Racuchy ryżowe - przepis składniki i przygotowanie

Smaczna przekąska!
Weronika Kwaśniak / 29.09.2014 07:05
DRUKUJ PRZEPIS
Racuchy ryżowe - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 szklanka płatków ryżowych (100g)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na racuchy ryżowe!

  1. Zagotuj mleko.
  2. Na wrzące mleko wsyp płatki ryżowe i gotuj (ciągle mieszając) przez ok. 3-5 minut, aż masa zgęstnieje.
  3. Odstaw pod przykryciem.
  4. Jajka ubij na puch z cukrem i cukrem wanilinowym.
  5. Dodaj do masy ryżowej. Wymieszaj.
  6. Dodaj proszek do pieczenia i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszaj.
  7. Smaż z obu stron na zloty kolor.

Zobacz inne przepisy na racuchy:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA