Ciasto murzynek przygotowywane na bazie gorzkiej lub mlecznej czekolady i wyrafinowanego kakao zyskuje na popularności przez lata. Możemy przygotować je z nadzieniem z marmolady owocowej lub powideł śliwkowych. Polany polewą czekoladową posypaną siekanymi orzechami jest jednym z wypieków, który obowiązkowo pojawia się na uroczystościach rodzinnych.
Przepis na murzynka z olejem
Oto składniki na przepis na murzynka z olejem:
- pół szklanki oleju
- 100 ml wody
- szklanka cukru pudru
- 4 łyżki kakao
- 4 jajka
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki
Jak zrobić murzynka z olejem?
Ubijamy białka jaj na sztywno i dosypujemy szczyptę soli. Dodajemy żółtka kolejno i kakao. Przesiewamy mąkę i wsypujemy. Dokładnie mieszamy powoli wsypując cukier. Dolewamy olej i wodę. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowane ciasto doskonale smakuje polane lukrem.
Przepis na murzynka z kremem
Oto składniki na murzynka z kremem:
- kostka masła
- 130 ml wody
- szklanka cukru pudru
- szczypta soli
- 4 łyżki kakao
- 2 szklanki mąki
- opakowanie mascarpone
- ekstrakt waniliowy
- cukier waniliowy
Jak zrobić murzynka z kremem?
Masło ucieramy z cukrem pudrem na lekką i puszystą, białą masę. Następnie białka ubijamy na sztywno i kolejno wrzucamy żółtka. Mieszamy z przesianą mąką i kakao. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy z temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut. W międzyczasie przygotowujemy krem. Ubijamy mascarpone z cukrem waniliowym i ekstraktem przez około 2 minuty. Gotowe i wystudzone ciasto przekrawamy w pół i smarujemy przygotowanym kremem.
Przepis na murzynka z orzechami
Oto składniki na murzynka z orzechami:
- kostka masła lub margaryny
- 120 ml soku pomarańczowego
- szklanka cukru pudru
- szczypta soli
- 5 łyżek kakao
- garść posiekanych orzechów
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki powideł śliwkowych
Jak zrobić murzynka z orzechami?
Masło ucieramy z cukrem pudrem na lekką i puszystą, białą masę. Następnie białka ubijamy na sztywno i kolejno wrzucamy żółtka. Mieszamy z przesianą mąką i kakao. Dolewamy sok pomarańczowy i powidła śliwkowe. Siekamy orzechy i wrzucamy do masy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy z temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 60 minut.
Przepis na murzynka z dżemem
Oto składniki na murzynka z dżemem:
- kostka masła lub margaryny
- 150 ml wody
- szklanka cukru pudru
- 5 łyżek kakao
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki dowolnego dżemu owocowego
Jak zrobić murzynka z dżemem?
Masło ucieramy z cukrem pudrem na lekką i puszystą, białą masę. Następnie białka ubijamy na sztywno i kolejno wrzucamy żółtka. Mieszamy z przesianą mąką i kakao. Wlewamy wodę. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy z temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut. Gotowe i wystudzone ciasto przekrawamy w pół i smarujemy dżemem owocowym.
Przepis na murzynka z czekoladą
Oto składniki na murzynka z czekoladą:
- kostka masła lub margaryny
- 100 ml wody lub soku pomarańczowego
- szklanka cukru pudru
- 4 łyżki kakao
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki
- tabliczka czekolady
Jak zrobić murzynka z czekoladą?
Masło ucieramy z cukrem pudrem na lekką i puszystą, białą masę. Następnie białka ubijamy na sztywno i kolejno wrzucamy żółtka. Mieszamy z przesianą mąką i kakao. Rozpuszczamy tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i wlewamy do masy razem z sokiem pomarańczowym. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy z temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.
Zobacz inne przepisy na desery