Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 5 dag masła
- 1/2 szklanki plus 2 łyżki cukru
- cukier wanilinowy
- 2 jajka
- 3 szklanki mąki
- 3 dag drożdży
- olej do smażenia
- 1,5 szklanki malin
Przygotowanie:
Zobacz przepis na racuchy z malinami!
- Do rondelka wlej mleko, dodaj masło, 1/2 szklanki cukru i cukier wanilinowy.
- Całość podgrzej i mieszaj, aż masło i cukier rozpuszczą się.
- Ciepłe składniki połącz z jajkiem i pokruszonymi drożdżami.
- Do miski przesiej mąkę, wlej mleko z drożdżami, dokładnie wymieszaj łyżką.
- Miskę przykryj ściereczką lub kawałkiem folii spożywczej, odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
- Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju.
- Łyżką kładź nieduże porcje ciasta, smaż je z dwóch stron na lekko brązowy kolor.
- Gotowe placki zdejmuj z patelni łopatką i kładź je na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj z malinami rozgniecionymi z 2 łyżkami cukru, ewentualnie oprószone cukrem pudrem.
Zobacz więcej przepisów z malinami:
Babeczki malinowe - przepis
Ucierane ciasto z malinami - przepis
Jak zrobić dżem malinowy?
Polędwiczki z malinami - przepis