Spis treści:
Jak wygląda dynia piżmowa?
Waga największych okazów dyni piżmowej dochodzi nawet do 20 kg. Przeciętna dynia tej odmiany waży jednak zazwyczaj mniej więcej 2 kg.
Ma znacznie jaśniejszą skórę niż jej kuzynki - porównując choćby do hokkaido. Uprawa nie jest łatwa. To warzywo potrzebuje dużo ciepła i musi być uprawiane na podpórkach, aby dynie nie leżały na ziemi - będą wtedy gnić.
Niektórzy porównują dynię piżmową do melona, ponieważ jest do niego podobna pod względem koloru skórki oraz miąższu. Kształtem przypomina ogromną gruszkę.
fot. Adobe Stock
Właściwości dyni piżmowej
Najistotniejszą właściwością dyni piżmowej, jest jej charakterystyczny smak - niektórzy porównują go do piżma, a ja wyczuwam w nim intensywną nutę masła orzechowego.
Dużą zaletą jest miękkość skórki. To jedyny gatunek, który da się obrać najzwyklejszą obieraczką do warzyw. Dzięki temu, a także dzięki stosunkowo niewielkim rozmiarom tej dyni, jest ona o wiele prostsza w obróbce.
Oczywiście, podobnie jak odmiana hokkaido, nadaje się ona do zjedzenia razem ze skórką. Konsystencja miąższu jest bardziej kremowa, niż w przypadku innych dyń.
Dynia piżmowa jest ceniona nie tylko z powodu walorów smakowych, ale również jako źródło przeciwutleniaczy, antyoksydantów, witaminy B6 oraz potasu. Ma niewielką zawartość tłuszczu, więc potrawy z dyni nie są kaloryczne.
Przepis na gulasz z dynią piżmową
Składniki:
- 50 dag łopatki wieprzowej,
-
40 dag miąższu dyni piżmowej,
-
30 dag pieczarek,
-
słodka papryka,
-
ostra papryka,
-
2 czerwone papryki,
-
sól,
-
2 łyżki mąki,
-
3 pomidory,
-
pieprz,
-
1 duża cebula.
Sposób przygotowania:
- Mięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę.
- Dopraw mielonymi paprykami, solą, pieprzem. Jeśli chcesz, możesz dodać też inne przyprawy.
- Obtocz w mące.
- Podsmaż na oleju, dodaj posiekaną cebulę.
- Przesmaż, zalej wodą w takiej ilości, aby mięso było zakryte.
- Gotuj 45 minut, co jakiś czas mieszając.
- Pomidory sparz ze skórki.
- Pokrój pomidory, paprykę i pieczarki, dynię piżmową obierz i również pokrój.
- Dodaj do gulaszu pieczarki oraz paprykę i gotuj 15 minut.
- Dodaj pomidory. Gotuj następne 10 minut.
- Dodaj dynię. Duś jeszcze 15 minut.
- Ponownie dopraw do smaku wszystkimi przyprawami.
Przepis na zupę z dyni piżmowej
Składniki:
- duża dynia piżmowa,
- 2 czerwone papryki,
- sól,
- oliwa,
- 3 ząbki czosnku,
- 750 ml bulionu,
- zioła prowansalskie,
- pestki dyni do posypania.
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Sposób przygotowania:
- Dynię piżmową przekrój, wydrąż nasiona, pokrój. Nie musisz obierać jej ze skórki.
- Ułóż ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Oprósz solą i ziołami prowansalskimi. Jeśli chcesz, możesz dodać więcej przypraw - dynia piżmowa lubi też towarzystwo słodkiej i ostrej papryki, a także gałki muszkatołowej.
- Skrop oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 60 minut.
- Papryki ułóż na osobnej blaszce i piecz przez 30 minut.
- Po upieczeniu papryki pokrój na kawałki, pozbaw nasion i skórki.
- Warzywa przełóż do malaksera, wrzuć czosnek.
- Bulion doprowadź do wrzenia. Warzywa zalej gorącym bulionem i zmiksuj
- Serwuj z pestkami dyni. Opcjonalnie możesz dodać do zupy z dyni piżmowej również odrobinę śmietany albo listki bazylii.
Zobacz więcej przepisów z dynią: