Jak zrobić puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży? Zobacz jakie są zamienniki!

Racuchy na maślance z jabłkami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Jak jesień, to tylko doskonałe racuchy z jabłkami! Zobacz, jak zrobić je w wersji bez drożdży!
Sylwia Kazimierczuk / 12.10.2018 16:15
Racuchy na maślance z jabłkami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Racuchy z jabłkami bez drożdży

Składniki:

  • 3-4 duże jabłka
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • Pół szklanki oranżady
  • Szczypta soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • Szczypta cynamonu

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w małą kosteczkę. Mąkę dokładnie przesiej i połącz z jajkami.
  2. Dolej cienkim strumieniem oranżadę i wymieszaj.
  3. Dopraw solą, cukrem i cynamonem. Rozgrzej olej na patelni i wlewaj małe porcje ciasta, smażąc je przez minutę z każdej strony.
  4. Każdy placek przełóż na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Na koniec oprósz cukrem pudrem (opcjonalnie).

Racuchy z jabłkami  bez drożdży na maślance

Składniki:

  • 3-4 duże jabłka
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • Pół szklanki maślanki
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 3 łyżeczki cukru

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mąkę dokładnie przesiej i połącz z jajkami.
  2. Dolej maślankę i wymieszaj, Dopraw solą, cukrem i cynamonem.
  3. Rozgrzej olej na patelni i wlewaj małe porcje ciasta, smażąc je przez minutę z każdej strony.
  4. Każdy placek przełóż na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
  5. Na koniec oprósz racuchy z jabłkami cukrem pudrem (opcjonalnie).

Czym zastąpić drożdże, aby racuchy były puszyste?

Osoby na diecie z zespołem jelita drażliwego, jak i z zakażeniem grzybami Candida powinny wystrzegać się drożdży. Jeżeli jesteś jedną z nich, nie musisz tracić przyjemności z jedzenia tego słodkiego deseru z jabłkami! Zobacz, czym najlepiej zastąpić drożdże w tym przypadku:

Białka jajubite na sztywno na puszysta masę, dodane pod koniec mieszania reszty składników, doskonale napowietrzają ciasto i sprawiają, że racuchy są lżejsze.

Maślanka –  po wymieszaniu wystarczy lekko wstrząsnąć masą maślankową, aby wytworzyły się pęcherzyki powietrza. Możesz zastąpić ją także kefirem.

Proszek do pieczenia – zdecydowanie uniesie masę i pozwoli na równomierne usmażenie placków. W zależności od preferencji, wystarczy zmniejszyć lub zwiększyć jego ilość.

Ocet – w połączeniu z olejem i mąką sprawi, że tekstura będzie nieco lżejsza. Nie uzyskamy spektakularnych efektów, ale ciasto w środku upiecze się równomiernie.

Oranżada – gazowany napój wlej cienkim strumieniem pod koniec miksowania jabłek z resztą ciasta. Podczas napowietrzania mieszaj delikatnie szpatułką tak, aby nie zniszczyć tego efektu.

Zobacz też:
Sprawdź, co możesz zrobić z jabłek! 50 doskonałych przepisów! Smaczne jak szarlotka, ale znacznie szybsze! Wypróbuj przepisy na jabłka pod kruszonką!
 

Redakcja poleca

REKLAMA