Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 kg rydzów,
  • 2 łyżki soli,
  • 1,5 l wody,
  • 8 łyżek cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 400 ml octu spirytusowego,
  • listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz ziarnisty,
  • cebula,
  • czosnek,
  • woda do gotowania grzybów.
Reklama
Przygotowanie:

Rydze marynowane czyli popularne rydze w occie, to chyba najbardziej znany sposób na to, by wykorzystać te grzyby.

Rydze uchodzą za trudno dostępne - zazwyczaj nie rosną w towarzystwie innych gatunków, a najbardziej „lubią” młodziutkie lasy świerkowe.

  1. Rydze oczyść i umyj.
  2. Obgotuj rydze w posolonym wrzątku. Najlepiej wrzuć je do wrzącej wody i gotuj przez 10-15 minut.
  3. Odcedź i przelej chłodną wodą.
  4. Wyparzone i osuszone słoiki napełniaj ciasno rydzami.
  5. Do każdego słoiczka włóż pół ząbka czosnku, kawałek cebuli, listek laurowy, ziarnko ziela angielskiego i 4 ziarenka czarnego pieprzu.
  6. Wodę zagotuj z solą i cukrem. Dodaj także ocet.
  7. Rydze zalej zalewą i dobrze zakręć.
  8. Pasteryzuj w garnku z gorącą wodą przez około 25-30 minut.

Rydze marynowane to najpopularniejszy sposób na ich wykorzystanie, ale nie jedyny. Przepisy na rydze w śmietanie czy rydze z patelni to także doskonały pomysł.

Zobacz więcej przepisów na grzyby:Makaron z sosem grzybowymFlaczki z kani

Reklama

Grzyby duszone - przepis i wskazówkiBoczniaki - co można z nich przyrządzić?

Reklama
Reklama
Reklama