Gruszka miłosna, oberżyna, jajko krzewiaste lub po prostu BAKŁAŻAN. Mówi się, że to warzywo zapewnia długowieczność. Obniża poziom cholesterolu we krwi, jest bogate w sole mineralne, żelazo, wapń i glukozę. Jest też bogate w błonnik, którego ma o 50% więcej niż jabłka lub brzoskwinie.
Na początku praktyczna rada: by pozbawić bakłażana gorzkiego smaku i soku, warto po obraniu posypać go solą lub skropić sokiem z cytryny, a następnie opłukać.
Zapiekanka z bakłażana z cukinią
Potrzebne składniki:
- 1 cukinia,
- 1 bakłażan,
- 2 pomidory,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 250g mozzarelli,
- świeże oregano,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę na patelni z łyżką oliwy, tak by nabrała złotego koloru. Pod koniec duszenia, dodajemy posiekane listki oregano i jeden ząbek czosnku, przeciśniętego przez praskę, lub drobno pokrojonego. Całość układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Teraz czas na bakłażany i cukinię. Warzywa myjemy i kroimy w plastry i grubości około pół centymetra. Skropione oliwą plastry bakłażana podsmażamy na patelni. Pomidory najlepiej obrać ze skórki i pokroić w plastry. Warzywa najlepiej układać na przemian w rzędach. Bakłażan, pomidor, cukinia… Wszystko przyprawić solą i pieprzem do smaku oraz posypać drobno posiekanym czosnkiem. Na wierzchu układamy mozzarellę i skrapiamy oliwą z oliwek. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 st. C i pieczemy około 40-50 min.
Polecamy: Co się kryje w cukinii?
Zapiekanka z bakłażana z mięsem
- 70 dag wędlin, mięsa z rosołu lub pieczeni,
- bakłażan,
- pół puszki krojonych pomidorów,
- cebula,
- 10 dag mozzarelli,
- 2 łyżki oliwy,
- łyżka listków bazylii,
- sól, pieprz, tymianek.
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- pół szklanki mleka.
Beszamel: w rondelku roztopić masło, wsypać mąkę, zagotować, szybko mieszając. Wlać mleko, cały czas mieszając, gotować 5 minut. Przyprawić.
Bakłażana kroimy w plastry i odstawiamy na 30 min. Wędlinę i mięso kroimy drobno, cebule obieramy i siekamy. W rondlu na rozgrzanej oliwie dusimy cebulę do momentu, Az nabierze złotego koloru. Dodajemy pomidory i bakłażana, całość przyprawiamy i dusimy około 5 minut. W żaroodpornym naczyniu układamy na przemian mięso i warzywa, zalewamy sosem beszamelowym, a na wierzchu układamy plasterki mozzarelli. Pieczemy 30 min w temperaturze 200 st.
Zobacz też: Sałatka na sposób śródziemnomorski z soczewicą.
Zapiekanka z bakłażana z fetą
- 1 bakłażan,
- szklanka śmietanki,
- 2 łyżki oliwek,
- 10 dag sera feta,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 jajka,
- pieprz, gałka muszkatołowa, oliwa i 2 łyżki ketchupu.
Bakłażana kroimy w plastry i posypujemy sola. Oliwki na połówki. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą, na dnie układamy plastry bakłażana a na nim oliwki. Śmietanę mieszamy z dwoma jajkami i przyprawami. Przygotowanym sosem zalewamy zapiekankę, posypujemy natka i rozkruszonym serem. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. I pieczemy około 25 min. Najlepiej podawać ze świeżą sałatą.
Polecamy także: Jak przyrządzić bób?
Bakłażanów nie powinny jeść:
• kobiety w ciąży
• małe dzieci
• chorzy na reumatyzm, podagrę
• chorzy na przewód pokarmowy i nerki
• osoby otyłe
Warzywo to powoduje wzdęcia i jest ciężkostrawne.