Spis treści
Syrop z gruszki
Składniki:
- 3 średnie gruszki
- 5 łyżeczek cukru
- odrobina imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie
- Gruszki dokładnie umyj i obierz ze skórki.
- Następnie usuń gniazda nasienne, a miąższ zmiksuj za pomocą blendera.
- Podgrzej cukier razem z imbirem i gałką muszkatołową.
- Gorący syrop przecedź przez sitko i przelewamy do słoiczka i odstaw do wystygnięcia.
Z gruszek z kompotu
Składniki:
- 3-4 średnie gruszki z kompotu
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
- 5 goździków
- Szczypta kardamonu
Przygotowanie
- Gruszki wyjmij z kompotu lub zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
- Włóż w wyparzone wcześniej słoiki zaciskowe z gumką lub zwykłe z pokrywką.
- Cukier zagotuj w wodzie razem z miodem wielokwiatowym lub akacjowym.
- Wsyp kardamon i goździki. Gotuj na małym ogniu aż syrop zgęstnieje.
- Przelej do słoika z gruszkami i porządnie zakręć.
- Wekuj w garnku wyłożonym ściereczką i wypełnionym wrzącą wodą przez około 15 minut.
- Po tym czasie przełóż słoiki do góry dnem, aż zaciśnie się wieczko.
fot. Adobe Stock
Z cynamonem
Składniki:
- 4 średnie gruszki
- 5 łyżeczek cukru
- 3 laski cynamonu
- Szczypta mielonych goździków
Przygotowanie
- Gruszki dokładnie umyj i obierz ze skórki.
- Następnie usuń gniazda nasienne, a miąższ zmiksuj za pomocą blendera.
- Podgrzej cukier razem z imbirem i gałką muszkatołową.
- Gorący syrop przecedź przez sitko i przelewamy do słoiczka i odstaw do wystygnięcia.
- Tak przyrządzony pikantny syrop doskonale nadaje się do lodów owocowych oraz innych deserów.
Właściwości syropu z gruszek
To naturalne i skuteczne remedium na wiele dolegliwości:
Walczy z wolnymi rodnikami
Obecność witaminy C, witaminy K i miedzi w gruszkach pozwala skutecznie walczyć z wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki organizmu.
Zapobiega chorobom serca
Jedną z najlepszych zalet gruszek jest obecność błonnika, który obniża poziom cholesterolu w organizmie, a tym samym chroni nas przed chorobami serca. Dzienne spożycie pokarmów bogatych w błonnik, takich jak gruszki, może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu nawet o 50%
Zapobiega rakowi
Wysoka zawartość błonnika wiąże się z komórkami rakotwórczymi poprzez ich usunięcie i zapobiega rakowi okrężnicy. Gruszka dziennie może zapobiec rakowi piersi nawet o 34% u kobiet po menopauzie
Wspomaga układ odpornościowy
Zawartość przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i miedź, pomaga wzmocnić układ odpornościowy organizmu w walce z różnymi chorobami
Prawidłowe trawienie
Średniej wielkości gruszka zawiera około 20–25% zalecanego dziennego spożycia błonnika. Ponieważ jego włókno jest nierozpuszczalne, łatwo przechodzi przez okrężnicę i zapobiega polipom okrężnicy
Problemy z gardłem
Skutecznie walczy z infekcjami i bólem gardła. Jeżeli od kilku dni utrzymuje ci się suchy kaszel, wypróbuj syrop, aby go złagodzić. Dodatkowo chroni krtań i nawilża ścianki gardła
Zobacz też:
Sprawdź jak zrobić dobry syrop z kwiatów czarnego bzu Przepisy na syrop z pigwy na zimę do słoików