Szypułkowanie truskawek wcale nie musi być żmudne

Sztuka szypułkowania truskawek

Truskawki to smak i zapach czerwca. Radzimy, jak w prosty sposób obrać je z szypułek.
/ 02.07.2010 14:01
Szypułkowanie truskawek wcale nie musi być żmudne

Truskawki dłużej zachowują świeżość dzięki szypułkom, jednak nie trzymajmy ich w lodówce dłużej niż 2 dni, bo zrobią się wiotkie i trudno je będzie potem obrać.

Klasycznym sposobem obierania truskawek jest wykręcanie szypułki – wiąże się to jednak z tym, że dwa kilogramy truskawek później mamy truskawkowy sok między wszystkimi paznokciami i przez następne pół dnia próbujemy go zmyć, o piekącym bólu pod paznokciem kciuka nie wspominając.

Dlatego, po umyciu truskawek, lepiej jest nożem do warzyw odcinać - wraz z szypułkami - wierzchołki owocu. Należy to robić z wyczuciem, aby nie stracić połowy truskawki, ale to czysty, szybki i sprawdzony sposób na dalszą jej obróbkę.

Zobacz także: Przetwory z truskawek