Być może próbowałaś już dżemu gruszkowego z wanilią według naszego przepisu. Teraz mamy dla ciebie trzy kolejne pomysły na słodki przysmak z tych aromatycznych owoców.
Dżem gruszkowy – przepis podstawowy
Składniki:
- 1 kg gruszek
- 50 dag cukru żelującego 2:1
- 2 paczki cukru wanilinowego
- cytryna
Przygotowanie:
-
Gruszki umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój miąższ na małe kawałki.
-
Z cytryny wyciśnij sok, do garnka włóż gruszki z sokiem z cytryny, cukrem żelującym i cukrem wanilinowym.
-
Zagotuj, gotuj 4 minuty mieszając na sporym ogniu, a następnie zdejmij z ognia, zmiksuj ręcznym blenderem.
-
Gorącym dżemem z gruszek napełnij wyparzone słoiki, zakręć i postaw do góry dnem. Zostaw tak do całkowitego ostudzenia.
Dżem gruszkowy z orzechami
Składniki:
- 1 kg gruszek
- 1/2 cytryny
- 10 dag orzechów włoskich
- 4 goździki
- 60 dag cukru żelującego 2:1
- 40 ml rumu
Przygotowanie:
-
Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w kostkę.
-
Cytrynę obierz i pokrój na małe kawałki. Włóż do garnka razem z gruszkami.
-
Dodaj goździki i gotuj 10 minut.
-
Następnie dodaj drobno posiekane orzechy włoskie oraz cukier żelujący.
-
Gotuj kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj do dżemu rum.
-
Gorącym dżemem napełnij wyparzone słoiki, zakręć i odstaw do góry dnem do całkowitego ostudzenia.
Dżem gruszkowy z czerwonym winem, miodem i agarem
Składniki:
- 1 kg gruszek
- 25 dag miodu wielokwiatowego
- 250 ml czerwonego wina
- 2 szczypty cynamonu
- 4 łyżeczki agaru (agar-agar, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
Przygotowanie:
-
Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
-
Wymieszaj z miodem i odstaw na noc.
-
Następnie włóż do garnka, dodaj czerwone wino i cynamon.
-
Gotuj na wolnym ogniu tak długo, aż gruszki się rozpadną,
-
Wmieszaj agar, gotuj mieszając 4 minuty na dużym ogniu.
-
Zdejmij dżem z ognia, napełnij nim wyparzone słoiki, zakręć, odstaw do góry dnem.
Uwaga! Ten dżem nie jest tak trwały, jak zrobiony z cukrem. Należy go zużyć w ciągu 3–4 miesięcy od przygotowania, a po otwarciu trzymać w lodówce.
Czytaj też:
3 przepisy na przetwory z gruszekCo zrobić z gruszek – 30 przepisów