Szybkie ciasto z gruszkami na 5 sposobów

szybkie ciasto z gruszkami fot. Adobe Stock, kab-vision
Jeśli chcesz przygotować szybkie ciasto z gruszkami, postaw na przepisy na ciasta ucierane. Wykorzystaj olej lub masło, przygotuj kruszonkę lub zastąp ją cukrem pudrem. A jeśli masz w domu fanów czekoladowych smaków, dodaj do masy odrobinę kakao. Gruszka uwielbia takie połączenia.
/ 22.08.2022 05:39
szybkie ciasto z gruszkami fot. Adobe Stock, kab-vision

Chcesz przygotować szybkie ciasto z gruszkami, które będzie pyszne, łatwe i tanie w przygotowaniu? Mamy dla ciebie kilka propozycji – zobacz przepisy na gruszkowe ciasto w wielu odsłonach. Sezon na gruszki trwa w najlepsze, wykorzystaj je do pysznych wypieków.

Spis treści:

  1. Szybkie ciasto z gruszkami
  2. Szybkie ciasto z gruszkami na oleju
  3. Szybkie ciasto z gruszkami i budyniem
  4. Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami
  5. Szybkie ciasto z gruszkami i kruszonką

Szybkie klasyczne ciasto z gruszkami

Idealne szybkie ciasto z gruszkami powinno być puszyste i wilgotne. Ważne jest także użycie twardych owoców – dzięki temu ciasto wyjdzie doskonale wypieczone.

Składniki:

  • kilogram gruszek,
  • 330 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 200 g masła,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder do dekoracji,
  • łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój owoce na mniejsze kawałki i obtocz je w cynamonie.
  3. Masło rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie odstaw do wystudzenia.
  4. Do miski wbij jajka oraz dodaj cukier. Całość ucieraj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Musi powstać puszysta, jasna masa.
  5. Stopniowo, cienką stróżką dodawaj rozpuszczone i wystudzone masło, cały czas miksując (na mniejszych obrotach).
  6. W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, a następnie przesiej powoli do miski.
  7. Wymieszaj szpatułką i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem lub olejem.
  8. Na wierzchu poukładaj gruszki, lekko wciskając je w masę.
  9. Tak przygotowane szybkie ciasto z gruszkami, włóż do piekarnika (180 stopni) i piecz ok. godzinę – do suchego patyczka.
  10. Udekoruj cukrem pudrem.

szybkie ciasto z gruszkami przepis
fot. Szybkie ciasto z gruszkami/Adobe Stock, Peredniankina

Szybkie ciasto z gruszkami na oleju

Jeśli wolisz przygotować ciasto na oleju zamiast masła, również wyjdzie pyszne, puszyste i miękkie. Wystarczy, że lekko zmienisz proporcje.

Składniki:

  • kilogram gruszek,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 200 ml oleju (ok. 180 g),
  • 160 g drobnego cukru,
  • łyżka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
  2. Gruszki dokładnie umyj, obierz, a następnie pokrój na drobne kawałki. Usuń przy okazji gniazda nasienne.
  3. Jajka wbij do miski, dodaj cukier, a następnie ubijaj przez ok. 5 minut na wysokich obrotach miksera.
  4. Kiedy masa będzie puszysta i gładka, zmniejsz obroty i powoli dodawaj olej (cienką stróżką). Cały czas miksuj.
  5. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy jajecznej.
  6. Wymieszaj całość silikonową szpatułką, a następnie przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Gruszki obtocz lekko w mące, a następnie wyłóż na wierzch ciasta, wciskając je lekko w masę.
  8. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. godziny – do suchego patyczka.

szybkie ciasto z gruszkami na oleju
fot. Szybkie ciasto z gruszkami na oleju/Adobe Stock, marrakeshh

Szybkie ciasto z gruszkami i budyniem

Dzięki temu, że do biszkoptowego ciasta dodasz odrobinę budyniu, będzie ono jeszcze bardziej wilgotne i idealnie dopełni smak popołudniowej kawy.

Składniki:

  • kilogram twardych gruszek,
  • 4 duże jajka,
  • 250 g miękkiego masła lub margaryny,
  • 260 g mąki,
  • 180 g cukru,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 750 ml mleka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
  2. Budyń ugotuj w mleku i odstaw.
  3. Gruszki umyj i pokrój na kawałki (wcześniej obierz). Usuń też gniazda nasienne. Część z nich pokrój w cienkie plasterki.
  4. W misce utrzyj masło z cukrem, a następnie stopniowo dodawaj po jednym żółtku.
  5. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy. Wymieszaj szpatułka.
  6. Białka ubij na sztywno i dodaj do masy, bardzo powoli mieszając.
  7. Przygotuj formę, wykładając ją papierem do pieczenia.
  8. Wylej połowę przygotowanego ciasta, a następnie pokrojone w kawałki gruszki (zostaw te pokrojone w plastry).
  9. Całość pokryj budyniem, wygładź, a na wierzch wyłóż resztę ciasta i poukładaj plastry gruszek.
  10. Piecz szybkie ciasto z gruszkami w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę.
  11. Możesz udekorować je na koniec świeżym rozmarynem.

szybkie ciasto z gruszkami i budyniem
fot. Szybkie ciasto z gruszkami i budyniem/Adobe Stock, Magdalena Bujak

Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami

To idealna propozycja dla fanów intensywnie kakaowych smaków. Gruszki świetnie dogadują się z czekoladą, tworząc fantastyczne, jesienne połączenie smakowe.

Składniki:

  • kilogram gruszek,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 40 g prawdziwego kakao,
  • 125 g gęstego jogurtu (najlepiej greckiego),
  • 125 ml oleju,
  • 150 g cukru,
  • 2 duże jajka,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj, obierz i pokrój na kawałki. Jedną sztukę jedynie obierz i przekrój na pół.
  2. W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
  3. Do drugiej wbij jajka, dodaj cukier i utrzyj mikserem na wysokich obrotach.
  4. Zmniejsz obroty i cały czas miksując, dodaj olej. Wlewaj go cienką stróżką.
  5. Następnie powoli dodaj jogurt wymieszany z cukrem wanilinowym.
  6. Na koniec przesiej suche składniki i wymieszaj całość szpatułką.
  7. Do formy wlej połowę masy, dodaj pokrojone w kostkę gruszki i zalej drugą częścią masy.
  8. Na wierzch wciśnij 2 połówki gruszki.
  9. Piecz w 180 stopniach przez godzinę.

szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami
fot. Szybkie ciasto z gruszkami/Adobe Stock, GreenArt

Szybkie ciasto z gruszkami i kruszonką

Ciasto z kruszonką kojarzy się z wakacjami u dziadków i z pomocą przy robieniu pysznych wypieków. Przepisów na kruszonkę jest mnóstwo – jedne nieco szybsze, inne bardziej wymagające.

Składniki:

  • 600 g gruszek,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 160 g drobnego cukru,
  • 4 dużej jajka,
  • 200 g miękkiego masła,
  • łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 130 g jogurtu greckiego.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g zimnego masła,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj, obierz i pokrój na kawałki.
  2. Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej.
  3. Miękkie masło utrzyj z cukrem na wysokich obrotach miksera.
  4. Następnie stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując.
  5. Do gotowej masy przesiej mąkę, dodaj cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz jogurt.
  6. Wymieszaj całość silikonową szpatułką i przełóż masę do formy.
  7. Na wierzchu poukładaj pokrojone gruszki (możesz je wcześniej lekko obtoczyć w mące).
  8. Przygotuj kruszonkę, rozcierając w palcach wszystkie składniki.
  9. Wyłóż gotową kruszonkę na masę z gruszkami i włóż do piekarnika.
  10. Piecz ok. godzinę w 180 stopniach.

szybkie ciasto z gruszkami i kruszonką
fot. Szybkie ciasto z gruszkami i kruszonką/Adobe Stock, xeux110

Czytaj także:
Co zrobić z gruszek
Suszenie gruszek
Jak zrobić gruszki w syropie

Redakcja poleca

REKLAMA