Racuchy z serem - przepis na pyszne placki twarogowe

Racuchy z serem pokochają wszyscy domownicy. Przygotowywane są na bazie białego sera twarogowego, mąki pszennej, jajek i mleka.
Małgorzata Machnicka / 22.01.2021 14:01
DRUKUJ PRZEPIS
Racuchy z serem - przepis na pyszne placki twarogowe fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 300 g mąki pszennej,
  • 400 g tłustego sera białego,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • szczypta soli,
  • 100 ml mleka,
  • olej roślinny do smażenia,
  • cukier puder do posypania.
Przygotowanie:

Racuchy z serem to ulubione danie z dzieciństwa. Są niezwykle delikatne, puszyste o chrupiących brzegach.

Do ich przygotowania potrzebujesz sera twarogowego, mleka, jajek i mąki. Z naszego przepisu usmażysz około 20 plackówRacuchy z twarogiem to świetna propozycja na kolację albo niedzielne, leniwe śniadanie.

  1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj do niej proszek do pieczenia, szczyptę soli i dwa rodzaje cukru.
  2. Dodaj jajka oraz mleko i rozmieszaj dość gęste ciasto.
  3. Ser porządnie rozgnieć widelcem, dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj łyżką.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabierz niewielką porcję ciasta i smaż na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku kuchennym.
  5. Racuchy z serem oprósz cukrem pudrem. Możesz podawać je również z miodem lub śmietaną.

Więcej przepisów na pyszne placki:
Przepis na placki z kaszy manny
Przepis na placki z kaszy jaglanej
Przepis na placki z cukinii

DRUKUJ PRZEPIS