Biszkopt z żurawiną

Charakterystyczny smak żurawiny i delikatny biszkopt - kompozycja idealna.
Weronika Kwaśniak / 08.11.2013 13:00
DRUKUJ PRZEPIS
Biszkopt z żurawiną fot. serwis prasowy
Czas wykonania: 70 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 jaj
ek
  • szklanka mąki pszennej

  • 3/4 szklanki cukru

  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • kilka kropel aromatu waniliowego

  • tłuszcz i bułka tarta (do wyłożenia blachy)
  • cukier puder (do posypania)
Przygotowanie:
1. Jajka ubij z cukrem.
2. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wszystko ostrożnie wymieszaj.
3. Wlej olej, aromat waniliowy i ponownie wymieszaj.
4. Ciasto wylej na natłuszczoną i posypaną bułka tartą blachę.
5. Posyp ciasto żurawiną (nie martw się, że część wpadnie do środka!).
6. Piecz w 180 stopniach przez ok. 40-45 minut.
7. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem przesianym przez sitko.

Materiały prasowe, Bakalland
DRUKUJ PRZEPIS