Stosowanie brzoskwiń, cukru, cytrusów, słodkich melonów, ryżu, szafranu, rodzynek, fig, cynamonu, orzeszków piniowych i goździków do przygotowania gorących dań jest pozostałością po zwyczajach najeźdźców arabskich, którzy władali Sycylią w Średniowieczu.
Hiszpanie pozostawili po sobie na Sycylii produkty przywiezione z Nowego Świata – kakao, kukurydzę, indyka i pomidory. Natomiast Normanowie suszonego dorsza.
W Katanii, na wschodnim wybrzeżu, którą zasiedlili Greccy koloniści do dziś są popularne oliwki, ryby, bób i świeże warzywa. Natomiast w regionie Tapani, na zachodnim krańcu wyspy zaznaczyły się wpływy północnoafrykańskie w postaci kuskusu.
Z Sycylii pochodzą sprowadzane do nas czerwone pomarańcze. Wyspa ta słynie z doskonałych kaparów i wspaniałych ryb – tuńczyka, miecznika, sardeli i maleńkich anchois. Specjałem Palermo jest pasta con sarde – makaron z sosem ze smażonych sardynek, dzikiego kopru, orzeszków piniowych i rodzynek.
Bardzo charakterystycznym sycylijskim daniem są arancini – smażone w głębokim tłuszczu kulki z ryżu, zobacz przepis: Arancini – sycylijskie kulki z risotto i serem mozarella.
Typową potrawą regionu jest Caponata – ciepła sałatka z pieczonych bakłażanów, selera, papryki, kaparów, kalafiora, orzeszków pini, rodzynek i migdałów. Przyprawia się ją dosładzanym octem. Caponata rzecz jasna występuje w stu lokalnych odmianach – z oliwkami albo ziemniakami, bez rodzynek i migdałów. W Palermo dodaje się do niej ośmiorniczki i inne owoce morza. Zobacz przepis: Caponata – sycylijska potrawka z bakłażana.
Po Arabach Sycylijczycy odziedziczyli zamiłowanie do słodkich deserów z dodatkiem fig i migdałów. Do najsłynniejszych osobliwości Palermo należą frutta martorana – słodycze z marcepanu uformowane w kształcie owoców i warzyw. Tradycyjnym typowym dla regionu ciastem jest okrągłe buccellato, które rodzice chrzestni wręczają swoim chrześniakom w dniu chrztu. Od wielkości ciasta zależy jak wielkie powodzenie zapewni się dzieciom, dlatego baby te urastają do imponujących rozmiarów. W zależności od przepisu bucellato piecze się z suszonymi bądź kandyzowanymi owocami.
Sycylijczycy zajadają się lodami i sorbetami, specjalnością tamtejszych gelaterii są bardzo wyszukane desery lodowe podawane w pucharkach z wydrążonych owoców, fantazyjnie dekorowane. Są mistrzami mrożenia rozmaitych soków z szerokiej palety dostępnych tam egzotycznych owoców. Ulubionym deserem jest granita – rodzaj sorbetu o konsystencji musu i smaku, który powstaje z połączenia soku cytrynowego, soku z mandarynek, kawy, mięty migdałów i jaśminu.