Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 niewielkie bakłażany
- 5 dag kaszy gryczanej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag mielonego mięsa z indyka
- 40 dag pomidorów z puszki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- łyżeczka suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki chili
- jajko
- 100 g sera żółtego, najlepiej typu cheddar
- oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na bakłażany z mięsem!
- Bakłażany przetnij wzdłuż na pół, miąższ ponacinaj w kratkę, nie naruszając skórki, posyp solą, pieprzem, posmaruj oliwą.
- Ułóż na blaszce rozcięciem do góry i piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Ugotuj kaszę gryczaną w osolonej wodzie.
- Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, zeszklij posiekaną cebulę, pod koniec dodaj posiekany czosnek.
- Włóż mielone mięso i obsmaż przez 5 minut, co chwilę mieszając.
- Wlej 1/4 szklanki wody i odparuj.
- Dodaj pomidory, przecier pomidorowy i cukier dopraw, gotuj 10 minut.
- Wyjmij bakłażany (nie wyłączaj piekarnika), łyżeczką wybierz miąższ pozostawiając centymetrowy brzeg.
- Wyjęty miąższ posiekaj i dodaj do farszu.
- Dopraw oregano i chili.
- Smaż przez 5 minut, dodaj dobrze odsączoną kaszę gryczaną i smaż przez 2 minuty.
- Na koniec dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem.
- Jajko roztrzep w głębokim talerzu, dodaj starty ser, wymieszaj.
- Spód bakłażanów posmaruj oliwą i ułóż na blaszce.
- Nałóż farsz, skrop wodą, polej masą serowo-jajeczną.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz przez 30 minut.