3 sprawdzone sposoby na najlepszy dżem gruszkowy!

Możesz go zrobić bez dodatków, albo wzbogacić o orzechy lub czerwone wino. W każdej odsłonie jest pyszny!
Robert Grotkowski / miesiąc temu
3 sprawdzone sposoby na najlepszy dżem gruszkowy!

Być może próbowałaś już dżemu gruszkowego z wanilią według naszego przepisu. Teraz mamy dla ciebie trzy kolejne pomysły na słodki przysmak z tych aromatycznych owoców.

Dżem gruszkowy – przepis podstawowy

Składniki:

  • 1 kg gruszek
  • 50 dag cukru żelującego 2:1
  • 2 paczki cukru wanilinowego
  • cytryna

Przygotowanie:

  1. Gruszki umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój miąższ na małe kawałki.

  2. Z cytryny wyciśnij sok, do garnka włóż gruszki z sokiem z cytryny, cukrem żelującym i cukrem wanilinowym.

  3. Zagotuj, gotuj 4 minuty mieszając na sporym ogniu, a następnie zdejmij z ognia, zmiksuj ręcznym blenderem.

  4. Gorącym dżemem z gruszek napełnij wyparzone słoiki, zakręć i postaw do góry dnem. Zostaw tak do całkowitego ostudzenia. 

Dżem gruszkowy z orzechami

Składniki:

  • 1 kg gruszek
  • 1/2 cytryny
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 4 goździki
  • 60 dag cukru żelującego 2:1
  • 40 ml rumu

Przygotowanie:

  1. Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w kostkę.

  2. Cytrynę obierz i pokrój na małe kawałki. Włóż do garnka razem z gruszkami.

  3. Dodaj goździki i gotuj 10 minut.

  4. Następnie dodaj drobno posiekane orzechy włoskie oraz cukier żelujący.

  5. Gotuj kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj do dżemu rum.

  6. Gorącym dżemem napełnij wyparzone słoiki, zakręć i odstaw do góry dnem do całkowitego ostudzenia.

Dżem gruszkowy z czerwonym winem, miodem i agarem

Składniki:

  • 1 kg gruszek
  • 25 dag miodu wielokwiatowego
  • 250 ml czerwonego wina
  • 2 szczypty cynamonu
  • 4 łyżeczki agaru (agar-agar, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)

Przygotowanie:

  1. Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój na kawałki.

  2. Wymieszaj z miodem i odstaw na noc.

  3. Następnie włóż do garnka, dodaj czerwone wino i cynamon.

  4. Gotuj na wolnym ogniu tak długo, aż gruszki się rozpadną,

  5. Wmieszaj agar, gotuj mieszając 4 minuty na dużym ogniu.

  6. Zdejmij dżem z ognia, napełnij nim wyparzone słoiki, zakręć, odstaw do góry dnem.

Uwaga! Ten dżem nie jest tak trwały, jak zrobiony z cukrem. Należy go zużyć w ciągu 3–4 miesięcy od przygotowania, a po otwarciu trzymać w lodówce.

Czytaj też:

3 przepisy na przetwory z gruszekCo zrobić z gruszek – 30 przepisów

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)