Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na spód:
- gotowy biszkopt
Na mus truskawkowy:
- 1,5 l zmiksowanych truskawek
- 2 łyżki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
Na masę śmietanową:
- 250 ml śmietanki 30%
- łyżeczka żelatyny
- łyżka cukru pudru
- 20 dag podłużnych biszkoptów
Przygotowanie:
Zobacz przepis na torcik truskawkowy z biszkoptami!
- Biszkopt przekrój na dwa blaty.
- Obie porcje żelatyny zalej oddzielnie odrobiną zimnej wody, odstaw na 10 minut.
- Gdy napęcznieją, podgrzej, aby się rozpuściły.
- Mus truskawkowy wymieszaj z cukrem pudrem i większą porcją żelatyny.
- Ułóż w tortownicy jeden krążek biszkoptu i zalej połową masy truskawkowej.
- Odstaw na chwilę do zamrażarki.
- W tym czasie ubij śmietankę z cukrem pudrem i pozostałą żelatyną.
- Połowę śmietanki wyłóż na stężałą masę owocową i przykryj drugim blatem biszkoptu.
- Na biszkopt wylej resztę musu i ponownie wstaw do zamrażarki.
- Gdy masa lekko stężeje, wyjmij ciasto z tortownicy i posmaruj jego boki pozostałą bitą śmietaną.
- Biszkopty przytnij, tak by ich długość była większa o 1-2 cm od wysokości ciasta i przyklej je do bitej śmietany, tworząc wokół biszkoptowy płotek.
- Całość zepnij metalową obręczą lub zwiąż wstążką.
- Przechowuj w lodówce.
Zobacz więcej przepisów z truskawkami:
Ciasto z truskawkami - 27 przepisów
Placek drożdżowy z truskawkami - przepis
Deser z musu truskawkowego - przepis
Drink z truskawkami - przepis
Torcik truskawkowy - przepis
Sernik z truskawkami - przepis