POLECAMY

Dna moczanowa – nowa dieta i stawy jak nowe!

Bóle stawów i inne przykre dolegliwości towarzyszące tej przewlekłej chorobie mogą ustąpić, jeśli zmienisz dietę. Sprawdź, co jeść, a czego unikać.

/ 2 tygodnie temu
Dna moczanowa – nowa dieta i stawy jak nowe! fot. Fotolia

Dna moczanowa, inaczej artretyzm, skaza moczanowa, podagra (jej dawna nazwa to podagra) to choroba, charakteryzująca się nawracającymi stanami zapalnymi drobnych stawów.Przyczyną jest podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi.

Dna moczanowa, inaczej artretyzm, to choroba spowodowana odkładaniem  kryształów moczanu sodu w tkankach. Kryształki szczególnie „upodobały” sobie drobne stawy, co zazwyczaj objawia się atakami silnego bólu, obrzękami i trudnościami z poruszaniem. W zaawansowanej postaci choroby dochodzi do nieodwracalnego uszkodzenia narządu ruchu i niesprawności. Artretyzm atakuje także inne narządy powodując m.in. uszkodzenie nerek, kamicę moczową, tworzenie tzw. guzków dnawych w tkankach miękkich. Dnie moczanowej często towarzyszą inne choroby cywilizacyjne, takie jak nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, otyłość, cukrzyca i zaburzenia lipidowe.

Dna moczanowa – jedzenie ma znaczenie

Odkładanie kryształów jest skutkiem zwiększonego stężenia kwasu moczowego (tzw. hiperurykemii), bo jest on w nadmiarze produkowany, a w zbyt małych ilościach wydalany z organizmu. Wpływ na rozwój dny moczanowej ma m.in. dieta bogata w produkty w związki purynowe, z których powstaje kwas moczowy (m.in. podroby, owoce morza), ale nie tylko.
Inne czynniki sprzyjające wystąpieniu dny moczanowej:

  • uwarunkowania genetycznie
  • płeć – mężczyźni chorują kilka razy częściej niż kobiety
  • wiek –dotyka raczej ludzi dojrzałych, przed 30. roku życia zdarza się rzadko; u kobiet dna występuje zwykle dopiero po menopauzie
  • nadużywanie piwa i silnych alkoholi (picie wina nie zwiększa ryzyka wystąpienia dny moczanowej)
  • nadwaga, otyłość, nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, cukrzyca, zaburzenia lipidowe, czyli choroby cywilizacyjne, które często występują razem jako tzw. zespół metaboliczny
  • leki –zwiększające stężenie kwasu moczowego, takie jak kwas acetylosalicylowy (w dużych dawkach), leki moczopędne
  • niedawny poważny uraz lub operacja
  • poważne odwodnienie
  • zakażenie
  • inne ciężkie choroby (np. nowotwory)

Najlepsza dieta przy dnie moczanowej

Produkty zalecane w kamicy moczanowej to te, z których powstają małe ilości kwasu moczowego. Można je jeść w zasadzie bez ograniczeń.

  • warzywa (np. bakłażany, papryka, cykoria, kapusta, roszponka, ogórki, marchew, kalarepa, sałata, rzodkiewki, buraki, ziemniaki, pomidory, cukinia, kalafior, seler, szparagi, cebula),
  • owoce (np. jabłka, gruszki, wiśnie, ananas, kiwi, czereśnie, śliwki, truskawki, pomarańcze, banany),
  • przetwory zbożowe (pieczywo razowe, pszenne), ryż, kasze, makarony,
  • mleko i przetwory mleczne,
  • jajka,
  • orzechy.

Produkty w dnie moczanowej dozwolone, ale które warto ograniczyć (z nich powstają średnie ilości kwasu moczowego):

  • wędliny, kiełbasy, parówki,
  • warzywa strączkowe (np. groszek zielony, ciecierzyca, soja, fasola),
  • mięsa (np. wołowina, jagnięcina, wieprzowina, drób, dziczyzna),
  • ryby: dorsz, sandacz, mintaj,
  • szpinak,
  • grzyby,
  • czekolada,
  • kukurydza.

Produkty niewskazane w dnie moczanowej (sprzyjają powstawaniu dużych ilości kwasu moczowego):

  • podroby (np. wątróbki, serca, nerki, ozorki),
  • ryby i przetwory rybne (np. szproty, śledzie, sardynki, tuńczyk, łosoś wędzony, karp ze skórą, makrela wędzona),
  • owoce morza i ikra,
  • galarety mięsne,
  • mocne wywary z mięs,
  • konserwy,
  • alkohol.

Dieta przy dnie moczanowej - ważne zalecenia

Produkty, z których powstają duże ilości kwasu moczowego powinny być wykluczone z diety. Po jedzenie, z którego organizm produkuje średnie ilości kwasu moczowego, najlepiej sięgać rzadko i w bardzo ograniczonych ilościach. 
Posiłki najlepiej przygotowywać bez tłuszczu, dodając go na surowo do już przyrządzonych dań. Najbardziej zdrowe są dania gotowane - w wodzie lub na parze.
Trzeba pamiętać o odpowiednim nawodnieniu - dieta niskopurynowa powinna być uzupełniona o dużą ilość płynów, nawet do 3 l dziennie.

Ważne! Osoby otyłe mają wyższe ryzyko nawrotów objawów dny moczanowej, dlatego poza zdrową dietą, wskazane jest również dbanie o aktywność fizyczną. Po wyleczeniu dny należy prowadzić zdrowy styl życia i nadal stosować odpowiednią dietę. Istotne są również: kontrola ciśnienia krwi, pilnowanie wagi ciała oraz regularne badanie poziomu lipidów i glukozy.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)