Gruszki w occie to niezastąpiony dodatek do wędlin, mięs, a także po prostu pyszna przekąska. Można nią także wzbogacać sałatki oraz dodawać do deserów. Sprawdź nasze przepisy na gruszki w occie.
Gruszki w occie na słodko
Doskonale pasują do dziczyzny, np. z borówkami, wołowiny i baraniny. Świetne też jako dodatek do deserów.
Składniki:
- 3 kg aromatycznych gruszek
- 1/2 litra czerwonego octu winnego
- 625 ml wody
- 1/2 kg cukru
- 2 cytryny ekologiczne
- 2 laski cynamonu
- 10 goździków
- 6 gwiazdek anyżku gwiazdkowego
Przygotowanie:
-
Gruszki obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i nasady ogonków.
-
Ocet zagotuj z wodą i cukrem.
-
Cytryny wyszoruj w gorącej wodzie, obierz.
-
Skórkę cytryn pokrój na kawałki, z owoców wyciśnij sok.
-
Laski cynamonu połam na kawałki.
-
Gruszki ze wszystkimi przyprawami rozłóż do słoików.
-
Wodę z octem wymieszaj z sokiem z cytryny, zalej gruszki.
-
Słoiki zakręć i pasteryzuj ok. 30 minut w temp. 90°C.
Gruszki z anyżkiem, rozmarynem i chili
Do mięs, wędlin, sałatek, dekoracji. Pełne aromatu, lekko ogniste.
Składniki:
- 30 małych gruszek, np. konferencji, williams
- litr białego octu winnego
- 1/2 l wody
- 40 dag cukru
- 6 gwiazdek anyżku
- 1–2 laski cynamonu
- łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- skórka z 2 ekologicznych limonek (bez białej błonki)
- 1/2 łyżeczki goździków
- łyżeczka chili w płatkach
- 2 łyżki jagód jałowca
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- sok z cytryny
Przygotowanie:
-
Gruszki obierz, włóż do wody z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
-
Wodę zagotuj z octem, cukrem, anyżkiem, jałowcem, zielem angielskim, goździkami, skórką z limonki i cynamonem. Gotuj ok. 5 minut na małym ogniu. Dodaj płatki chili.
-
Gruszki ułóż w wysterylizowanych słoikach.
-
Zalej gorącym wywarem do wysokości ok. 1-5 cm poniżej brzegu słoików.
-
W słoikach rozłóż kawałki gałązek rozmarynu, zakręć.
-
Wstaw słoiki do brytfanki wyłożonej papierowym ręcznikiem kuchennym. Wlej ok. 2 cm wody.
-
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
-
Brytfankę postaw na najniższej półce.
-
Gdy płyn w słoikach zacznie się lekko gotować, wyłącz piekarnik i zostaw słoiki w środku jeszcze 15 minut.
-
Słoiki wyjmij, odwróć dnem do góry. Ostudź.
-
Po ok. tygodniu gruszki można już jeść. Zamknięte przydatne są do spożycia ok. roku.
-
Otwarte słoiki trzymaj w lodówce, zużyj w ciągu 2 tygodni od otwarcia.
Czytaj też:
Gruszki w rozmaryniePrzetwory z gruszek