Zupa z suszonych śliwek to dowód na to, że te bakalie w Wigilię nie muszą występować jedynie pod postacią kompotu. To alternatywa dla czerwonego barszczu na świątecznym stole.
Czytaj więcej
Pękające podczas gotowania pierogi to zmora wielu z nas - w niektórych przypadkach jest to efekt niewłaściwego lepienia, w innych gotowania. Jak lepić i gotować pierogi, aby się nie rozklejały? Pamiętaj, aby nie wrzucać do garnka wielu pierogów naraz. To obniży temperaturę wody.
Czytaj więcej
Co ciekawego pojawiło się w ostatnim czasie na sklepowych półkach? Te produkty naprawdę warto przetestować! W przeglądzie m. in. nowości od Knorra, marki Wawel, Haribo, Sante, a także od Sokołowa i Hochlandu.
Czytaj więcej
Co zrobić, żeby pralka nie skakała po łazience? Jeśli jest nowa, usuń fabryczne blokady. Chodząca pralka wymaga ponownego ustawienia i wyregulowania nóżek. Pomocna może być też mata antywibracyjna.
Czytaj więcej
Święta w Anglii to w gruncie rzeczy 25 grudnia. 24 grudnia Brytyjczycy traktują jak zupełnie zwyczajny dzień, a 26 grudnia tłumnie ruszają na zakupy, aby korzystać z pierwszych, poświątecznych wyprzedaży.
Czytaj więcej
Wbrew pozorom, odgrzewanie pierogów nie jest wcale banalnie proste - ciasto łatwo może stać się stwardniałe i wysuszone. Przy odgrzewaniu pierogów w mikrofali, z zewnątrz mogą stać się one gorące, podczas gdy farsz może pozostać zimny.
Czytaj więcej
Najszybszym sposobem, by rozpuścić czekoladę, jest umieszczenie jej w szklanej misce i wstawienie do kuchenki mikrofalowej na 10 sekund. Po upływie wyznaczonego czasu, należy masę wymieszać, a potem znowu podgrzewać przez 10-15 sekund. Uwaga - przy tej metodzie czekoladę łatwo przypalić. Możesz więc rozpuścić ją również w kąpieli wodnej lub w garnku.
Czytaj więcej
Szarlotkę, jabłecznik, ciasto z masą i sernik można zamrozić - to lepsze rozwiązanie, niż np. wyrzucanie nadmiaru ciast po świętach. Podziel ciasto na części, a każdy kawałek owiń w folię aluminiową. Nie wolno zamrażać np. ciast z galaretką, wafli ani pischingerów.
Czytaj więcej
Nuggetsy z indyka zrobisz z filetu, który trzeba pokroić na niewielkie kawałki. Porcje mięsa macza się w jajku, bułce tartej i płatkach kukurydzianych i smaży na złocisty kolor.
Czytaj więcej
Według obowiązujących przepisów kościelnych, 24 grudnia nie ma obowiązku postu i można jeść mięso w Wigilię. Kościół w Polsce zaleca jednak w tym dniu spożywanie tradycyjnych potraw postnych, które od lat nadają wyjątkowego charakteru wieczerzy wigilijnej.
Czytaj więcej