dietetyczne ciasteczka owsiane - przepis fot. Adobe Stock

Dietetyczne ciasteczka owsiane z orzechami - prosty przepis

Przepis na dietetyczne ciasteczka owsiane z dodatkiem orzechów i owoców. Przygotujesz je w 30 minut. Są niskokaloryczne i pełne błonnika - nie musisz sobie ich żałować.
Barbara Dąbrowska / 17.08.2020 07:47
dietetyczne ciasteczka owsiane - przepis fot. Adobe Stock

Dietetyczne ciasteczka owsiane są proste, szybkie i zdrowe. Ciasteczka owsiane możesz przygotowywać na wiele sposobów i ogranicza cię jedynie wyobraźnia. Jeśli liczysz kalorie pamiętaj, by nie dosładzać owsianej masy białym cukrem. Lepiej zrobisz, jeśli po upieczeniu zdecydujesz się polać je syropem klonowym czy syropem z agawy.

Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami i orzechami - prosty przepis

Składniki na 30 sztuk:

  • 250 g płatków owsianych górskich,
  • 2 łyżki mąki orkiszowej,
  • 200 g mieszanki ulubionych niedosładzanych bakalii (np. śliwka kalifornijska, morela),
  • 100 g posiekanych orzechów (do wyboru: laskowych, włoskich, pistacjowych),
  • 3 jajka,
  • 4 łyżki płynnego miodu,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane upraż na suchej patelni, polej miodem, przesyp do miski, ostudź.
  2. Wymieszaj je z mąką, bakaliami, orzechami i żółtkami.
  3. Białka ubij na sztywną pianę. Jeśli lubisz słodki smak, możesz do piany dodać odrobinę stewii.
  4. Dodaj pianę do płatków i wymieszaj.
  5. Tak przygotowaną masę podziel na pół.
  6. Do jednej części dodaj wiórki kokosowe, a do drugiej dosyp kakao.
  7. Uformuj ciasteczka owsiane w kulki lub kształty z foremek.
  8. Ułóż dietetyczne ciasteczka owsiane na wyłożonej pergaminem blaszce. Piecz na rumiano przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. 

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 04.02.2014

Więcej przepisów na ciasteczka owsiane:
Przepisy na owsiane ciastka
Ciasteczka z płatków owsianych
Ciasteczka owsiane - przepis składniki i przygotowanie

Specjalistka z zakresu żywieniowego leczenia otyłości, insulinooporności i zespołu jelita wrażliwego.
Barbara Dąbrowska-Górska
mgr inż.
Barbara Dąbrowska-Górska
dietetyk
Specjalistka z zakresu żywieniowego leczenia otyłości, insulinooporności i zespołu jelita wrażliwego.

Dietetyk z 12 letnim doświadczeniem. Ukończyła Technologię Żywności i Żywienie Człowieka w warszawskiej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Pomaga pacjentom trwale zmienić nawyki żywieniowe. Uczy realnych rozwiązań, szacunku do ciała, konsekwencji i „godzenia” się z jedzeniem. Twórczyni autorskiego podejścia w nurcie pozytywnej dietetyki. Prowadzi poradnię online barbaradabrowska.pl.