Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 bakłażany
- oliwa
- cebula
- ząbek czosnku
- 50 dag mielonej jagnięciny lub wołowiny
- 4 pomidory
- mielony cynamon
- kminek
- oregano
- sól
- pieprz
- 3 łyżki startego sera żółtego
- 3 łyżki tartej bułki
Sos beszamelowy:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki startego sera
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na musakę z bakłażanem!
- Bakłażany pokrój w plastry, obsmaż na patelni z oliwą.
- Na oliwie zrumień posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodaj mięso, mieszając smaż 10 minut.
- Dodaj obrane, pokrojone pomidory i przyprawy.
- Duś, aż powstanie w miarę jednolity sos.
- Na maśle przesmaż mąkę, nie rumieniąc.
- Rozprowadź mlekiem, mieszając gotuj, aż sos zgęstnieje.
- Dopraw, wymieszaj z serem, żółtkami i pianą.
- W żaroodpornym naczyniu układaj na przemian warstwy bakłażana i mięsa.
- Wierzch polej sosem, posyp serem i bułką.
- Piecz około 50 minut w 180 stopniach C.