Racuchy z jabłkami. Pyszny deser, śniadanie lub kolacja

Racuchy z jabłkami to idealne danie nie tylko dla dzieci. Racuchy z naszego przepisu są puszyste i słodkie. Z przyjemnością zje je nawet największy niejadek.
Urszula Wilczkowska / 13.01.2020 16:45
DRUKUJ PRZEPIS
Racuchy z jabłkami. Pyszny deser, śniadanie lub kolacja fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 niecała szklanka mleka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jabłka, obrane ze skórki i wydrążone,
  • 1 jajko,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 1 laska wanilii lub 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie:

Racuchy z jabłkami doskonale sprawdzą się jako śniadanie na słodko, ale możesz je także przygotować jako słodką przekąskę do pracy lub szkoły. To doskonała (i o wiele szybsza) alternatywa dla klasycznych naleśników. Najlepiej smakują z dodatkiem kwaśnego dżemu oraz posypane cukrem pudrem. Jak zrobić idealne racuchy z jabłkami?

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem oraz sodą oczyszczoną.
  2. Dodaj mleko, jajka i ekstrakt waniliowy lub miąższ wanilii. Dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.
  3. Obrane i wydrążone jabłka pokrój w plasterki. Przełóż do ciasta i wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Smaż po łyżce ciasta z plasterkiem jabłka po kilka minut z każdej strony.
  5. Racuchy z jabłkami posyp cukrem pudrem. Najlepiej smakują póki są ciepłe, ale możesz je również jeść na zimno. Smacznego!

Więcej przepisów na placuszki na słodko:
Sernikowe mini naleśniki
Puszyste pancakes
Naleśniki bezglutenowe

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)