PRZEPIS NA MURZYNKA: przepis na murzynka z dżemem

Tort "Murzynek" z czekoladą i orzechami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Przepis na murzynka to klasyk, który pojawia się na polskich stołach od lat! Warto poznać sprawdzone przepisy, które sprawią, że twój wypiek będzie idealny za każdym razem.
Sylwia Kazimierczuk / 21.05.2019 15:03
Tort "Murzynek" z czekoladą i orzechami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Ciasto murzynek przygotowywane na bazie gorzkiej lub mlecznej czekolady i wyrafinowanego kakao zyskuje na popularności przez lata. Możemy przygotować je z nadzieniem z marmolady owocowej lub powideł śliwkowych. Polany polewą czekoladową posypaną siekanymi orzechami jest jednym z wypieków, który obowiązkowo pojawia się na uroczystościach rodzinnych.

Przepis na murzynka z olejem

Oto składniki na przepis na murzynka z olejem:

  • pół szklanki oleju
  • 100 ml wody
  • szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki

Jak zrobić murzynka z olejem?

Ubijamy białka jaj na sztywno i dosypujemy szczyptę soli. Dodajemy żółtka kolejno i kakao. Przesiewamy mąkę i wsypujemy. Dokładnie mieszamy powoli wsypując cukier. Dolewamy olej i wodę. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowane ciasto doskonale smakuje polane lukrem.

Przepis na murzynka z kremem

Oto składniki na murzynka z kremem:

  • kostka masła
  • 130 ml wody
  • szklanka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 4 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • opakowanie mascarpone
  • ekstrakt waniliowy
  • cukier waniliowy

Jak zrobić murzynka z kremem?

Masło ucieramy z cukrem pudrem na lekką i puszystą, białą masę. Następnie białka ubijamy na sztywno i kolejno wrzucamy żółtka. Mieszamy z przesianą mąką i kakao. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy z temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut. W międzyczasie przygotowujemy krem. Ubijamy mascarpone z cukrem waniliowym i ekstraktem przez około 2 minuty. Gotowe i wystudzone ciasto przekrawamy w pół i smarujemy przygotowanym kremem.

Przepis na murzynka z orzechami

Oto składniki na murzynka z orzechami:

  • kostka masła lub margaryny
  • 120 ml soku pomarańczowego
  • szklanka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 5 łyżek kakao
  • garść posiekanych orzechów
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki powideł śliwkowych

Jak zrobić murzynka z orzechami?

Masło ucieramy z cukrem pudrem na lekką i puszystą, białą masę. Następnie białka ubijamy na sztywno i kolejno wrzucamy żółtka. Mieszamy z przesianą mąką i kakao. Dolewamy sok pomarańczowy i powidła śliwkowe. Siekamy orzechy i wrzucamy do masy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy z temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 60 minut.

Przepis na murzynka z dżemem

Oto składniki na murzynka z dżemem:

  • kostka masła lub margaryny
  • 150 ml wody
  • szklanka cukru pudru
  • 5 łyżek kakao
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki dowolnego dżemu owocowego

Jak zrobić murzynka z dżemem?

Masło ucieramy z cukrem pudrem na lekką i puszystą, białą masę. Następnie białka ubijamy na sztywno i kolejno wrzucamy żółtka. Mieszamy z przesianą mąką i kakao. Wlewamy wodę. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy z temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut. Gotowe i wystudzone ciasto przekrawamy w pół i smarujemy dżemem owocowym.

Przepis na murzynka z czekoladą

Oto składniki na murzynka z czekoladą:

  • kostka masła lub margaryny
  • 100 ml wody lub soku pomarańczowego
  • szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki
  • tabliczka czekolady

Jak zrobić murzynka z czekoladą?

Masło ucieramy z cukrem pudrem na lekką i puszystą, białą masę. Następnie białka ubijamy na sztywno i kolejno wrzucamy żółtka. Mieszamy z przesianą mąką i kakao. Rozpuszczamy tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i wlewamy do masy razem z sokiem pomarańczowym. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy z temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.

Zobacz inne przepisy na desery

Redakcja poleca

REKLAMA