Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych 125 g (zwykłych - nie błyskawicznych)
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wrzątku
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki rodzynek
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Oto prosty sposób na przygotowanie zdrowych racuchów owsianych! To idealna propozycja na podwieczorek lub drugie śniadanie!
- Płatki zalej w rondlu 1/2 szklanki mleka, aby napęczniały.
- Następnie dodaj wrzątek i gotuj na małym ogniu, aż masa stanie się gęsta.
- Zdejmij z ognia.
- Do przestudzonych płatków dodaj żółtka i białka ubite na sztywną pianę z cukrem.
- Lekko wymieszaj.
- Następnie połącz z rodzynkami, płatkami migdałowymi i mąką.
- Nabieraj masę łyżką, kładź na rozgrzany tłuszcz, powierzchnię spłaszcz i smaż, rumieniąc z obu stron. Zdrowe racuchy owsiane gotowe!