Racuchy z malinami - przepis składniki i przygotowanie

Drożdżowe racuchy idealnie komponują się ze smakiem owoców!
Weronika Kwaśniak / 29.06.2016 06:05
DRUKUJ PRZEPIS
Racuchy z malinami - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 5 dag masła
  • 1/2 szklanki plus 2 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 3 dag drożdży
  • olej do smażenia
  • 1,5 szklanki malin
Przygotowanie:

Zobacz przepis na racuchy z malinami!

  1. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło, 1/2 szklanki cukru i cukier wanilinowy.
  2. Całość podgrzej i mieszaj, aż masło i cukier rozpuszczą się.
  3. Ciepłe składniki połącz z jajkiem i pokruszonymi drożdżami.
  4. Do miski przesiej mąkę, wlej mleko z drożdżami, dokładnie wymieszaj łyżką.
  5. Miskę przykryj ściereczką lub kawałkiem folii spożywczej, odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
  6. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju.
  7. Łyżką kładź nieduże porcje ciasta, smaż je z dwóch stron na lekko brązowy kolor.
  8. Gotowe placki zdejmuj z patelni łopatką i kładź je na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
  9. Podawaj z malinami rozgniecionymi z 2 łyżkami cukru, ewentualnie oprószone cukrem pudrem.

Zobacz więcej przepisów z malinami:

Babeczki malinowe - przepis
Ucierane ciasto z malinami - przepis
Jak zrobić dżem malinowy?
Polędwiczki z malinami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA