Pomodori secchi
Tradycja suszenia pomidorów pochodzi z północnych Włoch. Była to metoda przechowywania i pozwalająca korzystanie z dobrodziejstw pomidorów w miesiącach zimowych zanim wynaleziono pomidory w puszkach. W dawnych czasach dojrzałe pomidory były rozkładane na dachówkach, teraz w dalszym ciągu suszy się je na słońcu, ale w daleko bardziej kontrolowanych pod względem higienicznym warunkach.
Z kilkunastu kilogramów świeżych pomidorów powstaje jeden kilogram suszonych. Dzięki temu otrzymujemy coś w rodzaju pomidora w pigułce, który zawierają wielokrotnie więcej wartości odżywczych niż w świeże warzywo: antyutleniacze przeciwdziałające nowotworom, witaminę A, C, K, witaminy z grupy B, cynk, fosfor, magnez, żelazo, kwas foliowy i inne mikroelementy.
Zobacz także: Domowe suszenie pomidorów
Mielone suszone pomidory
Suszone na słońcu pomidory możemy kupić pod wieloma postaciami. W formie mielonego proszku dodajemy je do mięs, zup, sosów makaronowych, pizzy, grzanek, opiekanych lub grillowanych warzyw, sosów sałatkowych. Już niewielka ilość wystarczy by nadać potrawie pomidorowy aromat.
Mielone suszone pomidory są bazą wielu współczesnych mieszanek przyprawowych, które pomagają w szybkim czasie uzyskać typowo włoski smak sosu do spaghetti. Samodzielnie w domu można skomponować własną mieszankę, do proszku dodać trochę chili, suszonej bazylii, rozmarynu, oregano, zielonej pietruszki, suszonego czosnku i pieprzu. Proporcje i skład zależeć tu będą od waszej pomysłowości, zachęcam do eksperymentów. Z pewnością taka przyprawa nada waszym potrawom niepowtarzalny smak.
Uwaga: zmielone suszone pomidory, szczególnie te przygotowane domowymi sposobami są bardzo higroskopijne, czyli chłoną wilgoć z otoczenia i mają tendencję do skawalania się. Dlatego do szczelnie zamykanego słoiczka w którym je przechowujemy warto wrzucić na dno kilka ziarenek ryżu. Nie należy przechowywać ani otwierać przyprawy nad parującymi garnkami i trzeba dbać o to by łyżeczka której używamy do serwowania była sucha.
Suszone pomidory
W Polsce są mało dostępne i dosyć drogie, ale we Włoszech można je kupić na targach w przystępnej cenie. Warto przywieźć z wycieczki do Włoch trochę oryginalnego produktu i w domu zawekować go w oliwie do spiżarni lub na prezenty, z dodatkiem ulubionych przypraw.
Zobacz także: Jak przygotować pinzimonio?
Suszone pomidory można dodawać do duszenia mięs, do sosów makaronowych, do warzywnych potrawek na ciepło, do opiekanych ziemniaków, pizzy i zapiekanek oraz jako dodatek do sałat. Dobrze się komponują ze smakiem sera mozarella, gorgonzola, parmezan. Świetnie smakują z dodatkiem oliwy i przypraw jako dodatek do pieczywa. Mają słodkawy, lekko kwaskowy smak i są bardzo wydajne.
Przed użyciem należy przez pół godziny moczyć suszone pomidory w letniej wodzie, winie lub wywarze.
Suszone pomidory można przechowywać w plastikowych woreczkach, w suchym, chłodnym miejscu przez kilka miesięcy, nawet do pół roku, ale w miarę upływu czasu będą traciły apetyczny kolor, a po jakimś czasie mogą zapleśnieć. Dlatego najpopularniejszą metodą konserwowania suszonych pomidorów jest wekowanie ich w oliwie.
Suszone pomidory w oliwie
Są dostępne w Polsce zarówno importowane, jak i krajowej produkcji. Można je kupić w zalewie z samej oliwy, jak i z dodatkiem ziół, czosnku, chili. Pomidorów z zalewy nie trzeba już moczyć, od razu po odsączeniu dodaje się je do potrawy. Ostrożnie z ilością, ponieważ są intensywne w smaku i bardzo kaloryczne dzięki zawartości oliwy. Jeśli wykorzystujemy je do robienia sosu makaronowego zamiast dodatku innego tłuszczu użyjmy zalewy ze słoiczka. Zobacz przepis: Spaghetti z suszonymi pomidorami. Podobnie w przypadku sałat. Suszone pomidory z zalewy będą stanowiły doskonały dodatek do pieczonej ryby, mięsa drobiowego i cielęciny. Zobacz przepis: Roladki cielęce z suszonymi pomidorami i serem owczym.