Liczba porcji: 2
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 bakłażan
- puszka pomidorów krojonych
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki mąki
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
- ser mozzarella
- przyprawy według upodobań - zioła prowansalskie, majeranek, itd.
Przygotowanie:
Zobacz przepis na parmigianę z bakłażanem - to włoska zapiekanka, która idealnie nadaje się na szybki obiad!
- Bakłażana wyszoruj i pokrój razem ze skórą na plastry.
- Posól plasterki i odstaw na godzinę - dzięki temu bakłażan puści soki.
- Po upływie godziny opłucz i odciśnij nadmiar wody, np. na ręczniku papierowym.
- Plastry bakłażana obtaczaj w mące, a potem w jajku roztrzepanym z mlekiem.
Kurczak z bakłażanem - przepis
- Szybko przesmaż warzywo na oliwie z oliwek - tylko do lekkiego zrumienienia.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, podsmaż razem z solą, pieprzem, przyprawami i pomidorami, aby stworzyć sos.
- Duś, aż nabierze gęstej konsystencji.
- Przygotuj naczynie żaroodporne - jego spód wysmaruj sosem, na to wyłóż plastry bakłażana. Znowu nałóż trochę sosu, wyłóż pokrojoną mozzarellę. Przekładaj warstwy aż do wykorzystania wszystkich składników.
- Najlepiej, aby najwyższą partię parmigiany stanowiła mozzarella.
- Piecz w 180 stopniach przez 25-30 minut.