Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 małe bakłażany
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 minipomidorków
- mały koncentrat pomidorowy
- łyżeczka suszonego oregano
- świeże listki bazylii
- oliwa
- minimozzarella
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na bakłażana z pomidorami!
- Bakłażany przekrój wzdłuż na pół.
- Wydrąż miąższ, pozostawiając ścianki o grubości ok. 2 cm.
- Miąższ pokrój w kostkę.
- Miąższ i wnętrze bakłażana posól, odstaw na godzinę.
- Po tym czasie opłucz, osusz papierowym ręcznikiem.
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.
- Wrzuć na patelnię, dodaj koncentrat i podduś pod przykryciem.
- Dodaj miąższ z bakłażana. Chwilę duś razem.
- Wydrążone bakłażany posmaruj w środku oliwą.
- Napełnij nadzieniem, ułóż w formie żaroodpornej wyłożonej folią aluminiową wysmarowaną oliwą.
- Na wierzchu bakłażanów ułóż połówki pomidorków i mozzarelli.
- Posyp oregano, solą i pieprzem.
- Piecz 40 minut w temp. 180 stopni C.