sok z dyni fot. Fotolia

Sok z dyni - sprawdzony przepis w 3 wersjach

Sok z dyni polecamy nie tylko na jesienne chłody - mamy przepis również w wersji do pasteryzacji na zimę. Możesz przyrządzić także sok z surowej dyni i sok z dyni oraz jabłek.
Weronika Kwaśniak / 01.10.2020 14:58
sok z dyni fot. Fotolia

Sok z dyni najlepiej przygotowywać na bazie odmiany hokkaido lub muscat. Większe ilości możesz zawekować, podgrzewając sok z dyni i przelewając do wyparzonych słoików. 

Sok z dyni na zimę

Składniki:

  • 1,5 kg dyni,
  • 1 kg jabłek,
  • 400 g cukru,
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn,
  • kilka dużych marchewek.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa i owoce umyj. Dynię obierz, pozbaw nasion, pokrój miąższ na małe kawałki.
  2. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój.
  3. Marchewki obierz, pokrój na plasterki. 
  4. Teraz wszystkie owoce i warzywa gotuj w niewielkiej ilości wody - najlepiej każde osobno, ponieważ będą miały różny czas gotowania. Możesz też gotować je w jednym garnku, najpierw umieszczając w nim marchew, a po kilkunastu minutach gotowania dorzucając dynię. Po kolejnych kilku minutach dołóż jabłka.
  5. Zmiksuj miękkie kawałki ugotowanych warzyw i owoców, np. blenderem. Dodaj cukier i sok z cytryn.
  6. Jeśli sok z dyni, marchwi i jabłek jest za gęsty, dodaj przegotowanej wody. Wymieszaj.
  7. Gorący sok z dyni przelej do wyparzonych słoików, pasteryzuj przez 20 minut. Ustaw słoiki do góry dnem.

Sok z surowej dyni

Składniki:

  • pół dyni,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 szklanki soku jabłkowego,
  • sok z cytryny,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię dokładnie umyj i obierz ze skórki.
  2. Następnie przeciśnij przez sokowirówkę. Uzyskany sok z dyni połącz z wodą, sokiem jabłkowym oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.
  3. Dosyp cukier. Tak przygotowany sok z dyni możesz pić na zimno z kostkami lodu. 

Sok z dyni i jabłek

Składniki:

  • pół dyni,
  • 3 jabłka,
  • sok z limonki,
  • starty imbir.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię dokładnie umyj i obierz ze skórki.
  2. Wydrąż miąższ i usuń pestki. Pokrój.
  3. Jabłka umyj, pozbaw skórki i gniazd nasiennych, pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Dynię i jabłka przeciśnij przez sokowirówkę i połącz z uprzednio wyciśniętym sokiem z limonki.
  5. Zetrzyj kawałek imbiru i dodaj do całości.
  6. Wszystko dokładnie wymieszaj i podaj schłodzone. 

Zobacz więcej przepisów z dynią w roli głównej:
Nalewka z dyni
Desery z dynią
Chipsy z dyni
Ciasteczka dyniowe
Pasta z dyni
Kompot z dyni
Zupa z dyni
Pumpkin Spice Latte