Fit desery powstały w celu wspierania zdrowego stylu życia. I choć są zwykle mniej kaloryczne do tradycyjnych, nie znaczy to, że można je jadać bez umiaru. Nadal ważne jest spożywanie ich w umiarkowanych ilościach i w ramach zrównoważonej diety. Sięgając po fit desery w ramach jadłospisu diety odchudzającej, trzeba ich kaloryczność uwzględnić w kaloryczności dań na dany dzień.
Spis treści:
- Fit deser z twarogu: proteinowe kulki
- Szybki fit deser z bananów
- Fit deser: ciasto Kinder County
- Jednoporcjowy fit deser – pudding chia
- Fit deser: ciasto czekoladowe bez cukru
- Fit deser niskokaloryczny: lody z truskawek
- Fit deser na zimno: panna cotta
- Fit deser z ciasteczek owsianych
- Fit desery – z czego szykować?
Fit deser z twarogu: proteinowe kulki
Twaróg jest produktem zawierającym pełnowartościowe białko. Wystarczy połączyć go ze składnikami, które nadadzą mu bardziej wyrazistego smaku, a powstanie szybki fit deser „z niczego”.
Składniki:
- 120 g twarogu półtłustego lub chudego,
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżka erytrytolu,
- łyżeczka mąki migdałowej,
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania:
- Twaróg włóż do miski, dodaj jogurt, mąkę migdałową i erytrytol.
- Całość ugniataj widelcem, aż powstanie w miarę jednorodna masa. W razie potrzeby dodaj więcej jogurtu lub mąki kokosowej, aby uzyskać konsystencję pozwalającą lepić kulki.
- Wiórki kokosowe wysyp na talerzyk.
- Formuj z masy kulki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych.
- Gotowe kulki wstaw do zamrażalnika na 20 minut.
fot. Fit deser z twarogu/ Adobe Stock, Алла Морозова
Szybki fit deser z bananów na ochłodę
Deser z bananów bez cukru. Łatwy i szybki przepis, który wymaga jedynie 3 składników. Aby móc go przygotować w każdej chwili, najlepiej zawsze mieć w lodówce zamrożone banany.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii),
- 1 kostka gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Banany pokój na cząstki i włóż do zamrażarki na 2-3 godziny (możesz zamrozić je wcześniej).
- Wyjmij banany z zamrażarki.
- Rozetnij laskę wanilii na pół, wydrąż zawartość i dodaj do bananów (możesz skorzystać z ekstraktu waniliowego).
- Dodaj masło orzechowe.
- Zmiksuj całość na gładką masę.
- Zetrzyj czekoladę na wiórki. Udekoruj nimi fit deser.
Fit deser: ciasto Kinder County
Ciasto bez pieczenia Kinder Country w wersji fit. Smakuje dokładnie, jak popularny batonik, a jest od niego znacznie mniej kaloryczny i zdrowszy!
Składniki:
Spód:
- 150 g suszonych daktyli,
- 80 g płatków owsianych,
- 2 łyżki oleju kokosowego.
Masa:
- 1 budyń śmietankowy,
- 300 ml chudego mleka,
- 250 g serka mascarpone,
- 5 łyżek ksylitolu,
- 50 g orkiszu preparowanego.
Polewa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki ksylitolu,
- 20 g orkiszu preparowanego,
- chude mleko.
Sposób przygotowania:
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.
- Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj do niego 2 łyżki ksylitolu. Zostaw do wystudzenia.
- Płatki owsiane zmiksuj.
- Olej kokosowy rozpuść.
- Daktyle odsącz z wody.
- Dodaj do nich płatki owsiane i olej kokosowy. Zmiksuj na gładką masę.
- Blaszkę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź masę.
- Wstaw do lodówki.
- Serek mascarpone zmiksuj z 3 łyżkami ksylitolu. Dodaj wystudzony budyń. Zmiksuj.
- Do masy dodaj orkisz preparowany. Wymieszaj łyżką.
- Masę wyłóż na spodzie. Wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
- Tuż przed upływem godziny, przygotuj polewę.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj odrobinę mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodaj również ksylitol.
- Wylej polewę na wierzch ciasta. Posyp orkiszem preparowanym.
- Wstaw fit ciasto do lodówki na 2-3 godziny.
Jednoporcjowy fit deser – pudding chia
Pyszny i zdrowy fit deser, który można przygotowywać na wiele sposobów. Za każdym razem możesz dodawać do niego inne owoce, orzechy, ziarna. My proponujemy pudding chia z mango i płatkami kokosowymi. Pamiętaj, że nasiona chia najlepiej jest przygotować kilka godzin przed podaniem, by zdążyły napęcznieć.
Składniki:
- 4 łyżki nasion chia,
- 300 ml mleka kokosowego,
- 1/2 mango,
- 2 łyżki płatków lub wiórków kokosowych,
- 1 łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Nasiona chia wymieszaj z mlekiem kokosowym, dodaj ksylitol.
- Wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Mango obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Ułóż mango na wierzchu fit puddingu. Możesz również przekładać pudding i mango warstwami.
- Posyp płatkami lub wiórkami kokosowymi.
fot. Fit deser jednoporcjowy/ Adobe Stock, АmalliaEka
Fit deser: ciasto czekoladowe bez cukru
Ciasto czekoladowe w wersji fit bez cukru. Doskonale pasuje jako dodatek do kawy. Godnie zastąpi je, w razie potrzeby fit tiramisu.
Składniki:
- 80 g suszonych daktyli
- 50 g płatków owsianych,
- 50 g mąki orkiszowej,
- 200 ml chudego mleka,
- 30 g kakao,
- 20 g gorzkiej czekolady,
- 20 g orzechów włoskich (lub orzechów laskowych, migdałów),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj płatki owsiane na mąkę.
- Dodaj mąkę orkiszową i proszek do pieczenia. Wymieszaj
- Dodaj daktyle, mleko, kakao. Zmiksuj całość do uzyskania konsystencji masy.
- Orzechy włoskie i gorzką czekoladę posiekaj.
- Połowę czekolady oraz orzechy dodaj do ciasta.
- Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia, a następnie wyłóż na niej ciasto.
- Na wierzchu wyłóż pozostałą czekoladę.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Fit deser niskokaloryczny: lody z truskawek
Pyszne, zdrowe, niskokaloryczne lody truskawkowe bez cukru. Idealne na ciepłe dni. Posmakują nawet dzieciom. Lody najlepiej przygotowywać dzień wcześniej. Inną opcją fit deseru lodowego jest przygotowanie keto lodów – także z niską zawartością cukrów.
Składniki (na 8 porcji):
- 300 ml jogurtu naturalnego,
- 100 g truskawek (mogą być mrożone),
- 1 dojrzały banan.
Sposób przygotowania:
- Pokój banana na cząstki i włóż do zamrażarki na około 2 godziny.
- Zamroź również truskawki, jeśli korzystasz ze świeżych owoców.
- Banana, truskawki i jogurt zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
- Przełóż fit lody do foremek. Zamroź.
fot. Fit deser niskokaloryczny/ Adobe Stock, czarny_bez
Fit deser na zimno: panna cotta
Klasyczny włoski deser panna cotta, ale w wersji fit – pyszny, smaczny i zdrowy.
Składniki:
- 1 puszka mleczka kokosowego,
- 2 garście truskawek (mogą być mrożone),
- 1,5 łyżki żelatyny,
- 1 laska wanilii,
- 1 cytryna,
- 120 ml syropu klonowego,
- szczypta soli,
- woda.
Sposób przygotowania:
- Żelatynę zalej odrobiną ciepłej wody.
- Do garnka wlej mleczko kokosowe, dodaj nasiona wydrążone z laski wanilii.
- Cytrynę sparz wrzątkiem, a następnie zetrzyj z niej skórkę.
- Skórkę z cytryny, syrop klonowy i sól dodaj do mleczka kokosowego.
- Całość podgrzej.
- Dodaj żelatynę. Wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
- Wystudzoną masę przelej przez sitko do miseczek.
- Miseczki wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Truskawki zmiksuj z sokiem z cytryny i odrobiną syropu klonowego.
- Podgrzej mus truskawkowy na wolnym ogniu. Odstaw do wystudzenia.
- Polej porcje fit panna cotty musem truskawkowym.
fot. Fit deser: panna cotta/ Adobe Stock, Jiri Hera
Fit deser z ciasteczek owsianych
Oto dietetyczne ciasteczka owsiane, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Warto zrobić więcej i przechować na później, aby mieć zdrową przekąskę pod ręką, gdy trzeba będzie szybko zaspokoić apetyt na słodycze.
Składniki:
- 200 g płatków owsianych,
- 30 g mąki owsianej,
- 2 dojrzałe banany,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Banany i jajko zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj płatki owsiane, mąkę owsianą, cynamon i olej kokosowy. Całość wymieszaj łyżką.
- Na blaszce wyłóż papier do pieczenia. Formuj ciastka, zachowując odstępy między nimi.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut.
fot. Fit deser: ciasteczka owsiane/ Adobe Stock, ffphoto
Fit desery – z czego je szykować?
Oto kilka składników, które często są używane do tworzenia fit deserów:
- Owoce. Świeże owoce są świetnym składnikiem fit deserów. Mogą być dodawane do sałatek owocowych, smoothie, jogurtów.
- Jogurt naturalny. Jogurt naturalny jest bogaty w białko i może być używany jako baza do różnych deserów, takich jak parfaity czy lody jogurtowe.
- Miód. Miód zawiera dużo cukru, ale też inne cenne składniki działające prozdrowotnie, dlatego niewielki jego dodatek może być zdrowszą alternatywą dla cukru.
- Białko. Wprowadzanie białka do deserów może pomóc uzyskać uczucie sytości na dłużej i wspomóc regenerację mięśni po wysiłku. Można używać białka serwatki, kazeiny lub innych roślinnych źródeł białka.
- Otręby lub płatki zbożowe. Dodawanie otrębów lub płatków zbożowych do deserów może zwiększyć w nich zawartość błonnika i dodać struktury.
- Masło orzechowe lub masło migdałowe. Te zdrowe tłuszcze mogą być dodawane do deserów, ale raczej w umiarkowanych ilościach, gdyż są wysokokaloryczne. Dodają fit deserom smaku i konsystencji.
- Kakao lub gorzka czekolada. Kakao i gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao mogą nadawać fit deserom smak, dostarczają magnezu i przeciwutleniaczy. Czekoladowy smak pozwala też zmniejszyć ilość dodawanego cukru.
- Orzechy i nasiona. Orzechy, nasiona chia, siemię lniane mogą być dodawane do deserów w celu dostarczenia różnych cennych składników odżywczych.
- Awokado. Awokado ma kremową konsystencję i zdrowe tłuszcze, co sprawia, że jest dobrym składnikiem do tworzenia kremowych deserów.
- Niskokaloryczne słodziki. To świetny zamiennik cukru, który pozwala zmniejszyć kaloryczność fit deseru oraz obniżyć zawartość węglowodanów.
Artykuł pierwotnie opublikowano 19.05.2020 r.
Czytaj także:
Fit przepisy na obiad i desery
Sernik kokosowy w wersji fit
Fit ciasto czekoladowe – także dla wegan