Przepis na racuchy opiera się na użyciu mąki, świeżego albo zsiadłego mleka, jajek oraz drożdży. Dodatki są bardzo różne - popularnością cieszą się zarówno racuchy z jabłkami, jak i racuchy z bananami, racuchy ze śliwkami lub racuchy kokosowe. Racuchy uchodzą za tradycyjną potrawę kuchni polskiej, w niektórych regionach pod tą nazwą znane są również placuszki przyrządzane z ziemniaków.
Przepis na racuchy z jabłkami
Jak zrobić racuchy z jabłkami? Oto składniki na 4 porcje racuchów:
- 5 jabłek,
- szklanka mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki śmietany 18%,
- 1/2 szklanki mleka,
- cukier puder,
- olej do smażenia.
- Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na drobne kawałki.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj jajka, śmietanę i mleko, wszystko wymieszaj mikserem.
- Ciasto powinno być dość gęste.
- Plastry jabłek mocz w cieście i kładź na rozgrzany olej. Po chwili odwracaj na drugą stronę.
- Osącz racuchy z jabłkami na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Zobacz więcej przepisów na to, co zrobić z jabłek
Przepis na racuchy z bananami
Jak zrobić racuchy z bananami? Oto składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- jajko,
- 2 dojrzałe banany,
- sok z połowy cytryny,
- odrobina mleka,
- 2 łyżki oleju.
- Banany, których użyjesz do racuchów, powinny być duże i mocno dojrzałe.
- W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
- Banany obierz, rozgnieć widelcem na papkę, skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Bananową papkę wymieszaj z jajkiem, mlekiem i olejem, następnie masę wymieszaj z suchymi składnikami.
- Gotowe ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste, dodaj jeszcze mleka, jeśli za rzadkie - mąki.
- Ciasto na racuchy kładź łyżką na rozgrzaną patelnię wysmarowaną niewielką ilością oleju. Smaż z obu stron na złoto.
- Usmażone racuchy z bananami odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Przepis na racuchy z serem
Jak zrobić racuchy z serem? Oto składniki:
- 40 dag mąki,
- 2 jajka,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 łyżki cukru,
- cukier wanilinowy,
- szczypta soli,
- 100 ml mleka,
- 50 dag sera białego,
- olej,
- cukier puder do posypania.
- Z mąki, cukru, jajek, sody, cukru wanilinowego, szczypty soli i mleka rozmieszaj dość gęste ciasto o konsystencji śmietany.
- Ser rozgnieć widelcem, dodaj do ciasta, wymieszaj.
- W garnku rozgrzej sporą ilość oleju - racuchy z serem powinny być smażone w głębokim tłuszczu.
- Łyżką nabieraj porcje ciasta na racuchy i kładź na tłuszcz. Smaż na lekko brązowy kolor.
- Wyjmij je łyżką cedzakową, połóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Oprósz cukrem pudrem.
W poniższym zbiorze znajdziecie jeszcze 19 przepisów na racuchy: racuchy z malinami, racuchy ze śliwkami, zdrowe racuchy owsiane, racuchy kokosowe, a także racuchy ryżowe.
Sprawdź więcej naszych przepisów na przekąski