Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 kg rydzów,
- 2 łyżki soli,
- 1,5 l wody,
- 8 łyżek cukru,
- 2 łyżki soli,
- 400 ml octu spirytusowego,
- listki laurowe,
- ziele angielskie,
- pieprz ziarnisty,
- cebula,
- czosnek,
- woda do gotowania grzybów.
Przygotowanie:
Rydze marynowane czyli popularne rydze w occie, to chyba najbardziej znany sposób na to, by wykorzystać te grzyby.
Rydze uchodzą za trudno dostępne - zazwyczaj nie rosną w towarzystwie innych gatunków, a najbardziej „lubią” młodziutkie lasy świerkowe.
- Rydze oczyść i umyj.
- Obgotuj rydze w posolonym wrzątku. Najlepiej wrzuć je do wrzącej wody i gotuj przez 10-15 minut.
- Odcedź i przelej chłodną wodą.
- Wyparzone i osuszone słoiki napełniaj ciasno rydzami.
- Do każdego słoiczka włóż pół ząbka czosnku, kawałek cebuli, listek laurowy, ziarnko ziela angielskiego i 4 ziarenka czarnego pieprzu.
- Wodę zagotuj z solą i cukrem. Dodaj także ocet.
- Rydze zalej zalewą i dobrze zakręć.
- Pasteryzuj w garnku z gorącą wodą przez około 25-30 minut.
Rydze marynowane to najpopularniejszy sposób na ich wykorzystanie, ale nie jedyny. Przepisy na rydze w śmietanie czy rydze z patelni to także doskonały pomysł.
Zobacz więcej przepisów na grzyby:Makaron z sosem grzybowymFlaczki z kani
Grzyby duszone - przepis i wskazówkiBoczniaki - co można z nich przyrządzić?