Chcesz przygotować szybkie ciasto z gruszkami, które będzie pyszne, łatwe i tanie w przygotowaniu? Mamy dla ciebie kilka propozycji – zobacz przepisy na gruszkowe ciasto w wielu odsłonach. Sezon na gruszki trwa w najlepsze, wykorzystaj je do pysznych wypieków.
Spis treści:
- Szybkie ciasto z gruszkami
- Szybkie ciasto z gruszkami na oleju
- Szybkie ciasto z gruszkami i budyniem
- Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami
- Szybkie ciasto z gruszkami i kruszonką
Szybkie klasyczne ciasto z gruszkami
Idealne szybkie ciasto z gruszkami powinno być puszyste i wilgotne. Ważne jest także użycie twardych owoców – dzięki temu ciasto wyjdzie doskonale wypieczone.
Składniki:
- kilogram gruszek,
- 330 g mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 200 g masła,
- 150 g drobnego cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier puder do dekoracji,
- łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój owoce na mniejsze kawałki i obtocz je w cynamonie.
- Masło rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie odstaw do wystudzenia.
- Do miski wbij jajka oraz dodaj cukier. Całość ucieraj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Musi powstać puszysta, jasna masa.
- Stopniowo, cienką stróżką dodawaj rozpuszczone i wystudzone masło, cały czas miksując (na mniejszych obrotach).
- W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, a następnie przesiej powoli do miski.
- Wymieszaj szpatułką i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem lub olejem.
- Na wierzchu poukładaj gruszki, lekko wciskając je w masę.
- Tak przygotowane szybkie ciasto z gruszkami, włóż do piekarnika (180 stopni) i piecz ok. godzinę – do suchego patyczka.
- Udekoruj cukrem pudrem.
fot. Szybkie ciasto z gruszkami/Adobe Stock, Peredniankina
Szybkie ciasto z gruszkami na oleju
Jeśli wolisz przygotować ciasto na oleju zamiast masła, również wyjdzie pyszne, puszyste i miękkie. Wystarczy, że lekko zmienisz proporcje.
Składniki:
- kilogram gruszek,
- 300 g mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 200 ml oleju (ok. 180 g),
- 160 g drobnego cukru,
- łyżka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
- Gruszki dokładnie umyj, obierz, a następnie pokrój na drobne kawałki. Usuń przy okazji gniazda nasienne.
- Jajka wbij do miski, dodaj cukier, a następnie ubijaj przez ok. 5 minut na wysokich obrotach miksera.
- Kiedy masa będzie puszysta i gładka, zmniejsz obroty i powoli dodawaj olej (cienką stróżką). Cały czas miksuj.
- W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy jajecznej.
- Wymieszaj całość silikonową szpatułką, a następnie przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gruszki obtocz lekko w mące, a następnie wyłóż na wierzch ciasta, wciskając je lekko w masę.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. godziny – do suchego patyczka.
fot. Szybkie ciasto z gruszkami na oleju/Adobe Stock, marrakeshh
Szybkie ciasto z gruszkami i budyniem
Dzięki temu, że do biszkoptowego ciasta dodasz odrobinę budyniu, będzie ono jeszcze bardziej wilgotne i idealnie dopełni smak popołudniowej kawy.
Składniki:
- kilogram twardych gruszek,
- 4 duże jajka,
- 250 g miękkiego masła lub margaryny,
- 260 g mąki,
- 180 g cukru,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego,
- 750 ml mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
- Budyń ugotuj w mleku i odstaw.
- Gruszki umyj i pokrój na kawałki (wcześniej obierz). Usuń też gniazda nasienne. Część z nich pokrój w cienkie plasterki.
- W misce utrzyj masło z cukrem, a następnie stopniowo dodawaj po jednym żółtku.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy. Wymieszaj szpatułka.
- Białka ubij na sztywno i dodaj do masy, bardzo powoli mieszając.
- Przygotuj formę, wykładając ją papierem do pieczenia.
- Wylej połowę przygotowanego ciasta, a następnie pokrojone w kawałki gruszki (zostaw te pokrojone w plastry).
- Całość pokryj budyniem, wygładź, a na wierzch wyłóż resztę ciasta i poukładaj plastry gruszek.
- Piecz szybkie ciasto z gruszkami w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę.
- Możesz udekorować je na koniec świeżym rozmarynem.
fot. Szybkie ciasto z gruszkami i budyniem/Adobe Stock, Magdalena Bujak
Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami
To idealna propozycja dla fanów intensywnie kakaowych smaków. Gruszki świetnie dogadują się z czekoladą, tworząc fantastyczne, jesienne połączenie smakowe.
Składniki:
- kilogram gruszek,
- 200 g mąki pszennej,
- 40 g prawdziwego kakao,
- 125 g gęstego jogurtu (najlepiej greckiego),
- 125 ml oleju,
- 150 g cukru,
- 2 duże jajka,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Gruszki umyj, obierz i pokrój na kawałki. Jedną sztukę jedynie obierz i przekrój na pół.
- W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
- Do drugiej wbij jajka, dodaj cukier i utrzyj mikserem na wysokich obrotach.
- Zmniejsz obroty i cały czas miksując, dodaj olej. Wlewaj go cienką stróżką.
- Następnie powoli dodaj jogurt wymieszany z cukrem wanilinowym.
- Na koniec przesiej suche składniki i wymieszaj całość szpatułką.
- Do formy wlej połowę masy, dodaj pokrojone w kostkę gruszki i zalej drugą częścią masy.
- Na wierzch wciśnij 2 połówki gruszki.
- Piecz w 180 stopniach przez godzinę.
fot. Szybkie ciasto z gruszkami/Adobe Stock, GreenArt
Szybkie ciasto z gruszkami i kruszonką
Ciasto z kruszonką kojarzy się z wakacjami u dziadków i z pomocą przy robieniu pysznych wypieków. Przepisów na kruszonkę jest mnóstwo – jedne nieco szybsze, inne bardziej wymagające.
Składniki:
- 600 g gruszek,
- 300 g mąki pszennej,
- 160 g drobnego cukru,
- 4 dużej jajka,
- 200 g miękkiego masła,
- łyżeczka cukru wanilinowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 130 g jogurtu greckiego.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g zimnego masła,
- 180 g mąki pszennej,
- 100 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Gruszki umyj, obierz i pokrój na kawałki.
- Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem na wysokich obrotach miksera.
- Następnie stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując.
- Do gotowej masy przesiej mąkę, dodaj cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz jogurt.
- Wymieszaj całość silikonową szpatułką i przełóż masę do formy.
- Na wierzchu poukładaj pokrojone gruszki (możesz je wcześniej lekko obtoczyć w mące).
- Przygotuj kruszonkę, rozcierając w palcach wszystkie składniki.
- Wyłóż gotową kruszonkę na masę z gruszkami i włóż do piekarnika.
- Piecz ok. godzinę w 180 stopniach.
fot. Szybkie ciasto z gruszkami i kruszonką/Adobe Stock, xeux110
Czytaj także:
Co zrobić z gruszek
Suszenie gruszek
Jak zrobić gruszki w syropie