Choć upieczenie sernika nie jest trudne, to aby nie opadał, warto pamiętać o kilku najważniejszych zasadach. Dzisiaj mamy dla ciebie prosty i sprawdzony przepis na pyszny sernik z gruszkami.
Sernik z gruszkami
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 dag cukru
- łyżeczka cynamonu
- jajko
- 15 dag pokrojonego na kawałki masła
- 15 dag mielonych migdałów
Masa:
-
80 dag twarogu na sernik
-
5 gruszek
-
sok z całej cytryny
-
4 jajka
-
20 dag cukru
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
5 dag masła
Przygotowanie:
-
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, dodać resztę składników i zagnieć szybko ciasto.
-
Chłodź 30 minut.
-
Blachę (25 x 30 cm) posmaruj tłuszczem. Wyklej ciastem dno i boki, ponakłuwaj widelcem.
-
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.
-
Gruszki obierz, pokrój w ćwiartki, wytnij gniazda nasienne. Od razu polej sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
-
Żółtka utrzyj z cukrem i mąką ziemniaczaną.
-
Z masą żółtkową wymieszaj ser, dodając go po łyżce.
-
Białka ubij na pianę i dodaj do masy serowej.
-
Masę wyłóż na ciasto, wyrównaj, na wierzchu połóż cząstki gruszek, obłóż wiórkami masła.
-
Piecz około 45 minut. Zostaw na kilka minut w wyłączonym piekarniku.
Czytaj też:
Ciasto czekoladowe z gruszkamiCiasto z gruszkami i mascarponeKruche ciasto z gruszkami