Pierogi to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. To doskonały pomysł na obiad przez cały rok. W zasadzie nie istnieją osoby, które nie lubiłyby pierogów pod jakąś postacią. To danie podobno było znane w naszym kraju już w średniowieczu. Od tamtej pory cieszy się niesłabnącą popularnością!
Spis treści
Pierogi ruskie
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- 1,5 szklanki wody przegotowanej,
- łyżeczka oleju,
- szczypta soli,
- 6-7 średnich ziemniaków ugotowanych,
- 200 g sera białego,
- szczypta pieprzu,
- 1 średnia cebula,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Mąkę dokładnie przesiej i dodaj stopniowo wodę.
- Zagniataj i wlewaj jednocześnie olej i wsyp sól. Ugnieć przez około 10 minut, aby ciasto było sprężyste i miękkie.
- Rozwałkuj cienko i za pomocą szklanki lub innej wykrawaczki oddziel porcje ciasta.
- Ziemniaki i ser biały przeciśnij przez praskę.
- Cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż na złoty kolor i połącz z ziemniakami, serem, solą i pieprzem.
- Posmakuj farszu i dopraw według swojego uznania.
- Wypełnij nim krążki ciasta. Dokładnie zlep i dognieć widelcem tworząc wzór.
- Gotuj przez około 7 minut od wypłynięcia we wrzącej wodzie.
- Podawaj z okrasą z cebulki i skwarek.
fot. Adobe Stock
Pierogi leniwe
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- 1,5 szklanki wody przegotowanej,
- kostka sera białego,
- 2 ugotowane ziemniaki,
- 4 łyżeczki cukru,
- łyżeczka oleju,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Ser biały i ziemniaki przetrzyj przez praskę. Stopniowo dodawaj mąkę. Wlej olej i dopraw cukrem i solą.
- W razie potrzeby zmniejsz ilość wody lub zwiększ w zależności od wilgotności sera.
- Zagnieć do połączenia składników. Zrób długi i cienki rulon.
- Odkrawaj kawałki ciasta tworząc kształt rombu.
- Gotuj we wrzącej i osolonej wodzie przez około 8 minut od wypłynięcia.
- Podawaj z cukrem i bułką tarta podsmażona na oleju lub maśle.
fot. Adobe Stock
Pierogi z mięsem
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- 1,5 szklanki wody przegotowanej,
- łyżeczka oleju,
- szczypta soli,
- mięso ugotowane z rosołu lub mięso mielone,
- 1 średnia cebula.
Przygotowanie:
- Mąkę dokładnie przesiej i dodaj stopniowo wodę.
- Zagniataj i wlewaj jednocześnie olej i wsyp sól. Ugnieć ciasto na pierogi przez około 10 minut, aby ciasto było sprężyste i miękkie.
- Rozwałkuj cienko i za pomocą szklanki lub innej wykrawaczki oddziel porcje ciasta.
- Mięso oddziel od kości i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
- W przypadku mięsa mielonego – podsmaż je z posiekaną cebulą i dopraw. Wypełnij krążki ciasta farszem i dociśnij brzegi.
- Gotuj w osolonej i wrzącej wodzie przez około 8 minut od wypłynięcia.
- Podawaj podsmażone lub prosto z wody.
fot. Adobe Stock
Pierogi z serem
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki wody przegotowanej
- łyżeczka oleju
- kostka białego sera
- 5 łyżeczek cukru
- opakowanie śmietany 18%
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Mąkę dokładnie przesiej i dodaj stopniowo wodę.
- Zagniataj i wlewaj jednocześnie olej i wsyp sól.
- Ugnieć przez około 10 minut, aby ciasto było sprężyste i miękkie. Rozwałkuj cienko i za pomocą szklanki lub innej wykrawaczki oddziel porcje ciasta.
- Ser biały przeciśnij przez praskę, wymieszaj ze śmietaną i cukrem. Farsz nałóż do kawałków ciasta i dociśnij brzegi.
- Gotuj we wrzącej i osolonej wodzie przez około 6 minut od wypłynięcia.
- Możesz zaserwować je z dodatkiem owoców, dżemu lub śmietany.
fot. Adobe Stock
Pierogi ze szpinakiem
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- 1,5 szklanki wody przegotowanej,
- łyżeczka oleju,
- pół kostki sera feta,
- 2 garście liści szpinaku,
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli.
fot. Adobe Stock
Przygotowanie:
- Mąkę dokładnie przesiej i dodaj stopniowo wodę.
- Zagniataj i wlewaj jednocześnie olej i wsyp sól. Ugnieć przez około 10 minut, aby ciasto było sprężyste i miękkie.
- Rozwałkuj cienko i za pomocą szklanki lub innej wykrawaczki oddziel porcje ciasta.
- Szpinak podsmaż na patelni z odrobiną masła i połącz z fetą.
- Dopraw pieprzem. Nałóż farsz do krążków ciasta i zawiń brzegi.
- Gotuj w osolonej wodzie przez około 7 minut od wypłynięcia.
- Podsmaż na patelni z dodatkiem płatków migdałów.