Por to kuzyn czosnku i cebuli, ma też podobne właściwości. Zawiera m.in. mangan, żelazo, fosfor, witaminę A i C, a także kwas foliowy. Jest ostry w smaku, ale znakomicie podkręca mięsne potrawy, śmietanowo-majonezowe przystawki. Podczas pieczenia i smażenia traci cierpkość, ale nie swój charakter.
Surówka z pora do obiadu
Surówka to jeden z najlepszych pomysłów na to, co zrobić z pora, jeśli chcesz zaakcentować danie lub dodać mu temperamentu. Surówka z pora sprawdzi się do mięs czy np. warzywnych kotletów, ale też solo.
Składniki:
- 1 średni por,
- 3 jabłka,
- 1 marchew,
- 150 ml śmietany lub jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki majonezu,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jabłka i marchew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Przełóż do miski.
- Pora dokładnie umyj, odetnij liście. Przekrój kilkakrotnie wzdłuż i pokrój w drobne paski.
- Majonez, śmietanę i przyprawy wymieszaj, możesz dodać kilka kropel soku z cytryny.
- Sałatkę z pora dokładnie wymieszaj, schłódź w lodówce i podawaj do obiadu.
fot. Adobe Stock
Tarta z porem - niezawodny przepis
Jeśli spodziewasz się gości lub nie masz pomysłu na obiad - quiche lub tarta to odpowiedź na to, co zrobić z pora. Jest to stosunkowo niedrogie warzywo, a możesz podać je wykwintnie. Odwdzięczy się za główną rolę w posiłku słodko-ostrym smakiem i esencjonalnym aromatem. Gwarantujemy, że ten smak długo pozostanie w pamięci.
Składniki:
- 300 g mąki,
- 200 g masła,
- łyżka oliwy,
- 3-4 dorodne pory (wybieraj sztuki z długą białą częścią),
- 150 g średnio tłustego wędzonego boczku lub tofu,
- 180 ml śmietany 18%,
- 2 jajka,
- gałka muszkatołowa,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej, uformuj kopczyk. Wyjęte z lodówki masło włóż w to wgłębienie i posiekaj składniki.
- Wlej 2 łyżki bardzo zimnej wody, zagnieć ciasto i uformuj kulę (klasyczne ciasto na tartę robi się bez jaj).
- Owiń kulę folią i wstaw na godzinę do lodówki.
- W tym czasie, kiedy ciasto na tartę z porem się chłodzi, odetnij zielone końce porów - pamiętaj, że mogą przydać się do domowego bulionu warzywnego. Odkrój korzeń, opłucz pory i pokrój w talarki.
- Tofu lub boczek na tartę z pora pokrój w paski lub kostkę. Podsmaż na patelni.
- Rozgrzej oliwę w rondelku, wrzuć pokrojone pory, dodaj odrobinę wody, lekko posól, przykryj i duś na średnim ogniu nie dłużej niż 12-15 minut. Zamieszaj je kilka razy, żeby się nie zrumieniły - mają się tylko zeszklić.
- Odkryj garnek, zdejmij pory z ognia i dodaj usmażony boczek lub tofu, odstaw.
- Śmietanę połącz z jajkami, szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej, solą i ubij rózgą lub widelcem na jednolitą masę.
- Na tace zetrzyj na tarce i wymieszaj z masą śmietanowo-jajeczną. Włącz piekarnik na 200°C.
- Ciasto na tartę z pora wyjmij z lodówki, wyłóż nią starannie formę o średnicy ok. 23 cm. Na niej umieść pory, następnie zalej masą śmietanową.
- Tartę z porem wstaw do piekarnika na 25 min, następni przykryj folią aluminiową, zmniejsz temperaturę do 160° C i piecz jeszcze 25 min.
fot. Adobe Stock
Zupa porowa
Zupa krem z pora jest błyskawiczna i prosta w przygotowaniu, ale wymaga też innych warzyw, by nie być zbyt jednostajną smakowo. Na pewno masz je w kuchni. Por świetnie komponuje się z marchewką, selerem, ziemniakiem. Całość jest zdrowa, niskokaloryczna i bogata w smak i aromat.
Składniki:
- 4 średnie pory,
- 500 g ziemniaków,
- 1 cebula,
- 1 l bulionu, warzywnego lub rosołu,
- 50 g masła klarowanego.
Sposób przygotowania:
- Pora umyj, oczyść, odetnij korzenie i zielone liście, pokrój w cienkie półksiężyce, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, podobnie cebulę.
- W garnku z grubym dnem rozpuść masło, wrzuć warzywa i podduś je ok 5 minut, by zmiękły.
- Następnie wlej gorący bulion i gotuj całość ok 15 min. Zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Kremowa konsystencja zupy porowej nie wymaga dodania śmietanki, ale możesz to zrobić. Serwuj zupę krem z pora z grzankami, groszkiem ptysiowym.
fot. Adobe Stock
Polędwiczki w cieście francuskim ze szpinakiem - przepis
Polędwiczki wieprzowe z kurkami - przepis