Mus jabłkowy - domowy przepis na duszone jabłka

Słodko-kwaśny mus z jabłek smakuje świetnie jako dodatek do naleśników, baza do szarlotki czy jedzony solo. Najpyszniejszy mus jabłkowy przygotujesz z antonówki lub papierówki.
Edyta Liebert / 21.08.2020 10:49
DRUKUJ PRZEPIS
Mus jabłkowy - domowy przepis na duszone jabłka fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 kg jabłek - różne odmiany, np. antonówka, papierówka, Paulared (kwaśne, słodkie, miękkie, twarde),
  • 1/2 szklanki wody,
  • ew. cynamon.
Przygotowanie:

Do przygotowania musu jabłkowego nie potrzeba wielu składników - kwaśne odmiany można osłodzić cukrem lub ksylitolem, przyprawić cynamonem lub dodać gruszki, które świetnie komponują się z jabłkami.

Pamiętaj, by przygotować garnek z przykrywką w rozmiarze adekwatnym do ilości jabłek. Jeżeli planujesz zrobić mus z 2 kg owoców, to wystarczy średni rozmiar garnka. Najlepszy będzie garnek emaliowany, z grubym dnem po to, by owoce się nie przypaliły. 

Nasz mus jabłkowy możesz jeść od razu po przygotowaniu lub zamknąć w słoikach (wyparz je wcześniej!). Duszone jabłka możesz wykorzystać do przełożenia szarlotki na kruchym cieście lub do naleśników czy chrupiących gofrów.

  1. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki.
  2. Do garnka wlej wodę, następnie włóż do niej pokrojone jabłka lub na bieżąco obieraj jabłka ze skórki, wycinaj gniazda nasienne i pokrojone wrzucaj do garnka z odrobiną gotującej się wody.
  3. Jabłka na mus muszą się dusić pod przykryciem, więc nie pozwalaj wodzie i sokom odparować - przykrywaj garnek pokrywką podczas mieszania drewnianą łyżką po dnie.
  4. Jabłka na mus duś na wolnym ogniu przez ok. 5- 10 minut.
  5. Następnie do przygotowanych wcześniej, wyparzonych słoiczków na mus jabłkowy, nakładaj gorące jabłka i zakręcaj nakrętki.
  6. Słoiczki stawiaj do góry dnem, na serwetce, do całkowitego wystygnięcia.
DRUKUJ PRZEPIS