Fot. Maciej Zaczek
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego
- 4 jajka
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- Szczypta soli
- Ocet (30 g)
- Cukier puder
- Olej do smażenia
Wykonanie:
- Serek mieszamy z jajkami i cukrem, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy bardzo dokładnie by nie powstały grudki i odstawiamy masę na ok. 20 minut.
- Rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy do 170 °C. Ciasto nabieramy łyżką do lodów zanurzoną w oleju.
- Racuchy smażymy z każdej strony, aż będą jasnobrązowe. Następnie wyjmujemy je na kratkę lub papierowy ręcznik i posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: Materiały prasowe Synertime Sp. z o.o./ bj
Zobacz także: Najłatwiejszy przepis na pączki drożdżowe