Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 4 jabłka
- sól
- 3 łyżki cukru
- jajko
- 1,5 szklanki ciepłego mleka (ale nie gorącego)
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej do dużej miski.
2. Do mąki dodaj szczyptę soli, a następnie wymieszaj.
3. Na środku zrób wgłębienie, wkrusz do niego drożdże i posyp je cukrem.
4. Zalej drożdże połową szklanki mleka i odstaw na mniej więcej kwadrans.
5. Po upływie kwadransa dodaj jajko i resztę mleka. Wymieszaj.
6. Odstaw ciasto na półtorej godziny do wyrośnięcia.
7. Po upływie wyznaczonego czasu nabieraj porcje ciasta dużą łyżką i smaż na rozgrzanym oleju, aż racuchy będą złociste.
8. Podawać posypane cukrem-pudrem.
2. Do mąki dodaj szczyptę soli, a następnie wymieszaj.
3. Na środku zrób wgłębienie, wkrusz do niego drożdże i posyp je cukrem.
4. Zalej drożdże połową szklanki mleka i odstaw na mniej więcej kwadrans.
5. Po upływie kwadransa dodaj jajko i resztę mleka. Wymieszaj.
6. Odstaw ciasto na półtorej godziny do wyrośnięcia.
7. Po upływie wyznaczonego czasu nabieraj porcje ciasta dużą łyżką i smaż na rozgrzanym oleju, aż racuchy będą złociste.
8. Podawać posypane cukrem-pudrem.