Biała wódka Maotai i inne likiery Baijiu

Najbardziej znaną białą wódką chińską jest Maotai, która smakuje podobnie jak nasza czysta wódka, ma jednak charakterystyczny zapach przypominający sos sojowy, który utrzymuje się po wypiciu. Polakom przyzwyczajonym do bezwonnych białych wódek zazwyczaj nie przypada do gustu i traktują ją tylko jako ciekawostkę.
/ 09.07.2009 15:29

Maotai

W oficjalnej klasyfikacji Maotai należy do rodzaju likierów zwanych baijiu . Jest destylatem sfermentowanych ziaren sorgo – odmiany zboża powszechnie uprawianego w ciepłych rejonach Azji. 

W klasyfikacji zapachowej należy do Jiang Xiang – w wolnym tłumaczeniu o zapachu sosu. Właśnie tej odmiany chińskiego białego trunku turyści z zachodu nie znoszą a jego woń przywodzi motoryzacyjne skojarzenia: płyn hamulcowy, olej silnikowy itd.

Maotai wytwarza się w miasteczku o tej samej nazwie w prowincji Guizhou w południowo zachodnich Chinach. Standardowo zawiera ok. 50% alkoholu, ale spotyka się słabsze wersje. 

Jest to trunek reprezentacyjny, podawany na specjalne okazje, serwuje się go cudzoziemcom także w trakcie oficjalnych wizyt międzypaństwowych. Jest jedynym alkoholem, jaki można wręczyć jako dyplomatyczny prezent. Był nią podejmowany prezydent Stanów Zjednoczonych Richard Nickson w 1972 roku podczas spotkania w ramach „dyplomacji pingpongowej”. 

Baijiu

Baijiu oznacza po prostu biały trunek, dawniej błędnie tłumaczono, że jest to wino. W północnych Chinach wytwarzany jest z sorgo, przenicy, jęczmienia w południowych Chinach produkuje się go z ryżu lub prosa.

Baijiu występuje w kilku wariantach zapachowych:

O zapachu sosu - Jiang Xiang, przykładem jest Maotai,

O ciężkim zapachu - Xiang Xiang lub Lu, przykładem jest Wuliangye (Pięć zbóż)

O lekkim zapachu - Qing Xiang Xiang lub fen – przykładem jest Fen dżiu

O zapachu ryżu – są to Bailu destylowane z ryżu, przykładem jest

O zapachu miodu - feng Xiang – słodkie w smaku

Warstwy - Jian Xiang Xiang lub fu – łączący zapachy sosu, lekki i ciężki.

Pod względem wielkości sprzedaży są najlepiej sprzedającym się produktem alkoholowym na świecie. Rocznie sprzedaje się do ponad 46,8 milionów hektolitrów, podczas gdy wszystkich wódek 44,7 miliona.

Baijiu sprzedaje się w ceramicznych pękatych butelkach. Pije się je w temperaturze pokojowej w małych filiżankach, koniecznie do jedzenia. Tradycja chińska nie dopuszcza możliwości picia w samotności lub na pusty żołądek.

Picie z Chińczykami

Jeśli zasiadamy do stołu z Chińczykami trzeba samemu pilnować ilości wypitego alkoholu, gdyż gospodarz będzie zawsze dolewał do pustego kieliszka, nawet jeśli gość nie będzie już w stanie samodzielnie podnieść kieliszka. Żeby skutecznie odmówić należy odwrócić kieliszek do góry dnem i wyraźnie podkreślić, że ma się już dość. Gan bei (osusz swój kieliszek), czyli po naszemu Na zdrowie.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)