Składniki:
- 60 dag mąki
- 6 jajek
- 3 bakłażany
- 2 puszki pokrojonych pomidorów
- 2 papryczki chili
- 5 ząbków czosnku
- po pół pęczka bazylii i oregano
- szczypta cukru
- oliwa
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 15 dag ricotty
Przygotowanie:
- Z mąki, jajek i szczypty soli zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na 30 minut. Następnie rozwałkuj na bardzo cienkie placki i pokrój w szerokie wstążki. Oprósz mąką i odstaw, by przeschły.
- Bakłażany pokrój w długie paski, zrumień na oliwie, oprósz pieprzem. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oliwy, wrzuć posiekane chili i czosnek. Przesmaż, dodaj pomidory, sól, pieprz i szczyptę cukru. Sos duś 20 minut, aż zgęstnieje. Dodaj bakłażany.
- W dużym garnku zagotuj wodę, posól, wlej 2 łyżki oliwy i włóż makaron. Gotuj około 7–8 minut od zagotowania. Osącz na sicie i szybko wymieszaj z sosem. Dodaj listki bazylii i oregano. Przełóż na talerze i posyp ricottą.