Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 400 g tłustego sera białego,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- szczypta soli,
- 100 ml mleka,
- olej roślinny do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Racuchy z serem to ulubione danie z dzieciństwa. Są niezwykle delikatne, puszyste o chrupiących brzegach.
Do ich przygotowania potrzebujesz sera twarogowego, mleka, jajek i mąki. Z naszego przepisu usmażysz około 20 placków. Racuchy z twarogiem to świetna propozycja na kolację albo niedzielne, leniwe śniadanie.
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj do niej proszek do pieczenia, szczyptę soli i dwa rodzaje cukru.
- Dodaj jajka oraz mleko i rozmieszaj dość gęste ciasto.
- Ser porządnie rozgnieć widelcem, dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj łyżką.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabierz niewielką porcję ciasta i smaż na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku kuchennym.
- Racuchy z serem oprósz cukrem pudrem. Możesz podawać je również z miodem lub śmietaną.
Więcej przepisów na pyszne placki:
Przepis na placki z kaszy manny
Przepis na placki z kaszy jaglanej
Przepis na placki z cukinii