Racuchy z jabłkami bez drożdży
Składniki:
- 3-4 duże jabłka
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- Pół szklanki oranżady
- Szczypta soli
- 3 łyżeczki cukru
- Szczypta cynamonu
Przygotowanie
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój w małą kosteczkę. Mąkę dokładnie przesiej i połącz z jajkami.
- Dolej cienkim strumieniem oranżadę i wymieszaj.
- Dopraw solą, cukrem i cynamonem. Rozgrzej olej na patelni i wlewaj małe porcje ciasta, smażąc je przez minutę z każdej strony.
- Każdy placek przełóż na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Na koniec oprósz cukrem pudrem (opcjonalnie).
Racuchy z jabłkami bez drożdży na maślance
Składniki:
- 3-4 duże jabłka
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- Pół szklanki maślanki
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 3 łyżeczki cukru
Przygotowanie
- Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mąkę dokładnie przesiej i połącz z jajkami.
- Dolej maślankę i wymieszaj, Dopraw solą, cukrem i cynamonem.
- Rozgrzej olej na patelni i wlewaj małe porcje ciasta, smażąc je przez minutę z każdej strony.
- Każdy placek przełóż na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
- Na koniec oprósz racuchy z jabłkami cukrem pudrem (opcjonalnie).
Czym zastąpić drożdże, aby racuchy były puszyste?
Osoby na diecie z zespołem jelita drażliwego, jak i z zakażeniem grzybami Candida powinny wystrzegać się drożdży. Jeżeli jesteś jedną z nich, nie musisz tracić przyjemności z jedzenia tego słodkiego deseru z jabłkami! Zobacz, czym najlepiej zastąpić drożdże w tym przypadku:
Białka jaj – ubite na sztywno na puszysta masę, dodane pod koniec mieszania reszty składników, doskonale napowietrzają ciasto i sprawiają, że racuchy są lżejsze.
Maślanka – po wymieszaniu wystarczy lekko wstrząsnąć masą maślankową, aby wytworzyły się pęcherzyki powietrza. Możesz zastąpić ją także kefirem.
Proszek do pieczenia – zdecydowanie uniesie masę i pozwoli na równomierne usmażenie placków. W zależności od preferencji, wystarczy zmniejszyć lub zwiększyć jego ilość.
Ocet – w połączeniu z olejem i mąką sprawi, że tekstura będzie nieco lżejsza. Nie uzyskamy spektakularnych efektów, ale ciasto w środku upiecze się równomiernie.
Oranżada – gazowany napój wlej cienkim strumieniem pod koniec miksowania jabłek z resztą ciasta. Podczas napowietrzania mieszaj delikatnie szpatułką tak, aby nie zniszczyć tego efektu.
Zobacz też:
Sprawdź, co możesz zrobić z jabłek! 50 doskonałych przepisów! Smaczne jak szarlotka, ale znacznie szybsze! Wypróbuj przepisy na jabłka pod kruszonką!