Bakłażan z serem - przepis składniki i przygotowanie

Wegetariańska zapiekanka - palce lizać!
Weronika Kwaśniak / 30.08.2015 08:00
DRUKUJ PRZEPIS
Bakłażan z serem - przepis składniki i przygotowanie fot. Igor Grątkowski
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • duży bakłażan
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2/3 łyżeczki suszonego oregano
  • kawałeczek ostrej papryczki lub 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 świeże pomidory, najlepiej malinowe
  • duża cebula
  • łyżeczka oliwy
  • 10 dag sera z niebieską pleśnią (np. lazur)
  • kulka mozzarelli
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na bakłażana z serem - pyszną, wegetariańską zapiekankę!

  1. Na oliwie smaż przez 5 minut drobno posiekaną cebulę.
  2. Do zeszklonej cebuli dodaj wcześniej sparzone, obrane ze skórek i pokrojone w kosteczkę pomidory.
  3. Dopraw solą, pieprzem i oregano.
  4. Gdy woda z pomidorów odparuje, zestaw patelnię z ognia.
  5. Bakłażan pokrój wzdłuż na cieniutkie plastry, posmaruj cienko oliwą i smaż na patelni grillowej, aż się zrumieni i zmięknie, ostrożnie zdejmij z patelni i ostudź.
  6. Pokrój mozzarellę w kosteczkę, dodaj pokruszony ser pleśniowy i dobrze wymieszaj.
  7. Nakładaj ser na plastry bakłażana, zwijaj w ruloniki.
  8. Do niewielkiego naczynia do zapiekania włóż sos cebulowo-pomidorowy.
  9. Na to układaj roladki bakłażanowo-serowe, wszystko lekko skrop oliwą i zapiekaj 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
  10. Podawaj na gorąco, zaraz po przygotowaniu.

Zobacz też nasze przepisy na dania z ryb:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA