Risotto to jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej. Nie jest trudne w przygotowaniu, ale warto poznać kilka sztuczek, które sprawią, że będzie smakować tak samo, jak oryginał.
Przepis na risotto z grzybami leśnymi
Duże znaczenie ma konsystencja ryżu - do tej potrawy nie gotuje się go, a dusi z dodatkiem białego wina oraz bulionu. Niebagatelną rolę odgrywają też dodatki. Na risotto z grzybami najlepsze będą borowiki, ale możesz wybrać też inne gatunki grzybów leśnych lub łączyć je z pieczarkami.
Risotto grzybowe możesz zrobić także z suszonych grzybów. W poniższym przepisie Kasi Bukowskiej wykorzystane zostały świeże grzyby leśne: borowiki i kurki.
Składniki:
- 1/2 kg grzybów leśnych,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto (typu arborio),
- 1 duża cebula,
- czubata łyżka masła,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/2 szklanki białego wina,
- 1 szklanka tartego parmezanu,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- cytryna,
- sól,
- pieprz,
- garść natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Natkę pietruszki posiekaj. Przełóż ją do miski, do naczynia zetrzyj też skórkę z cytryny.
- Pokrój grzyby.
- Do małego garnuszka wlej bulion - musisz go podgrzać, aż będzie gorący.
- Na pierwszej patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury, przesmaż na nim cebulę, aż się zeszkli.
- Na drugiej patelni rozpuść masło i podsmaż grzyby.
- Na patelnię z podsmażoną cebulą, dodaj ryż. Wymieszaj i smaż przez kilka minut. Potem dodaj białe wino i poczekaj, aż odparuje. Wtedy dodaj pierwszą chochlę bulionu.
- Smaż, mieszając od czasu do czasu. Gdy pierwsza porcja bulionu zostanie wchłonięta, dodaj kolejną partię. Powtarzaj, aż zużyjesz cały bulion.
- Na patelnię z grzybami dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Gdy grzyby będą usmażone, część dodaj bezpośrednio do ryżu, a część wymieszaj z natką i skórką cytryny.
- Risotto z grzybami przypraw solą, pieprzem i tartym parmezanem - uważaj, aby nie przesolić, ze względu na słonawy posmak sera.
- Gotowe risotto z grzybami udekoruj grzybami wymieszanymi z natką i cytryną.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 27.09.2017.
Zobacz inne przepisy na risotto:Risotto z kurczakiem i warzywamiRisotto pomidoroweO czym pamiętać przygotowując risotto?Risotto z dynią