Risotto z grzybami leśnymi - prosty przepis na risotto grzybowe

Risotto z grzybami możesz zrobić z grzybów leśnych lub łączyć je z pieczarkami, albo wykorzystać suszone grzyby. Ryżu do risotto z grzybami nie gotuj, ale powoli duś z bulionem i białym winem.
Weronika Kwaśniak / 24.09.2020 10:05

Risotto to jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej. Nie jest trudne w przygotowaniu, ale warto poznać kilka sztuczek, które sprawią, że będzie smakować tak samo, jak oryginał. 

Przepis na risotto z grzybami leśnymi

Duże znaczenie ma konsystencja ryżu - do tej potrawy nie gotuje się go, a dusi z dodatkiem białego wina oraz bulionu. Niebagatelną rolę odgrywają też dodatki. Na risotto z grzybami najlepsze będą borowiki, ale możesz wybrać też inne gatunki grzybów leśnych lub łączyć je z pieczarkami.

Risotto grzybowe możesz zrobić także z suszonych grzybów. W poniższym przepisie Kasi Bukowskiej wykorzystane zostały świeże grzyby leśne: borowiki i kurki.

Składniki:

  • 1/2 kg grzybów leśnych,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto (typu arborio),
  • 1 duża cebula,
  • czubata łyżka masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki białego wina,
  • 1 szklanka tartego parmezanu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • cytryna,
  • sól,
  • pieprz,
  • garść natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Natkę pietruszki posiekaj. Przełóż ją do miski, do naczynia zetrzyj też skórkę z cytryny.
  2. Pokrój grzyby.
  3. Do małego garnuszka wlej bulion - musisz go podgrzać, aż będzie gorący.
  4. Na pierwszej patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury, przesmaż na nim cebulę, aż się zeszkli.
  5. Na drugiej patelni rozpuść masło i podsmaż grzyby.
  6. Na patelnię z podsmażoną cebulą, dodaj ryż. Wymieszaj i smaż przez kilka minut. Potem dodaj białe wino i poczekaj, aż odparuje. Wtedy dodaj pierwszą chochlę bulionu.
  7. Smaż, mieszając od czasu do czasu. Gdy pierwsza porcja bulionu zostanie wchłonięta, dodaj kolejną partię. Powtarzaj, aż zużyjesz cały bulion.
  8. Na patelnię z grzybami dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
  9. Gdy grzyby będą usmażone, część dodaj bezpośrednio do ryżu, a część wymieszaj z natką i skórką cytryny.
  10. Risotto z grzybami przypraw solą, pieprzem i tartym parmezanem - uważaj, aby nie przesolić, ze względu na słonawy posmak sera.
  11. Gotowe risotto z grzybami udekoruj grzybami wymieszanymi z natką i cytryną.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 27.09.2017.

Zobacz inne przepisy na risotto:Risotto z kurczakiem i warzywamiRisotto pomidoroweO czym pamiętać przygotowując risotto?Risotto z dynią