Składniki:
- 5 kg gruszek,
- 1,5 kg cukru,
- 20 g drożdży winnych,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 5 l wody.
Przygotowanie:
Wino z gruszek jest łatwe w przygotowaniu i pozwala rozgrzać każdy wieczór. Jego złoty kolor przywodzi na myśl letnie weekendy, a smak kojarzy się z zachodami słońca przy plaży. Zobacz, jak przygotować to pyszne i orzeźwiające wino owocowe.
Sposób przygotowania:
- Gruszki umyj i pokrój. Usuń także gniazda nasienne. Nie musisz obierać.
- Owoce lekko wygnieć tłuczkiem do mięs lub ziemniaków.
- Przełóż do butelki, zasyp cukrem, zalej wodą oraz dodaj sok z cytryny.
- Odstaw wino z gruszek na 5 dni w ciepłe miejsce, zamykając butelkę kilkoma warstwami gazy.
- Po tym czasie przecedź całość do czystego naczynia fermentującego i odlej ok. 200 ml.
- Do mieszanki dodaj łyżkę cukru, dokładnie rozpuść, a następnie wymieszaj drożdże winne.
- Dodaj do reszty brzeczki (półproduktu winnego) i wymieszaj.
- Zabezpiecz naczynie gazą lub specjalnym uszczelniaczem i odstaw w temperaturze pokojowej na kilkanaście dni.
- Kiedy proces fermentacji się zakończy, przefiltruj całość. Następnie wykonaj klarowanie wina i rozlej do butelek.
- Szczelnie je zamknij i przechowuj wino z gruszek w ciemnym miejscu.
Czytaj także:
Standardowa jednostka alkoholu
Najlepsze wino go grzańca
Wino z malin