesiąc temu
2 pyszne przepisy na gruszki w occie! Teraz są najlepsze do przetworów! fot. Adobe Stock

Gruszki w occie to niezastąpiony dodatek do wędlin, mięs, a także po prostu pyszna przekąska. Można nią także wzbogacać sałatki oraz dodawać do deserów. Sprawdź nasze przepisy na gruszki w occie.

Gruszki w occie na słodko

 

Doskonale pasują do dziczyzny, np. z borówkami, wołowiny i baraniny. Świetne też jako dodatek do deserów.

Składniki:

  • 3 kg aromatycznych gruszek
  • 1/2 litra czerwonego octu winnego
  • 625 ml wody
  • 1/2 kg cukru
  • 2 cytryny ekologiczne
  • 2 laski cynamonu
  • 10 goździków
  • 6 gwiazdek anyżku gwiazdkowego

Przygotowanie:

  1. Gruszki obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i nasady ogonków.

  2. Ocet zagotuj z wodą i cukrem.

  3. Cytryny wyszoruj w gorącej wodzie, obierz.

  4. Skórkę cytryn pokrój na kawałki, z owoców wyciśnij sok.

  5. Laski cynamonu połam na kawałki.

  6. Gruszki ze wszystkimi przyprawami rozłóż do słoików.

  7. Wodę z octem wymieszaj z sokiem z cytryny, zalej gruszki.

  8. Słoiki zakręć i pasteryzuj ok. 30 minut w temp. 90°C.

Gruszki z anyżkiem, rozmarynem i chili

 

Do mięs, wędlin, sałatek, dekoracji. Pełne aromatu, lekko ogniste.

Składniki:

  • 30 małych gruszek, np. konferencji, williams
  • litr białego octu winnego
  • 1/2 l wody
  • 40 dag cukru
  • 6 gwiazdek anyżku
  • 1–2 laski cynamonu
  • łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • skórka z 2 ekologicznych limonek (bez białej błonki)
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • łyżeczka chili w płatkach
  • 2 łyżki jagód jałowca
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Gruszki obierz, włóż do wody z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

  2. Wodę zagotuj z octem, cukrem, anyżkiem, jałowcem, zielem angielskim, goździkami, skórką z limonki i cynamonem. Gotuj ok. 5 minut na małym ogniu. Dodaj płatki chili.

  3. Gruszki ułóż w wysterylizowanych słoikach.

  4. Zalej gorącym wywarem do wysokości ok. 1-5 cm poniżej brzegu słoików.

  5. W słoikach rozłóż kawałki gałązek rozmarynu, zakręć.

  6. Wstaw słoiki do brytfanki wyłożonej papierowym ręcznikiem kuchennym. Wlej ok. 2 cm wody.

  7. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

  8. Brytfankę postaw na najniższej półce.

  9. Gdy płyn w słoikach zacznie się lekko gotować, wyłącz piekarnik i zostaw słoiki w środku jeszcze 15 minut.

  10. Słoiki wyjmij, odwróć dnem do góry. Ostudź.

  11. Po ok. tygodniu gruszki można już jeść. Zamknięte przydatne są do spożycia ok. roku.

  12. Otwarte słoiki trzymaj w lodówce, zużyj w ciągu 2 tygodni od otwarcia.

Czytaj też:

Gruszki w rozmaryniePrzetwory z gruszek

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)