Lekkie i orzeźwiające wino z gruszek: zobacz, jak je przygotować

Pyszne i aromatyczne wino z gruszek to świetny dodatek podczas rodzinnych przyjęć czy imprez ze znajomymi. Zrobienie go jest łatwe i nie potrzebujesz do tego wielu specjalnych narzędzi. Gruszki to dodatkowo źródło wielu cennych witamin i minerałów, a ich smak niezaprzeczalnie kojarzy się z końcówką lata i początkiem jesieni.
/ 19.08.2022 05:56
DRUKUJ PRZEPIS
Lekkie i orzeźwiające wino z gruszek: zobacz, jak je przygotować fot. Adobe Stock, valkyrielynn
Liczba porcji: 40
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 300 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 5 kg gruszek,
  • 1,5 kg cukru,
  • 20 g drożdży winnych,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 5 l wody.
Przygotowanie:

Wino z gruszek jest łatwe w przygotowaniu i pozwala rozgrzać każdy wieczór. Jego złoty kolor przywodzi na myśl letnie weekendy, a smak kojarzy się z zachodami słońca przy plaży. Zobacz, jak przygotować to pyszne i orzeźwiające wino owocowe.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj i pokrój. Usuń także gniazda nasienne. Nie musisz obierać.
  2. Owoce lekko wygnieć tłuczkiem do mięs lub ziemniaków.
  3. Przełóż do butelki, zasyp cukrem, zalej wodą oraz dodaj sok z cytryny.
  4. Odstaw wino z gruszek na 5 dni w ciepłe miejsce, zamykając butelkę kilkoma warstwami gazy.
  5. Po tym czasie przecedź całość do czystego naczynia fermentującego i odlej ok. 200 ml.
  6. Do mieszanki dodaj łyżkę cukru, dokładnie rozpuść, a następnie wymieszaj drożdże winne.
  7. Dodaj do reszty brzeczki (półproduktu winnego) i wymieszaj.
  8. Zabezpiecz naczynie gazą lub specjalnym uszczelniaczem i odstaw w temperaturze pokojowej na kilkanaście dni.
  9. Kiedy proces fermentacji się zakończy, przefiltruj całość. Następnie wykonaj klarowanie wina i rozlej do butelek.
  10. Szczelnie je zamknij i przechowuj wino z gruszek w ciemnym miejscu.

Czytaj także:
Standardowa jednostka alkoholu
Najlepsze wino go grzańca
Wino z malin

 

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA