gruszki w syropie fot. Adobe Stock

Jak zrobić gruszki w syropie? Z cynamonem lub z kompotu

Owoce to słodki dodatek do deserów zimowych, jak i składnik wielu owsianek na mleku. Syrop skutecznie zwalczy kaszel i ból gardła.
Sylwia Kazimierczuk / 09.08.2019 15:32
gruszki w syropie fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Syrop z gruszki
  2. Z gruszek z kompotu
  3. Z cynamonem
  4. Właściwości zdrowotne

Syrop z gruszki

Składniki:

  • 3 średnie gruszki
  • 5 łyżeczek cukru
  • odrobina imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  1. Gruszki dokładnie umyj i obierz ze skórki.
  2. Następnie usuń gniazda nasienne, a miąższ zmiksuj za pomocą blendera.
  3. Podgrzej cukier razem z imbirem i gałką muszkatołową.
  4. Gorący syrop przecedź przez sitko i przelewamy do słoiczka i odstaw do wystygnięcia.

Z gruszek z kompotu

Składniki:

  • 3-4 średnie gruszki z kompotu
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
  • 5 goździków
  • Szczypta kardamonu

Przygotowanie

  1. Gruszki wyjmij z kompotu lub zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Włóż w wyparzone wcześniej słoiki zaciskowe z gumką lub zwykłe z pokrywką.
  3. Cukier zagotuj w wodzie razem z miodem wielokwiatowym lub akacjowym.
  4. Wsyp kardamon i goździki. Gotuj na małym ogniu aż syrop zgęstnieje.
  5. Przelej do słoika z gruszkami i porządnie zakręć.
  6. Wekuj w garnku wyłożonym ściereczką i wypełnionym wrzącą wodą przez około 15 minut.
  7. Po tym czasie przełóż słoiki do góry dnem, aż zaciśnie się wieczko.

Gruszki w syropie
fot. Adobe Stock

Z cynamonem

Składniki:

  • 4 średnie gruszki
  • 5 łyżeczek cukru
  • 3 laski cynamonu
  • Szczypta mielonych goździków

Przygotowanie

  1. Gruszki dokładnie umyj i obierz ze skórki.
  2. Następnie usuń gniazda nasienne, a miąższ zmiksuj za pomocą blendera.
  3. Podgrzej cukier razem z imbirem i gałką muszkatołową.
  4. Gorący syrop przecedź przez sitko i przelewamy do słoiczka i odstaw do wystygnięcia.
  5. Tak przyrządzony pikantny syrop doskonale nadaje się do lodów owocowych oraz innych deserów.

Właściwości syropu z gruszek

To naturalne i skuteczne remedium na wiele dolegliwości:

Walczy z wolnymi rodnikami

Obecność witaminy C, witaminy K i miedzi w gruszkach pozwala skutecznie walczyć z wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki organizmu.

Zapobiega chorobom serca

Jedną z najlepszych zalet gruszek jest obecność błonnika, który obniża poziom cholesterolu w organizmie, a tym samym chroni nas przed chorobami serca. Dzienne spożycie pokarmów bogatych w błonnik, takich jak gruszki, może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu nawet o 50%

Zapobiega rakowi

Wysoka zawartość błonnika wiąże się z komórkami rakotwórczymi poprzez ich usunięcie i zapobiega rakowi okrężnicy. Gruszka dziennie może zapobiec rakowi piersi nawet o 34% u kobiet po menopauzie

Wspomaga układ odpornościowy

Zawartość przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i miedź, pomaga wzmocnić układ odpornościowy organizmu w walce z różnymi chorobami

Prawidłowe trawienie

Średniej wielkości gruszka zawiera około 20–25% zalecanego dziennego spożycia błonnika. Ponieważ jego włókno jest nierozpuszczalne, łatwo przechodzi przez okrężnicę i zapobiega polipom okrężnicy

Problemy z gardłem

Skutecznie walczy z infekcjami i bólem gardła. Jeżeli od kilku dni utrzymuje ci się suchy kaszel, wypróbuj syrop, aby go złagodzić. Dodatkowo chroni krtań i nawilża ścianki gardła

Zobacz też:
Sprawdź jak zrobić dobry syrop z kwiatów czarnego bzu Przepisy na syrop z pigwy na zimę do słoików
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)