Imbiru nie trzeba obierać. Jedzenie imbiru ze skórką jest dozwolone, ale nie w każdym przypadku wskazane. Nie obieraj imbiru, jeśli korzystasz z symbolicznej ilości jako przyprawa do jakiegoś dania, ale jeśli robisz potrawę, w której podstawą jest imbir, zeskrob z niego skórkę łyżeczką. Sprawdź, czy szefowie kuchni obierają imbir.
Spis treści:
- Czy można jeść imbir ze skórką?
- Czy szefowie kuchni obierają imbir?
- Zalety jedzenia imbiru ze skórką
- Kiedy lepiej obrać imbir?
- Jak szybko obierać imbir?
Czy można jeść imbir ze skórką? Czy imbir się obiera?
Imbir można jeść ze skórką, skórka imbiru jest jadalna. Mimo wszystko obieranie imbiru zaleca się powszechnie w szkołach gotowania i tam twierdzi się, że imbir się obiera. Choć jak przyznają sami szefowie kuchni: nie każdy pamięta już, dlaczego imbir się obiera. Mało kto kwestionuje jednak to kulinarne przyzwyczajenie.
Z perspektywy zdrowotnej, obieranie imbiru nie ma sensu, gdyż wyrzucając skórkę, pozbywasz się też części witamin i błonnika. Właściwości imbiru nie zmieniają się przez obranie. Z drugiej strony, skórka imbiru jest najbardziej narażona na wszelkie zewnętrzne zanieczyszczenia: pestycydy, mykotoksyny i inne środki, którymi imbir był potraktowany w transporcie lub przy zbiorach, by przedłużyć jego świeżość. Te z kolei mogą mieć pewne negatywne działanie.
Czy szefowie kuchni obierają imbir?
Spór o obieranie imbiru trwa nawet wśród szefów kuchni. Oficjalnie na kursach gotowania przekazuje się raczej wiedzę, że imbir należy obierać. To też praktyka stosowana w najlepszych restauracjach.
Szerokim echem wśród kulinarnej społeczności odbiło się „wyznanie” Molly Baz @mollybaz, bestsellerowej autorki książek kucharskich, na łamach magazynu Bon Appétit. Szefowa kuchni wyznała, że choć we wszystkich przepisach, które publikuje w książkach, recepturach, które opracowuje dla kulinarnych magazynów i restauracji, a także videoprzepisach, zawsze poleca obierać imbir, sama nigdy tego nie robi.
Ktoś zdecydował, że trzeba zdjąć tę skórkę, a potem nagle wszyscy zaczęli marnować czas na machanie łyżeczką. Po co, skoro można by było to po prostu zjeść i nigdy nie wiedziałbyś nawet, że tam jest? Nigdy nie obieram imbiru, gdy gotuję dla męża, rodziny i przyjaciół.- komentuje Molly Boz.
Zalety jedzenia imbiru ze skórką
Jedzenie imbiru ze skórką, bez obierania, ma wiele praktycznych zalet. Przede wszystkim to rozwiązanie less-waste, a nawet zero waste. Minimalizuje ilość produkowanych odpadów.
Po drugie, obieranie imbiru jest uciążliwe, nawet jeśli stosuje się sprytne sposoby na obieranie imbiru. Skorzystanie z imbiru ze skórką po prostu pozwala oszczędzić czas w kuchni.
Skórka imbiru nie ma wyraźnego smaku i charakteryzuje się papierową teksturą. W wielu przepisach zupełnie „znika” i nie masz szans na wyczucie, czy obrano imbir przed przygotowaniem danego posiłku.
Sama skórka imbiru ma też pewne składniki odżywcze, których pozbywasz się, obierając imbir. W wielu warzywach i owocach pod skórką zgromadzone jest najwięcej witamin, tak samo może być w przypadku imbiru.
Sama skórka imbirowa składa się w większości z błonnika, czyli włókien roślinnych.
Kiedy lepiej obrać imbir?
Na chropowatej skórce imbiru faktycznie możne osadzać się więcej bakterii, brudu, mykotoksyn i pestycydów. Zazwyczaj, żeby się ich pozbyć, wystarczy dokładne wyszorowanie imbiru i umycie go, ale w niektórych przypadkach lepiej całkiem pozbyć się skórki.
Obierz imbir, jeśli:
- wyraźnie widzisz na nim zanieczyszczenia,
- masz wątpliwości dotyczące źródła pochodzenia danego kawałka imbiru,
- imbir zalegał przez jakiś czas w twojej lodówce,
- kupujesz lekko miękki, nie najświeższy imbir.
Imbir lepiej obrać też jeśli stosuje się go w większych ilościach: robiąc nalewkę imbirową, lemoniadę, lub prozdrowotne napary z imbiru na przeziębienie. Przy korzystaniu z imbiru w kuchni, gdy jego ilość jest symboliczna, nie ma sensu go obierać. Nie muszą martwić cię wtedy też przeciwwskazania do jedzenia imbiru.
Jak szybko obierać imbir?
Internet jest pełen szybkich i sprytnych sposobów na obranie imbiru. Oto kilka z nich:
- Imbir obierz korzystając z łyżeczki i zeskrob nią skórkę z korzenia imbiru.
- Wykorzystaj druciak do mycia naczyń i z jego pomocą zeskrob z imbiru skórkę.
- Włóż imbir do zamrażarki, zanim zabierzesz się za jego obieranie. Skórka znacznie łatwiej oderwie się od miąższu.
fot. Obieranie imbiru łyżeczką/ Adobe Stock, M.Dörr & M.Frommherz
Czytaj także:
Imbir na przeziębienie – jak stosować, właściwości lecznicze, przepisy
Bób: ze skórką czy bez? Kiedy można jeść bób ze skórką, a kiedy lepiej go obrać?
Jak działa imbir na odchudzanie? Mikstury, napoje i napary z imbirem wspierające odchudzanie