Jak upiec sernik z gruszkami? Zrób wypiek na kruchym cieście z mielonymi migdałami!

sernik z gruszkami fot. Adobe Stock
Ten sernik będzie wspaniałym i udanym podsumowaniem każdego podwieczorku i przyjęcia.
Robert Grotkowski / 17.01.2019 12:02
sernik z gruszkami fot. Adobe Stock

Choć upieczenie sernika nie jest trudne, to aby nie opadał, warto pamiętać o kilku najważniejszych zasadach. Dzisiaj mamy dla ciebie prosty i sprawdzony przepis na pyszny sernik z gruszkami.

 

Sernik z gruszkami

Ciasto:

 

  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • jajko
  • 15 dag pokrojonego na kawałki masła
  • 15 dag mielonych migdałów

Masa:

  • 80 dag twarogu na sernik

  • 5 gruszek

  • sok z całej cytryny

  • 4 jajka

  • 20 dag cukru

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 5 dag masła

Przygotowanie:

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, dodać resztę składników i zagnieć szybko ciasto.

  2. Chłodź 30 minut.

  3. Blachę (25 x 30 cm) posmaruj tłuszczem. Wyklej ciastem dno i boki, ponakłuwaj widelcem.

  4. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.

  5. Gruszki obierz, pokrój w ćwiartki, wytnij gniazda nasienne. Od razu polej sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

  6. Żółtka utrzyj z cukrem i mąką ziemniaczaną.

  7. Z masą żółtkową wymieszaj ser, dodając go po łyżce.

  8. Białka ubij na pianę i dodaj do masy serowej.

  9. Masę wyłóż na ciasto, wyrównaj, na wierzchu połóż cząstki gruszek, obłóż wiórkami masła.

  10. Piecz około 45 minut. Zostaw na kilka minut w wyłączonym piekarniku.

Czytaj też:

Ciasto czekoladowe z gruszkamiCiasto z gruszkami i mascarponeKruche ciasto z gruszkami

Redakcja poleca

REKLAMA