Żywa choinka cieszy oko, ale czasem pierwsze igły zaczynają opadać już po kilku dniach. Co zrobić, żeby choinka się nie sypała? Najbardziej znaną metodą jest naturalny i ekologiczny nawóz, czyli woda z solą i cukrem do choinki - wystarczą dosłownie 2 łyżki stołowe na litr wody.
Czytaj więcej
Żeby barszcz czerwony nie stracił koloru, podczas gotowania możesz dodać do niego np. 1/3 szklanki octu jabłkowego. Za słodki barszcz czerwony wzbogać dodatkową porcją zakwasu, odrobiną soku z cytryny lub zalewą z kiszonych ogórków.
Czytaj więcej
Z roku na rok coraz trudniej poczuć świąteczny klimat - śniegu jak na lekarstwo, a inne symbole Bożego Narodzenia też często tracą na znaczeniu. My polecamy 14 sposobów na to, jak poczuć święta - to np. mandarynki, świąteczna muzyka, gwiazdkowe skarpety i sweterki.
Czytaj więcej
Smażony ser w panierce to klasyczne danie czeskiej kuchni. W polskiej wersji, zapanierować i usmażyć możesz nie tylko żółty ser, ale również mozzarellę lub camemberta.
Czytaj więcej
Do wody, w której gotujesz pierogi, dodaj odrobinę oleju albo oliwy. Dzięki temu pierogi nie posklejają się ze sobą. Dokładnie zlep brzegi ciasta - możesz to zrobić np. zwilżając je wodą. A jak gotować pierogi z owocami? Owoce obtocz w mące ziemniaczanej, aby nieco zagęścić farsz.
Czytaj więcej
Zasady zachowania przy stole, czyli savoir-vivre, są bardzo istotne, choć przywiązujemy do nich niestety coraz mniejszą wagę. Trzymanie łokci na stole i przechylanie talerza w trakcie jedzenia, jest niezwykle nietaktowne.
Czytaj więcej
Uczta dla mięsnych smakoszy: pieczona gęś nadziewana farszem z mielonej wątróbki i cielęciny jest bardzo wytworna. Po umieszczeniu farszu, gęś należy zaszyć i piec ok. 4h.
Czytaj więcej
Efektowna sałatka z pieczoną słodką dynią na liściach szpinaku, wygląda i smakuje rewelacyjnie. Zrobisz ją w 30 minut, dostarcza witamin i wzmacnia odporność. Koniecznie dorzuć do niej żurawinę.
Czytaj więcej
Półgęsek to wędlina z gęsiny, która powstaje przez wędzenie na zimno. Aby przyrządzić półgęsek, przygotuj 1 dużą pierś gęsi i 3 łyżki soli. Po Natarciu mięsa solą, pekluj przez 12 - 15 dni.
Czytaj więcej
Owsianka lubi towarzystwo bakalii, konfitur i świeżych owoców. Co dodać do owsianki, by kombinacja była pyszna i sycąca? Pomysłów jest wiele: zachęcamy do użycia masła orzechowego lub migdałowego, banana, suszonej żurawiny oraz orzechów włoskich.
Czytaj więcej