Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- duży bakłażan
- 1/2 ząbka czosnku
- 2/3 łyżeczki suszonego oregano
- kawałeczek ostrej papryczki lub 1/2 łyżeczki płatków chili
- 2 łyżki oliwy
- 2 świeże pomidory, najlepiej malinowe
- duża cebula
- łyżeczka oliwy
- 10 dag sera z niebieską pleśnią (np. lazur)
- kulka mozzarelli
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na bakłażana z serem - pyszną, wegetariańską zapiekankę!
- Na oliwie smaż przez 5 minut drobno posiekaną cebulę.
- Do zeszklonej cebuli dodaj wcześniej sparzone, obrane ze skórek i pokrojone w kosteczkę pomidory.
- Dopraw solą, pieprzem i oregano.
- Gdy woda z pomidorów odparuje, zestaw patelnię z ognia.
- Bakłażan pokrój wzdłuż na cieniutkie plastry, posmaruj cienko oliwą i smaż na patelni grillowej, aż się zrumieni i zmięknie, ostrożnie zdejmij z patelni i ostudź.
- Pokrój mozzarellę w kosteczkę, dodaj pokruszony ser pleśniowy i dobrze wymieszaj.
- Nakładaj ser na plastry bakłażana, zwijaj w ruloniki.
- Do niewielkiego naczynia do zapiekania włóż sos cebulowo-pomidorowy.
- Na to układaj roladki bakłażanowo-serowe, wszystko lekko skrop oliwą i zapiekaj 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
- Podawaj na gorąco, zaraz po przygotowaniu.