Przesądów wigilijnych jest całe mnóstwo. Podczas wieczerzy trzeba spróbować po trochu wszystkich potraw, aby zapewnić sobie szczęście na cały rok. Gdy opłatek spadł na podłogę, to wróżba zdrady w małżeństwie. W Wigilię nie pożyczaj nic nikomu - wtedy nigdy się nie dorobisz.
Czytaj więcej
Żywa choinka cieszy oko, ale czasem pierwsze igły zaczynają opadać już po kilku dniach. Co zrobić, żeby choinka się nie sypała? Najbardziej znaną metodą jest naturalny i ekologiczny nawóz, czyli woda z solą i cukrem do choinki - wystarczą dosłownie 2 łyżki stołowe na litr wody.
Czytaj więcej
Żeby barszcz czerwony nie stracił koloru, podczas gotowania możesz dodać do niego np. 1/3 szklanki octu jabłkowego. Za słodki barszcz czerwony wzbogać dodatkową porcją zakwasu, odrobiną soku z cytryny lub zalewą z kiszonych ogórków.
Czytaj więcej
Z roku na rok coraz trudniej poczuć świąteczny klimat - śniegu jak na lekarstwo, a inne symbole Bożego Narodzenia też często tracą na znaczeniu. My polecamy 14 sposobów na to, jak poczuć święta - to np. mandarynki, świąteczna muzyka, gwiazdkowe skarpety i sweterki.
Czytaj więcej
Smażony ser w panierce to klasyczne danie czeskiej kuchni. W polskiej wersji, zapanierować i usmażyć możesz nie tylko żółty ser, ale również mozzarellę lub camemberta.
Czytaj więcej
Do wody, w której gotujesz pierogi, dodaj odrobinę oleju albo oliwy. Dzięki temu pierogi nie posklejają się ze sobą. Dokładnie zlep brzegi ciasta - możesz to zrobić np. zwilżając je wodą. A jak gotować pierogi z owocami? Owoce obtocz w mące ziemniaczanej, aby nieco zagęścić farsz.
Czytaj więcej
Zasady zachowania przy stole, czyli savoir-vivre, są bardzo istotne, choć przywiązujemy do nich niestety coraz mniejszą wagę. Trzymanie łokci na stole i przechylanie talerza w trakcie jedzenia, jest niezwykle nietaktowne.
Czytaj więcej
Uczta dla mięsnych smakoszy: pieczona gęś nadziewana farszem z mielonej wątróbki i cielęciny jest bardzo wytworna. Po umieszczeniu farszu, gęś należy zaszyć i piec ok. 4h.
Czytaj więcej
Efektowna sałatka z pieczoną słodką dynią na liściach szpinaku, wygląda i smakuje rewelacyjnie. Zrobisz ją w 30 minut, dostarcza witamin i wzmacnia odporność. Koniecznie dorzuć do niej żurawinę.
Czytaj więcej
Półgęsek to wędlina z gęsiny, która powstaje przez wędzenie na zimno. Aby przyrządzić półgęsek, przygotuj 1 dużą pierś gęsi i 3 łyżki soli. Po Natarciu mięsa solą, pekluj przez 12 - 15 dni.
Czytaj więcej