Dodatek do pomidorów
Nie należy jej gotować, najlepiej smakuje w stanie surowym, przed użyciem można liście pokroić i pognieść, aby były bardziej aromatyczne. Najczęściej używana jako dodatek do:
- surowych i suszonych pomidorów, zobacz przepis: Spaghetti z suszonymi pomidorami;
- sosów pomidorowych, zobacz przepis: Penne all'arrabiata, Cannelloni nadziewane serem ricotta i szpinakiem;
- zupy pomidorowej, zobacz przepis: Włoska zupa pomidorowa;
- sałatek z pomidorami, m.in. włoskiej sałatki z pomidorem i serem mozarella, zwanej Caprese, zobacz przepis: Sałatka caprese;
- faszerowanych i pieczonych pomidorów, zobacz przepis: Pomidory faszerowane.
Pozostałe zastosowania w kuchni
Można za jej pomocą podnieść walory smakowe:
- innych sałatek, zobacz przepis: Sałatka z ciabatą;
- zup, zobacz przepis: Zupa z parmezanu i jaj (Stracciatella), Zupa krem z zielonego groszku,
- dań z drobiu,
- ryb (także wędzonych) i owoców morza, zobacz przepis: Spaghetti z krewetkami i śmietaną, Łosoś pieczony, Tuńczyk z warzywno-ziołowym nadzieniem;
- kotletów wieprzowych;
- farszów z mięsa mielonego, zobacz przepis: Bakłażany nadziewane mięsem mielonym;
- omletów;
- jajecznicy;
- twarożków, zobacz przepis: Ziołowa ricotta.
Składnik pesto
Stanowi podstawowy składnik zielonego Pesto, zobacz przepis: Pesto, na którego bazie przyrządza się rozmaite dania, nie tylko makarony i risotta, zobacz przepis: Omlet z serkiem ricotta i pesto. W sklepach możemy się zaopatrzyć w gotowy sos pesto, który w odróżnieniu od domowego będzie zawierał środki konserwujące.
Bazylia doskonale pasuje jako dodatek do ziołowego masła i ziołowych sosów, zobacz przepis: Włoski sos do sałatek.
Włosi, ale także Hiszpanie, Grecy i Francuzi przyprawiają nią sałatki i warzywa: bakłażany, cukinię, ziemniaki, fasolkę szparagową, zobacz przepis: Fasolka szparagowa po prowansalsku.
Bazylią można urozmaicić smak popularnego sosu vinaigrette, majonezu. Suszona bazylia nadaje się również do aromatyzowania oliwy z oliwek lub octu.