Najlepsze przepisy diety w dnie moczanowej! Proste i szybkie!

kanapki z twarożkiem i figami fot. Fotolia
Przygotuj przepisy na lekkie, smaczne i sycące posiłki, które chronią twoje stawy! Zatrzymaj dnę moczanową przy pomocy odpowiedniej diety!
/ 22.03.2019 11:00
kanapki z twarożkiem i figami fot. Fotolia

Spis treści:

Dna moczanowa (artretyzm, podagra) to podstępna choroba, która znacząco zmniejsza jakość życia. Leczenie wymaga stosowania odpowiedniej diety, dzięki której kryształki kwasu moczowego nie odkładają się w stawach. Im mniej związków purynowych w jedzeniu, tym skuteczniej udaje się ograniczyć objawy. Jednak nawet chorzy na artretyzm, którzy starają się przestrzegać zasad popełniają błędy. To nie jest łatwa w stosowaniu dieta! Przygotowaliśmy przepisy na smaczne posiłki przy dnie moczanowej, w których ilość puryn jest minimalna, a przygotujesz je w kilka chwil. 

Przepisy dla osób z artretyzmem

Przygotowaliśmy dla ciebie kilka propozycji na pyszne i proste dania odpowiednie dla każdego, kto choruje na dnę moczanową. Zobacz niskopurynowe śniadania, obiady i kolacje!

Śniadania odpowiednie w dnie moczanowej

Omlet ananasowo-borówkowy (ok. 350 kcal)

Składniki:

  • jajko
  • banan
  • łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego
  • garść borówek
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Na rozgrzany olej wrzuć plasterki banana i podsmaż z cynamonem. Następnie zalej masą jajeczną i usmaż w całości. Podawaj z borówkami.

Owsianka morelowo-jabłkowa (330 kcal)

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • szklanka mleka 2%
  • jabłko 
  • 3 morele suszone
  • szczypta cynamonu 

Sposób przygotowania:

Płatki zagotuj na mleku, dodaj pokrojone owoce i cynamon.

Deser kokosowy (330 kcal)

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • łyżka wiórków kokosowych 
  • duża garść malin (mogą być mrożone)

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotuj z mlekiem kokosowym i wiórkami, zblenduj ją na gładką masę i dodaj owoce.

Deser kokosowy z malinami - przepis odpowiedni w diecie na dnę moczanową

Fot. Adobe Stock

Twaróg z figami (420 kcal)

Składniki:

  • 1/2 kostki sera twarogowego półtłustego (100 g)
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 suszone figi
  • łyżeczka miodu
  • szklanka mleka 2%
  • łyżka kakao gorzkiego
  • kilka listków bazylii
  • 2 kromki pieczywa czystoziarnistego

Sposób przygotowania:

Jogurt rozsmaruj na pieczywie, ułóż plasterki sera i figi. Skrop miodem i oprósz cynamonem. Udekoruj świeżą miętą. Do gotującego się mleka wsyp kakao i wymieszaj tak, by nie było grudek.

Wiśniowa jaglanka z orzechami (ok. 340 kcal)

Składniki:

  • ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • garść mrożonych lub świeżych wiśni
  • łyżka orzechów nerkowca
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Kaszę wymieszaj z miodem i uprażonymi orzechami. Wiśnie wydryluj i dodaj do kaszy. Podawaj je z jogurtem.

Obiady łagodne dla stawów

Szakszuka z pomidorami (ok. 410 kcal)

Składniki:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 średni ugotowany ziemniak

Sposób przygotowania:

Cebulę zeszklij na oleju,dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka, pomidory i poczekaj, aż odparuje sok. Dopraw solą, pieprzem i papryką słodką lub ostrą. Wbij jajka i poczekaj, aż się zetną. Podawaj posypane pietruszką i słonecznikiem.

Krem dyniowo-marchewkowy (290 kcal)

Składniki:

  • ¼ dyni hokkaido
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 duża marchew
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 3 łyżki jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:

Cebulę zeszklij na oleju, dodaj upieczone lub ugotowane wcześniej kawałki dyni i marchewki. Dodaj szklankę wody i gotuj wraz z kurkumą i pieprzem. Zblenduj na gładki krem, dodaj jogurt, posyp szczypiorkiem i dynią.

Pęczak z cukinią, porem i bakłażanem (ok. 400 kcal)

Składniki:

  • szklanka ugotowanej kaszy pęczak
  • ¼ cukinii
  • ½ bakłażana
  • ½ zielonej części pora
  • szczypta słodkiej papryki
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 4 łyżki sera ricotta

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym oleju podsmaż małe kawałki bakłażana i cukinii, dodaj wąskie paski pora i słodką paprykę. Duś pod przykryciem, podlewając wodą, dopóki warzywa nie zmiękną. Wymieszaj z kaszą, ricottą i posól.

Kolacje z niską zawartością puryn

Sałatka z mozzarellą i winogronami (320 kcal)

Składniki:

  • 2 garście rukoli
  • 1/2 sera mozzarella
  • garść ciemnych winogron
  • łyżeczka płatków migdałów
  • łyżeczka octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Na rukoli ułóż pokrojony cienko ser i winogrona, polej octem balsamicznym.

Kanapki z pastą z fety i suszonych pomidorów (350 kcal)

Składniki:

  • 1/2 kostki sera feta
  • 3 suszone pomidory w oleju 
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 kromki chleba orkiszowego 

Sposób przygotowania:

Ser utrzyj, dodaj paseczki pomidorów, koperek i pieprz. Zjedz z pieczywem.

Awokado na pumperniklu z  kiełkami (ok. 340 kcal)

Składniki: 

  • 2 kromki pumpernikla
  • łyżka serka koziego
  • 1/2 średniego dojrzałego awokado
  • 2 łyżki kiełków rzodkiewki
  • pieprz czarny świeżo zmielony

Sposób przygotowania:

Awokado umyj, osusz i pokrój w plasterki. Pumpernikiel posmaruj serkiem, ułóż plasterki awokado. Kanapkę posyp kiełkami i oprósz pieprzem.

Cykoria z serem kozim i tymiankiem (ok. 220 kcal)

Składniki: 

  • ½ cykorii
  • 4 plasterki sera koziego pleśniowego
  • średni pomidor
  • łyżka pestek słonecznika
  • łyżka octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Liście cykorii wymieszaj z pokrojonym z półplasterki pomidorem i pestkami. Posyp pokruszonym serem,  skrop octem.

Burak pieczony z cykorią i orzechami (300 kcal)

  • 1 średni burak
  • ½ cykorii
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Plasterki buraka upiecz. Podawaj je na cykorii, posypane prażonymi orzechami. Posyp je grubo mieloną solą i pieprzem oraz rozmarynem, skrop oliwą.

Guacamole  z pieczonymi warzywami (ok. 420 kcal)

Składniki:

  • ½ dojrzałego awokado
  • ¼ żółtej papryki
  • łodyga selera naciowego
  • ¼ cukinii
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • łyżka oliwy 
  • 4 łyżki ugotowanego ryżu brązowego

Sposób przygotowania:

Awokado zblenduj z oliwą i dopraw tak, jak lubisz. Warzywa dowolnie pokrój, skrop olejem i upiecz. Pastę z awokado podawaj z pieczonymi warzywami i pieczywem.

Dowiedz się więcej o dnie moczanowej:
Jak rozpoznać i leczyć dnę moczanową?
Dna moczanowa – najpopularniejsze mity na temat tej choroby
Przeczytaj rozmowy o dnie moczanowej na forum. Dowiedz się, jak radzą sobie użytkowniczki?
 

 

Redakcja poleca

REKLAMA