Musaka (moussaka) to grecka zapiekanka złożona z bakłażana, pomidorów i mięsa mielonego. Wierzch potrawy to sos beszamelowy. Chociaż oryginalna musaka przyrządzana jest z bakłażana, spotyka się ją również z dodatkiem ziemniaków i cukinii lub w wersji wegetariańskiej.
Spis treści:
Przepis na klasyczną musakę grecką
Składniki:
- 3 bakłażany,
- 4 pomidory,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 g mielonej jagnięciny lub wołowiny,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 100 ml białego wina,
- 4 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki,
- 400 ml mleka,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
- Bakłażany pokrój w plastry. Posmaruj oliwą z każdej strony i ułóż na blaszce do pieczenia. Piecz przez 15 minut (w połowie czasu pieczenia przewróć je na drugą stronę).
- Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj i przesmaż na oliwie z oliwek. Dodaj jagnięcinę i smaż 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodaj wino, pomidory, koncentrat i przyprawy. Duś przez 20 minut.
- W garnku roztop masło, dodaj mąkę i smaż przez 2 minuty, ciągle mieszając. Stopniowo dodawaj mleko i gotuj, aż zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Żaroodporne naczynie wyłóż plastrami bakłażana i przykryj mięsem. Dołóż kolejne dwie warstwy - bakłażanową i mięsną.
- Zapiekankę na koniec przykryj bakłażanem i polej sosem beszamelowym.
- Musakę piecz przez 40 minut.
fot. Adobe Stock
Przepis na musakę z cukinią i ziemniakami
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 500 g cukinii,
- 500 g mięsa mielonego wołowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 100 ml białego wina,
- 4 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki,
- 400 ml mleka,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj, pokrój na plasterki i oprósz solą. Odstaw na 20 minut, by puściła sok. Po tym czasie przesmaż na rozgrzanym oleju i osącz z tłuszczu.
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w plastry. Wrzuć na osolony wrzątek, gotuj przez 10 minut.
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, dodaj czosnek. Dorzuć pomidory, dodaj zioła prowansalskie i słodką paprykę, duś przez 5-7 minut.
- Dodaj wino, mięso i smaż przez kilka minut, a następnie duś pod przykryciem przez 20 minut.
- Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem. Układaj naprzemiennie warstwy ziemniaków, mięsa i cukinii. Wierzch zapiekanki powinny stanowić ziemniaki.
- Na dnie dużego rondla przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Teraz wlej zimne mleko i gotuj przez 5-7 minut, cały czas mieszając.
- Sos beszamelowy dopraw pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
- Musakę polej sosem, piecz przez 45 minut w 190 stopniach Celsjusza.
fot. Adobe Stock
Przepis na wegetariańską musakę
Składniki:
- 5 bakłażany,
- 7 dużych ziemniaków,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 4 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki,
- 400 ml mleka,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Bakłażany pokrój w plastry. Posmaruj oliwą z każdej strony, oprósz solą i ułóż na blaszce do pieczenia. Piecz przez 15 minut w 190 stopniach Celsjusza (w połowie czasu pieczenia, przewróć je na drugą stronę).
- Ziemniaki wyszoruj i pokrój w plastry. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj przez 10 minut.
- Cebulę i czosnek posiekaj i przesmaż na oliwie z oliwek. Dodaj pomidory i wszystkie przyprawy. Duś przez 20 minut.
- W garnku roztop masło, dodaj mąkę i smaż przez 2 minuty. Powoli dodawaj mleko i gotuj, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Żaroodporne naczynie wysmaruj oliwą. Warstwy układaj w następującej konfiguracji: plastry bakłażana, ziemniaków i sosu pomidorowego (wierzchnią warstwę powinny stanowić bakłażany).
- Musakę wegetariańską polej sosem beszamelowym i piecz przez 30 minut.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów z kuchni greckiej: