Pasta secca, czyli makaron suszony
Pasta secca, czyli makaron suszony16 lat temu
Namiętność Włochów do makaronu jest legendarna, nie bez kozery zyskali na świecie przydomek makaroniarzy. Średnie spożycie makaronu na głowę mieszkańca we Włoszech wynosi rocznie 28 kilogramów, a w Polsce niespełna 5. Niemniej wskaźnik ten w ostatnich latach rośnie. I chociaż wciąż najpopularniejszą polską zupą jest pomidorowa, to myślę że na podniesienie tych statystyk ma wpływ rosnąca popularność kuchni włoskiej. Dziś polecamy wykorzystanie suszonego makaronu - pasty secca. Czytaj więcej
Pizza – tajniki sukcesu
Pizza – tajniki sukcesu16 lat temu
Cała tajemnica włoskiej pizzy tkwi w cienkości i kruchości jej spodu. Pizze przygotowane przez Polaków, nawet w najlepszych restauracjach mają z reguły rozmoczone i zbyt miękkie spody, a to nie wróży sukcesu. Zdarza się nam także przesadzić z grubością ciasta. Czytaj więcej
Pomidory suszone na słońcu
Pomidory suszone na słońcu16 lat temu
Dzięki tradycyjnej metodzie suszenia pomidorów na słońcu otrzymuje się przyprawę bardzo o bardzo intensywnym aromacie, niezwykle wzmocnionym smaku i zapachu. Czytaj więcej
Włoska oliwa z oliwek
Włoska oliwa z oliwek16 lat temu
Na włoskim stole oliwa po prostu jest. Zawsze. Występuje w niemal każdym przepisie. Włoska oliwa jest najwyżej ceniona na świecie ze względu na wysoką jakość i wyjątkowe walory smakowe. Czytaj więcej
Bazylia - królowa włoskich ziół
Bazylia - królowa włoskich ziół16 lat temu
Włosi kochają bazylię, nazywa się ją królową włoskich ziół. Jest bardzo wdzięczna w domowej hodowli i ma wiele zastosowań. Czytaj więcej
Chianti
Chianti16 lat temu
Najbardziej znane włoskie czerwone, wytrawne wino, o zawartości alkoholu 11,5-12,5%. Pochodzi ze słonecznych wzgórz Toskanii. Chianti  niekiedy można kupić w charakterystycznych pękatych butelkach otoczonych plecionką. Symbolem Chianti Classico od wieków jest czarny kogut. Czytaj więcej
Szafran
Szafran16 lat temu
Szafran - jedna z najdroższych przypraw na świecie, od wieków symbol zamożności i luksusu. Ma złocistopomarańczową barwę, a po zanurzeniu w wodzie staje się czerwony. Czytaj więcej
Makaronowy Savoir Vivre
Makaronowy Savoir Vivre16 lat temu
Włosi wierzą, że sztukę obchodzenia się z makaronem przekazuje się w genach. Rzeczywiście tak jest, że tylko oni wiedzą jaki kształt makaronu będzie pasował do tego akurat sosu. Nam musi wystarczyć instrukcja zawarta w przepisie. Jest jednak kilka rzeczy, których można się nauczyć, o nich właśnie piszemy w poniższym mini poradniku savoir vivre'u. Czytaj więcej
Sycylia od kuchni
Sycylia od kuchni16 lat temu
Ktokolwiek był na Sycylii pamięta zapach drzew pomarańczowych, który wita przybysza zaraz po opuszczeniu promu. Sycylia jest najdalej na południe położoną włoską wyspą, różni się zarówno klimatem jak i historią od kontynentalnej części kraju. Największy wpływ na kuchnię tego regionu mieli Arabowie, ale także Grecy, Hiszpanie i Normanowie. Czytaj więcej
Ocet balsamiczny (aceto balsamico)
Ocet balsamiczny (aceto balsamico)16 lat temu
Jest to jedyny w swoim rodzaju, niepowtarzalny rodzaj octu produkowanego z moszczu, czyli pulpy winogronowej. Jego szlachetność odmierza się latami dojrzewania. Najstarsze octy balsamiczne trafiają na nasze stoły nawet po 50 latach leżakowania, są wtedy bardzo gęste, skondensowane i niewyobrażalnie drogie. Pełnoletność osiągają w wieku lat kilkunastu, podobnie jak człowiek. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA